Ultima actualizare: ieri, 18:22
Locale

A fost inaugurat drumul de ocolire în nordul oraşului: Dorolț – Lazuri (FOTO)

drum-ocolire-satu-mare-(5)Conducerea Primăriei şi a Consiliului Judeţean au inaugurat astăzi drumul de ocolire în nordul municipiului Satu Mare, între DN 19A şi DJ 194. Astfel, camioanele nu vor mai intra în municipiul Satu Mare pe str. Aurel Vlaicu şi str. Bariţiu, având legătură directă pe noul drum, de la fostele grajduri Dorolţ până la fostul poligon de pe str. Bariţiu.

 Primarul Dorel Coica a declarat că a fost necesar acest drum pentru traficul greu întrucât locuinţele de pe artera principală erau distruse se trepidaţiile produse de camioane.

“Investiţia este realizată prin eforturi proprii. Făcând economii pe alte paliere aproape am reuşit să finalizăm această linie. Valoare este de aproximativ un milion euro. Evităm astfel traversarea de către camioane a anumitor cartiere. Cetăţenii vor fi cei mai fericiţi pentru că de multe ori seara se întâmplau raliuri, mergeau cu 70-80-100 km/h. Au fost multe incidente, li s-au crăpat pereţii,  s-au spart geamurile, oamenii au fost nemulţumiţi. Este cadoul pe care Primăria îl face cetăţenilor din această zonă de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României“, a declarat primarul.

Lungimea drumului este de 2,9 km și a costat 4,2 milioane lei, garanția fiind de patru ani. Execuția a durat şapte luni.

Investiția încă nu este finalizată, mai sunt de efectuat lucrări la unele intrări în câmp și la șanțuri, dar până la primăvară vremea nu permite efectuarea acestora.

De acum, fiecare TIR care vine dinspre vama Petea trebuie să o ia pe noul drum. Din Botiz cei care doresc să meargă spre Maramureș sau Halmeu vor vira la stânga iar cei care merg către Oradea sau Zalău intră în oraş pe str. Botizului, traversează podul Decebal, trec pe b-dul Cloşca.

Președintele Adrian Ștef s spus că este o primă variantă foarte bună de ocolire noul drum, până când se va finaliza centura de ocolire și al treilea pod. Potrivit acestuia, în momentul de față se poate da startul licitației pentru executarea lucrării și exproprieri, documentația fiind finalizată.

Vicepreședintele Mircea Govor l-a felicitat pe primarul Dorel Coica pentru această realizare, subliniind că până acum nimeni nu s-a gândit la această soluție deși au existat foarte multe reclamații ale locuitorilor.

 Date tehnice: „Drum de ocolire între DN 19A şi DJ 194”

Proiectant: P.F.A BEREGSZASZY

Executant: S.C. Construcţii Drumuri S.A.

Autorizaţie de construire nr. 403/10.10.2012

Lucrările au început în data de 22.04.2013, iar finalizarea lucrărilor executate în baza contractului a avut loc în data de 20.11.2013

Valoarea lucrărilor executate în baza contractului 4.216.023,36 lei cu TVA.

 Scopul: Construcţia unui drum de ocolire a zonei de Nord a oraşului Satu Mare

 Amplasamentul obiectivului de investiţie „Drum de ocolire între DN 19A şi DJ 194” este în pe raza teritorială administrativă, în intravilan, a Municipiului Satu Mare, între DN 19A ( str. Aurel Vlaicu) şi DJ 194. În continuare până la intersecţia cu DN 19 în localitatea Botiz se va circula pe drumurile judeţene existente.

 Necesitatea acestei investiţiei este dată de faptul că stadiul fizic premergător investiţiei nu permitea realizarea unei legături între drumul naţional DN 19A şi drumul naţional 19, pe traseul de ocolire actual a municipiului Satu Mare pentru traficul de tranzit dinspre frontiera cu Ungaria (Petea) spre judeţul Maramureş.

Prin modernizarea acestui drum,  pe lângă legătura dintre DN 19A ŞI DJ 194  va avea ca  rezultat dezvoltarea acelei regiuni şi scoaterea traficului de marfă ( greu )  de pe străzile Bariţiu, Lăcrămioarei, Aurel Vlaicu.

Prin realizarea acestui  drum, în lungime de 2,976 km,   se desfiinţează traficul de tranzit marfă pe străzile Bariţiu, Lăcrimioarei, Aurel Vlaicu din intravilanul municipiului Satu Mare.

Ca şi caracteristici fizice putem spune că acest  drum are o lungime 2,976 m, cu o lăţime a părţii carosabile de 6 m şi cu acostamente la marginea parţii carosabile.

S-au turnat 3 straturi de mixturi asfaltice însumând 15 cm pe o fundaţie de 40 cm de piatră spartă şi 20 de cm de balast. Acest sistem rutier a fost astfel proiectat pentru  traficul greu şi foarte greu. S-au montat un număr de 4 podeţe tubulare pentru evacuarea apelor şi un număr de 8 podeţe la intersecţia cu drumurile laterale.   Semnalizarea rutieră s-a efectuat atât transversal cât şi longitudinal, prin marcaje cât şi prin indicatoare de circulaţie.

