Ultima actualizare: azi, 09:49
Locale

UDMR vrea referendum la Satu Mare pe tema regionalizării

kelemen hunorPreşedintele UDMR, Kelemen Hunor, propune organizarea, în 8 decembrie, a referendumurilor locale în şase judeţe din ţară pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că s-a constatat în ultimii 15 ani că actualele regiuni de dezvoltare economică nu au avut “un rezultat bun şi pozitiv” în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi reducerea diferenţelor dintre judeţe. Potrivit lui Kelemen, există posibilitatea regândirii acestor regiuni, în aşa fel încât “criteriile UE să fie îndeplinite”.

Referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare. “Noi considerăm că Harghita, Covasna şi Mureş trebuie să facă parte din aceeaşi regiune, să alcătuiască o singură regiune de dezvoltare economică, la fel ca şi judeţele Sălaj, Bihor şi Satu Mare”, a afirmat Kelemen.

Astfel, începând de joi, UDMR va strânge semnături pentru iniţierea referendumurilor locale, campanie urmând să se termine în 14 octombrie. “Semnăturile vor fi depuse la consiliile judeţene, iar pe 14 noiembrie se va iniţia la nivelul consiliilor judeţene câte o hotărâre de organizare a referendumului. Vom imite apoi hotărârile de consiliu judeţean către prefect, iar data referendumului o propunem în 8 decembrie”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: “Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?”, la care se răspunde cu “da” sau “nu”.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia. “Nu poţi să faci o reorganizare, o regândire administrativă fără să îi întrebi pe cei din zonele respective, pe cetăţenii care trăiesc în acel judeţ, în acea localitate. Dacă 15 ani am văzut că nu merge în actuala formulă, putem corecta lucrurile care nu funcţionau. Dacă ajungem la concluzia că judeţele sărace cu cele bogate nu au reuşit să reducă diferenţele între ele, nu are rost să continuăm în aceeaşi greşeală. Banul se duce la ban, Braşovul e mai puternic decât Sfântu Gheorghe, la fel şi Clujul faţă de Zalău. Asta este iniţiativa noastră, conform legii trebuie să strângem semnăturile a 5 la sută din cetăţenii cu drept de vot. Sunt convins că vom strânge mai multe”, a adăugat liderul UDMR.

Sursa: Realitatea.net

13 comentarii

 1. ady Răspunde

  dute domnule sa fa referendum in ungaria .colegul dumneavoastra de partid aseara declara pe un canal de televiziune ca nu are nimic cu aceasta o iubeste dar nu ii plac cetateni acestei tari ,mai lasatine si vedetiva de treaba si aliniativa legilor romanesti asa cum fac toate minoritatile din toata lumea

 2. vasile Răspunde

  cererea este legală, conform legislaţiei în vigoare.

 3. deejay Răspunde

  De ce sa se supuna minoritatile legilor? si minoritatile fac parte din tara asta de inculti si romani care scriu gresit (ady) si au dreptul la cuvant. Minoritati sunt in fiecare tara si sunt respectati (vezi Europa de Vest) dar noi ramanem retardati in estul salbatic. Multumim RROMania!

  • matroz Răspunde

   Baci deejay:minoritatile ,caror legi ar trebui sa se supuna-de fapt sa le respecte?
   Dreptul la cuvantul ar trebui sa-l aiba numai cei cu nume unguresc?
   Ma vad nevoit sa recunosc ca ai si dreptate:voi ramaneti singurii retardati din Europa.Dar va ajutam sa ajungeti in randul lumii!Daca nu,atunci NU,ce sa facem cu voi?Voi alegeti si un sfat amical:ciocu mic pana inca va este bine!!!

   • Norick Răspunde

    Matrozule tu din care sat ai aparut pe aceste meleaguri??Imi place cand cainele latra la stapanul…..:-))

    • matroz Răspunde

     Am inteles:in marea ta „intelepciune”ca prostie nu-i elegant,voi va credeti stapani.Mare-i gradina si impodobita de mama prostilor.

 4. cocojumbo Răspunde

  istenem istenem!

 5. ion romanu Răspunde

  si daca se aduna 5% din voturi, atunci facem regionalizarea cum vrea kelemen? aia da democratie…

 6. Matroz Răspunde

  @norik:ce sa-i faci?Spune-i ungurului buna ziua ,ca el da cu paru.Noi mai suntem născuți si la tara,altii doar in pusta.Si se mai si mandresc cu asta.
  Amice,hai sictir.Treci la studii,ca tara geme de prosti.

 7. Norick Răspunde

  @Matroz : nu cu prosti e problema,ci cu analfabeti ca tine.Dute inapoi la tara langa turma ta si nu te baga in lucruri care te depasesc cu mult…:-)

  • deejay Răspunde

   @ Norick si ceilalti retardati: Voi rromanii va credeti stapani in tara asta de rahat, aveti dreptate–> regele rahatilor. Dar ramaneti in tara asta de retardati si rahati si numai cereti voi rromanii cetatenia maghiara, astfel credeti ca veti fi mai frumosi in Europa cand mergeti la cules de capsuni? ca toatea lumea va cunoaste deja in lumea asta. Hai bafta!!!! :)))

   • Norick Răspunde

    @deejay : ai adormit in codru si ai fost trezit de o veverita?? Tu vobesti despre oseni ,dar tema e’ cu totul altceva…Du-te si uita-te la Minimax…:-)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Accident de muncă în Satu Mare: Un zid a căzut peste un muncitor

Poliția a fost sesizată în data de 24.09.2013, la ora 11:44, prin Serviciul Apeluri de urgență 112, de către administratorul...

Închide