Ultima actualizare: azi, 21:31
Locale

Alimentaţia – O dietă sănătoasă

bebelusiUnul dintre cele mai frumoase cadouri pe care i le poti face fiicei tale este o dieta sanatoasa. Nu este niciodata prea devreme pentru a inocula fetei tale niste obiceiuri alimentare sanatoase (si, desigur acest lucru se aplica si in cazul baietilor), iar sanatatea trebuie mentinuta inca din copilarie. Daca ii dai organismului ei “combustibilul” adecvat, nu numai ca va creste si se va dezvolta in mod optim, oasele ii vor fi puternice, iar parul stralucitor, dar o vei si proteja de multe boli ce ar putea aparea mai tarziu. Cand vine vorba de dieta esti un model pentru fiica ta, fie ca iti place fie ca nu. Daca te vede mancand junk food si rontaind toata ziua chipsuri, te va copia si – in mod firesc – va considera drept ipocrite sfaturile pe care i le dai, referitoare la alimentatia sanatoasa.

 

Alimentatia bebelusilor

Ghidul pentru proaspetele mamici, recomanda astazi ca, in primele sase luni de viata bebelusii sa nu primeasca nimic altceva decat lapte de la san. Nu numai ca acesta reprezinta hrana perfecta pentru sistemul lor digestiv imatur si o modalitate de a-si dezvolta in continuare imunitatea la boli, dar exista si dovezi ca astfel vor fi mai putin expusi ulterior la eventuale afectiuni respiratorii, cu toate acestea, in ciuda eforturilor nu toate mamele pot alapta. Daca ti se intampla acest lucru, nu trebuie sa iti faci procese de constiinta –  nu inseamna ca nu esti o mama buna!

Pentru ca in uter, fetele se misca mai repede decat baietii si deschid si inchid mai des gura, la nastere au muschii din jurul gurii mai bine dezvoltati. De aceea hranirea lor, tinde sa fie mai usoara decat in cazul baietilor.

            Introducerea prea timpurie a hranei solide in alimentatia bebelusilor a fost asociata ulterior cu o greutate corporala si un procent de grasime in corp mai mari, astfel incat ar fi mai bine sa astepti pana cand copilul are sase luni si abia atunci sa incepi sa introduci treptat hrana solida in alimentatie.

Unii bebelusi, sunt bineinteles, mai infometati decat altii, asa ca regulile nu sunt batute in cuie. Procedeaza dupa cum iti dicteaza distinctul – unii copii au nevoie de hrana solida ceva mai devreme, altii se multumesc doar cu lapte inca o saptamana sau doua. Cresterea in greutate, programul de somn si frecventa cu care trebuie hranit copilul pot fi niste buni indicatori. Daca fetita ta incepe sa ceara de mancare mai des, indeosebi noaptea, si scade in greutate, e timpul sa incerci sa o intarci. In mai multe parti ale lumii, fetita va fi hranita doar cu lapte  in primii doi ani de viata, desi acest lucru nu este ideal. Insa laptele, indiferent de sursa, trebuie sa ramana o parte importanta a dietei sale. Acesta contine multa grasime, iar copiii au nevoie de o cantitate mai mare de grasime decat adultii. Ea constituie ingredientul vital pentru celulele creierului aflate in aceasta perioada intr-un proces de dezvoltare rapida. Prin urmare, parintii care decid sa inlocuiasca laptele integral cu lapte semidegresat nu isi ajuta catusi de putin copiii in procesul de dezvoltare. Consumul de grasime al unui copil trebuie restrictionat doar la sfatul medicului.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.