Ultima actualizare: azi, 15:35
Locale

Greco catolicii îi cer premierului Ponta să condamne actele de incitare la violenţă de la Bixad

Manastirea Bixad (5)Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat pe data de 13 noiembrie o scrisoare Primului-ministru Victor Ponta in care ii solicita sa exprime public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea dansului in oprirea executarii hotararii judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad, si sa condamne public, in numele Guvernului, “actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala impotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti […] la Bixad”.

Scrisoarea vine in urma evenimentelor petrecute pe data de 7 noiembrie la Bixad, cand institutii din subordinea Guvernului s-au implicat pentru a opri punerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii din Bixad partii greco-catolice.
Tot in aceasi zi, cand s-a incercat punerea in executare a hotararii judecatoresti, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane s-au organizat si s-au opus retrocedarii Manastirii Greco-Catolice strigand, printre altele, “Afara, catolicii din tara”.
“Pe toata durata incercarii de punere in executare a acestei hotarari, calugarii greco-catolici prezenti acolo pentru a intra in manastire au fost scuipati, huiduiti, agresati, insultati si amenintati cu moartea doar pentru vina ca au mers sa isi ia inapoi bunul confiscat de comunisti”, a spus Cardinalul Lucian.
Referitor la implicarea unor institutii in oprirea acestei executari, pe data de 1 noiembrie a avut loc la Prefectura Satu Mare o intalnire unde reprezentanti ai acestor institutii au rejudecat cazul Manastirii deja castigat in justitie definitiv si irevocabil, si au decis ca hotararea se va pune in aplicare numai “partial”.
Tot cu aceasta ocazie, Mircea Govor, Presedintele PSD Satu Mare si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a spus ca hotararea judecatoreasca in cauza “este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean.”
Pe data de 7 noiembrie, exact in ziua cand se incerca executarea hotararii de retrocedare, Consiliul Judetean Satu Mare a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad ii apartine.
Manastirea din localitate a fost greco-catolica de la infiintare, iar in 1948 a fost confiscata de comunisti si inchisa. In 1992 Guvernul a dat o hotarare prin care unele imobile din cadrul Manastirii sunt retrocedate partii greco-catolice, hotarare care nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare.
“Imobilele care trebuiau executate nu sunt in proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, care de ani de zile nu poate intra in posesia lor”, a spus Cardinalul Lucian. “Aceste imobile sunt ajutate sa se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a sterge urmele ca Manastirea de la Bixad a fost greco-catolica.”
“Modul in care institutiile din subordinea Dumneavoastra au facilitat si gestionat situatia de la Bixad arata ca in Romania nu se respecta dreptul de proprietate, libertatea religioasa si hotararile judecatoresti atunci cand vine vorba despre greco-catolici”, a afirmat Cardinalul Lucian in scrisoarea sa.
“Aceasta atitudine discriminatorie a Guvernului este ingrijoratoare pentru statul de drept si buna convietuire dintre credinciosii diferitelor confesiuni”, a aratat Cardinalul.
Atitudinea discriminatorie a Guvernului fata de greco-catolici rezulta si din spusele Domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata in subordinea directa a Primulului Ministru – care, dupa ce recunoaste intr-un interviu ca “E adevarat, Biserica Greco-Catolica a fost desfiintata de regimul comunist, care i-a luat tot”, cand vine vorba despre retrocedarea lor, acesta afirma ca acest lucru nu se poate face “prevalandu-te doar de dreptul de proprietate” ci trebuie sa se tina cont si de “nevoile comunitatii”.
Solutia propusa de Guvern prin vocea Domnului Victor Opaschi, cand vine vorba despre retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti de la Biserica Greco-Catolica, este innaceptabila intr-un stat de drept. Nevoile unei majoritati sunt evident mai mari ca ale unei minoritati, dar acest lucru nu-i da drept majoritatii sa ia ce este al minoritatii sau sa nu dea inapoi ce s-a furat de la aceasta de un regim abuziv si criminal pe motiv ca cei jefuiti “sunt mai putini”.
“Rolul principal al Guvernului este sa aplice legea in mod egal pentru toata lumea, lucru care la Bixad nu s-a intamplat”, a spus Cardinalul Lucian.
“Atitudinea partinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastra a creat la Bixad o situatie care putea degenera intr-un conflict interconfesional in care oameni nevinovati sa cada victime”, a adaugat acesta.
Cardinalul si-a incheiat scrisoarea adresata Premierul Ponta spunand: “Respectuos Va solicit sa exprimati public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea Dumneavoastra in oprirea executarii unei hotarari judecatoresti si sa condamnati public, in numele Guvernului, actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala impotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti joi la Bixad.”