Calitatea lucrărilor efectuate a fost verificată în permanenţă de dirigintele de şantier, dar şi de reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Satu Mare.

 

36 comentarii

 1. tepes Răspunde

  A aparuta si Stef la poze?

 2. Oli 1921 Răspunde

  Proiectul a fost inceput in perioada lui Ilyes. Macar acesta a continuat Coica.

  Insa, nu stiu ce cauta maimutoii Stefaneala si Govorila pe poze in timp cs CJ n-a dat 1 leu pt. aceasta lucrare!!!!!!!!!!!!!

  • griga Răspunde

   te informez eu ce cauta govor, ala din stinga e stelian e prieten cu eel si ii da contracte care nu le da la tehnic assist pentru mai mult de 10%. 🙂

 3. satmarean Răspunde

  Mircea Govor a avut o aparitie si mai importanta astazi: la Realitatea TV. se poate viziona pe adresa:

  http://www.realitatea.net/dosar-de-politician-mircea-govor-noua-stea-a-baronilor-psd_1327073.html

  Vizionare placuta!

  • griga Răspunde

   bravo , exact cam ce stie toata lumea , ce nu se stie relatia cu DNA din 2005 cind a inceput sa-si asigure linistea cu prima plasa de aprox 600000 eur trimisa prin av Nistor,

   acu normal ca se mira lumea cum de nu-l intreaba DNA , poi a cotizat demult

  • caso Răspunde

   nici nu stiu ce sa zic: NE MERITEM SOARTA, SAU NU?
   Legile, constitutia a fost “inventata” de iliescu si acolitii lui din 90 – cu termen de valabilitate 100 de ani minim.

 4. sorin Răspunde

  cred ca m-am indragostit de MARCELAAAAAAAAAAAAAAA PAPICIII….,RECUNOSC CA IN MOMENTUL ACESTEI AFIRMATIII FUMAM………..,

 5. cocojumbo Răspunde

  babutz ce mai faci tu preputz? inaugurezi?

 6. Andrei Răspunde

  Intrebare: Va rezista drumul in iarna aceasta? Sau la anul va trebui sa le plombam si pe acestea? Drumul mi se pare prea ingust si penibil. Asta nu este o mandrie. Este un drum comunal…

 7. Gergo Butka Răspunde

  In legătură cu această primă inaugurare (că vor fi două, zicea la şedinţă Domnul Primar) mă simt dator să vă informez despre câteva detalii despre acest proiect:
  Realizarea a 80% din proiectului se datorează fostei conduceri a oraşului şi a judeţului: necesitatea s-a ridicat de ani de zile, iar studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, exproprierile, licitaţia şi contractul de execuţie au fost atribuite inclusiv în anul 2012.

  Un mic detaliu despre restul de 20%: în martie, trei consilieri locali s-au prezentat la domnul Primar având amendamente practice privind bugetul 2013. Atunci i-am prezentat printre altele, propunerea noastră privind acest tronson: în bugetul iniţial propus de Primar era bugetat doar 20% din construcţie, din care în acest an puteam efectua doar nişte săpături. Noi i-am propus să alocăm in 2013 o parte de minim 80% pentru această investiţie, ca să terminăm cât mai repede, în 2013, am argumentat cu necesitatea descongestionării traficului intens de pe Bariţiu-Lăcrămioarei-Aurel Vlaicu. Dacă lăsam atunci şi nu atenţionam pe domnul Primar, probabil ar fi gata undeva prin 2015.

  Iar acum citim în presă despre o nouă acţiune de campanie electorală, unde nu se vorbeşte nici despre lăţirea drumului (care în anumite locuri nu permite trecerea în siguranţă a 2 camioane venind din sens opus) doar de bucuria că măcar atât s-a realizat in Satu Mare in 2013. Să nu mă înţelegeţi greşit Domnule Primar Coica Dorel, noi consilierii nu dorim să fim alături de tăiere de panglici, insă ar fi fost un gest elegant, unul de fair-play din partea Dumneavoastră să amintiţi şi aceste mici detalii.

  Aşteptăm în continuare realizările promise de Dumneavoastră.

  • Norick Răspunde

   @Gergo Butka:deși nu prea simpatizez cu Tine , totuși respect pentru acest comentariu.E elegant,inteligent,bine argumentat și pentru noi-cetățeni de rând- ne spune adevărul (sau si mai bine zis o parte din adevărul)…Aștept și eu un răspuns și ceva realizări promise…:)

  • satmarean Răspunde

   Multumim pentru informare. Iar afirmatia dlui primar (daca este adevarata) ca acest drum de ocolire este cadoul primariei pt cetateni de 1 dec este si ea deplasata si cu iz pre-electoral.
   In alta ordine de idei, as avea rugamintea sa va (re)-luati pozitia fata de mazga pe care florisal o arunca din nou pe strazi. Masinile iar patineaza si am vazut azi o dacie care cu toate bunele intentii de a opri regulamentar la trecerea de pietoni era sa loveasca doi copilasi.

