Ultima actualizare: azi, 08:28
Locale

Cum să-ţi menţii sănătatea

 Controalele medicale

Toti noii nascuti si copiii ar trebui sa beneficieze de controale regulate din partea unui medic care sa se asigure ca acestia se dezvolta si cresc in mod normal. Aceste controale de rutina reprezinta de asemenea o ocazie buna pentru adresarea intrebarilor pe care le ai referitoare la sanatatea fiicei tale. Este o ocazie ideala pentru a aduce in discutie grijile suparatoare sau intrebarile pentru care nu ai considera, poate, necesar sa stabilesti o programare la medic.

            Aceste controale se fac de obicei:

  • Imediat dupa nastere (de preferat in urmatoarele 24 de ore)
  • La 6 – 8 saptamani
  • La 8 luni
  • La 2 ani
  • La gradinita (de obicei intre 3 si 4 ani)

 Se mai fac controale si atunci cand copilul incepe scoala (de catre asistenta de la scoala) pentru a se verifica daca imunizarile sunt la zi si pentru a masura inaltimea, greutatea, auzul si vederea.

 Controalele stomatologice

 Controalele stomatologice ar trebui sa apara imediat ce fiicei tale ii apare primul dinte – cu cat se obisnuieste mai repede sa mearga la un denstist amabil si prietenos, cu atat va fi mai putin tematoare. Desi serviciile sistemului national de sanatate sunt slabe la acest capitol, multi dentisti ofera gratuitati copiilor pacientilor lor. Ca si in cazul altor aspecte legate de sanatate, si in cazul dentitiei, prevenirea este foarte importanta, iar controalele stomatologice regulate sunt esentiale.

 Perioadele de crestere

 Fetele si baietii au ritmuri diferite de crestere. Nici un copil nu seamana cu altul, iar ritmul de crestere al unei fete este determinat de genele sale, precum si de starea de sanatate si nutritie. Daca ambii parinti au o inaltime peste medie, sansele ca fiica lor sa fie scunda sunt foarte mici.

Important este ritmul general de crestere, desi unii copii cresc, intr-adevar mai incet sau mai repede in primii ani de copilarie, iar mai tarziu cresterea se accelereaza (sau incetineste). Ritmul de crestere urmeaza adesea un tipar genetic. Asadar daca la 4 ani ai fost cea mai scunda din clasa, apoi aproape cea ma inalta la zece ani, si fiica ta s-ar putea dezvolta in acelasi fel.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.