 

Sursa: Biserica Română Unită cu Roma

87 comentarii

 1. ZSOLTI Răspunde

  .Atat cei din BOR cat si restul de lingai de moaste . Ortodoxia este un drog periculos atunci cand depasete o masa critica si de fapt ar trebui interzisi, chiar in baza tolerantei ecumenice, pentru ca ortodocsi sunt cei intoleranti si mereu atenteaza la proprietatile altora. E un cult barbar, primitiv, o combinatie de rit furat de la catolici si de fundamentalism islamic. In europa civilizata nu au ce cauta.

  • un comentator.... Răspunde

   Ma faci sa cred ca vorbesti asa ca sa ne crezi i imagine falsa despre tot ce misca-n tara asta…raul,ramul….Cand a aparut ortodoxia ? Poti sa-mi spui cand au aparut cultele si cardinalii ? Cata matiri greco catolici stii ? Martiri ortodocsi sant cunoscuti cu miile,dar mai sunt acei martiri,acei sfinti pe care nu-i stie decat Bunul si milostivul Dumnezeu , si toate imparatiile cerului…Ne vorbesti de toleranta ? Nu ne vorbesti ca acei cardinali secole de-a lungul au “luptat” pentru cucerirea mereu de noi teritorii ? Poporul roman ortodox a luptat sa-si impuna ceva undeva ? A fost tolerant,supussi umil….drept recompensa cozile de topor au adus un rege….care….s-a convertit la ortodoxie….De ce ? Poate tu traiesti intr-un cult barbar…..ortodoxia este o credinta !!! este reprezentata prin alesii care poarta in ei harul Domnului….preotii….Ne crezi prosti cand afirmi ca :”ca ortodocsi sunt cei intoleranti si mereu atenteaza la proprietatile altora. E un cult barbar, primitiv, o combinatie de rit furat de la catolici si de fundamentalism islamic. In europa civilizata nu au ce cauta.”Ce a futat ortodoxia ? La judecata de apoi care ne esteapta pe noi pe toti cardinalii si papii nu se roaga pentru a li se ierta pacatele ? Atunci despre ce vorbestisatanule ? despre ceea ce – ti cer idolii tai la care esti inchinat si slavit ? Ar trebui sa ceri sa fii udat numai cu apa sfintita si sa fii uns cu mir si cu ulei de la candelele Sfintelor moaste ca sa ti se poata ierta cele scrise….Despre toleranta cui este vorba ? Toleranta celor ucisi cu bestialitate.a celor flamanziti si schingiuiti cu cruzime de catre cine ? de catre cardinali care in istoria acestui pamant s-au crezut i\ei insisi dumnezei pe pamant cerand sa li se inchine toti supusi ? Lui Dumnezeu i te inchini ca sa-ti ierte greseala cea de voie si cea fara de voie,i te inchimi si-I ceri sa te ajute,sa-ti dea una alta….intelepciune,sanatate,iubire de aproapele….si multe asemenea…..nu ii ceri ura ,forta,cruzime,foc,sabie sau altele asemenea Cand ortodocsii au cerut razboaie,foc si varsare de sange ? Cand ortodocsii au dus razboaie ?In europa aia civilizata nu avem ce cauta deoarece bisericile lor s-au golit,s-au facut biserici ortodoxe,pline in care lume se apropie de Dumnezeu….nu de satan,de masoneii,de tot felul de culte periculoase…..