 8. Supermanul Răspunde

  Cum a fost facut intrarea spre calea ocolitoare este un lucru de mantuiala! de exemplu cine vine din Dorolti spre Satu Mare de exemplu trebuie sa faca o miscare brusca dreapta cum so creat banda de ocolire curba ii prea ingust si brusc trebuia facut mult mai mare. de exemplu acolo o sa fie o aglomeratie foarte mare ca oameni o sa trebuiasca sa astepte dupa camioane nu ai varianta ocolitoare.
  Si mai ales cei care vin dinspre Satu Mare o sa aiba ca;e taiata de camioana care forteaza sa intre pe drum spre drorolt ca nu au o banda de intrare.
  Asa ca e o mare prostie ce au facut pe aceea portiune

 9. maxx Răspunde

  Un sfat pot sa va dau la soferi de TIR,care urmeaza sa traverseze drumul;sa se inchide oglinzile,inaite de a intra pe portiunea de drum,ca au sansa mare sa ciocneasca intre ele pe drumul de 5,5 metri latime!!!!!(cu tot cu acostamentul)

 10. Daniel Răspunde

  Regele asfaltului Govor trebuia sa fie si el prezent, sa ne spuna ce ganduri are cu sexi consiliera blonda Manuela, tanarul rebel Raulito (ce legaturi de rudenie are cu Stelica asfaltangiul)cu avocatul Silviu macho man mai nou vedeta TV. Inteleg ca e mare tupeist si face bani pt familia sa sa aiba ce manca ca doar sunt multi dar sa se mai multumeasca cu salariul lui chiar daca amicul sau nu i-a marit salariul de vice. Mirciulica esti acum vedeta in toata tara, stie toata lumea ce hot esti de la Realitatea insa stim ca te doare in cot asta, ca tu esti cel mai viteaz, mai ai inca o calitate de tradator, dupa ce i-au tradat pe Ciocan Valer si altii pt ati atinge scopul ai ajuns sa fi smecher ca ai cumparat tot DNA-ul, esti expert in asta, desigur cu ajutorul grupului de la Cluj. Tot asta Govore, da-ti bani publici sa aveti ce manca!!!

 11. Cilo Osyel Răspunde

  Pentru mine conteaza nu cine incepe o lucrare si cel care o termina.

 12. Galiano Răspunde

  DAR DE CE MERGE DRUMUL ACESTA CA SI PISATUL BOULUI?????
  CRED CA REPREZINTA CONDUCEREA SATMARULUI!!!

 13. Eu Răspunde

  Nu demult am ajuns de pe “centura” 2 camioane si-au spart oglinzile. Plus de asta e plin de noroi. Ar fi mai bine daca ar fi cu sens unic. Arata oribil!

 14. Maskulik Csaba Răspunde

  In aceasta seara am aflat ca de fapt nu a fost inaugurare ci o receptie tehnica a staffului tehnic de la Consiliile Unite !( dupa modelul Parlamentului).Ziaristii au fost indusi in eroare.

 15. Lantos Zsolt Răspunde

  Atunci vezi cum arata.

 16. salamandra_1989 Răspunde

  …ca Gunoiul de GOVOR va plati pentru toate relele facute si cu asociatii sai din mafia evaziunii de alcool,dar si de protectie din partea serviciilor,cred ca nu este de ajuns, jegul de avocat SUMLAS,daca se vrea tare si mare de ce a distrus o prietenie..vezi daca cunoasteti cazul MICU…parca ia rezolvat problema(prietena)de cateva ori ..si intrebare cine a fost avocatul lui MITICA DE LA GAZE…..tot acest trepadus …

 17. Petruska Lorand Răspunde

  Tirurile tot pe vechiul traseu circula. Cine rezolva problema sau e destul ca l-am inagurat si atat!!!!!

 18. coleg PSD Răspunde

  Jaful continua! Un milion de euro aruncati pe geam in “geanta” unei firme de partid. Un drum care nu foloseste nimanui! Daca maine primarul din Botiz va zice: fara tiruri in Botiz? Dr. COIca ce vei mai inventa?

 19. Nati Răspunde

  sarutari dulci lui Silviu!!!!!!!

 20. MARIUS spune Răspunde

  SINCER CRED CA MAJORITATEA SATMARENILOR AR FI DE ACORD CA LOCUL PROIECTANTULUI CIT SI AL EXECUTANTULUI AR FI IN PADUREA SPI !!!!!

  • satmarean Răspunde

   Nu judeca pana nu vezi si proiectul

   • MARIUS spune Răspunde

    PE CINE SA JUDECI DUPA UN JAF LA DRUMUL MARE(PROIECTANT.EXECUTANT.DIRIGINTE SANTIER.RECECTIE LUCRARE)CRED CA MERITA TOTI ACEASI SOARTA (PACAT CA CEL DE SUS Ii MAI RABDA) AR MERITA CA IN TRECUT (ARSI PE RUG) SA LE FIE RUSINE!!!

    99

    9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.