   • Alex Răspunde

    In timp ce popii ortodocsi, catolici, reformati, etc… se plimba in limuzine de mii de euro, multi nu au ce manca, copiii traiesc pe strada din mila altora… Unde e binefacearea bisericii, oricare ar fi ea? Gandeste-te cate crime s-au facut in numele religiei, indiferent care ar fi ea, aici as aminti doar cruciadele, ca sa nu mai zic de inchizitie.
    In ziua de azi religia si crestinismul a devenit o afare mai profitabila decat multe afaceri multinationale.

 2. Mihail Răspunde

  Ai perfecta dreptate Zsolt. Chiar asa este. Un cult din evul mediu!

  • un comentator.... Răspunde

   Mihai,este un nume luat de la Sf Arhanghel Mihail care se lupta cu balaurul….vad ca esti un luptator….impotriva ortodoxiei….corect ar fii ca sa-i schimbi si numele nu numai obiceiul….Ortodoxia n-ai inventat-o tu….ortodoxia nu este un cult din evul mediu….ORTODOXIA este o religie !!!….dar care nu te obliga la nimic,prin invataturile sfintilor si apostolilor s-a transmis cuvantul Domnului…la botez nasei care te tine la pieptul ei si care-ti este ca si o doua mama i se cere sa se lepede de satan….cred ca esti in neconcordanta cu acestea….sau….nu stiu ce sa cred….Ar fii mult mai bine ca sa-ti gasesti linistea si bucuria citind si nu judecand….religia asta nu-i ca si un meci de fotbal….este ceva ce trebuie simtit si inteles…asta numai daca vrei si tii la tine,la sufletul tau…Cainta este o forma de “recunoastere”….incearca sa te salvezi,incearca sa faci ceva pana nu iti va fii tarziu si apoi greu de indreptat….

   • Alex Răspunde

    Cum nu obliga ortodoxia? Prima oara te obliga sa iti botezi copiii. Copiii nu au dreptul de a-si alege religia asa cum ar fi normal si legal.
    Apoi daca iti iei sotie/sot de alta religie te obliga sa treaca si ea/el la ortodoxie. Mai apoi te obliga sa platesti taxe catre biserica, pentru ce nu stiu. Te obliga sa iei lumanari numai de la ei. Daca nu iti platesti taxele nu te inmormanteaza si lista ar putea continua.
    Si mai zici ca ortodoxia nu te obliga…

    • maciuca Răspunde

     @alex.iar ai revenit ?Credeam ca s-a intarcat iapa mutului cu tine!
     Mare papagal,antiroman si neam de straita.
     Ai cuvantul ca este democratic-nu-i asa?dar esti de o nesimtire fara margini/Nu-ti place?Lasa-i pe altii carora le convine.Om fara de minte !

    • un comentator.... Răspunde

     Catre Alex….
     Stimabile….sau esti plecat cu pasarile in inaltul cerului si vezi micimea care te reprezinta sau esti in mare confuzie si suferinta….Ce te obliga ortodoxia ? Raspunde paganule,ateule cum iti place sa te numesti,desi sigur ai fost botezat si scapat in bratele satanului….Nu te obliga sa-ti botezi copii,iti arata pilda urmata de Mantuitorul….asa cum a procedat el este corect….asa e bine sa faci….Copii au creat parintiisau parintii au creat copii ? Un copil trebuie sa fie o binecuvantare…..poti sa-mi spui daca cumva tiu esti ?
     Apoi te CASATORESTI….PRIN UNIRE-CASATORIE SOTUL SI SOTIA DEVIN UN “TRUP” IN FATA MANTUITORULUI,LA BINE SI LA GREU PANA CE MOARTE II VA DESPARTI….Dupa cum pui problema ….tu poti ca un bun ortodox sa iei tot o buna ortodoxa…sau poti sa te iei cu satana….Daca te uiti prin “grdinile” altor asa zise culte si religii,vei vedea cat se cotizeaza acolo,care este forma de plata…de aici si expresia :zeciuiala-adica a zecea parte…Dar ca sa intelegi, nu asa dupa ureche,nu dupa cum iti sopteste necuratul….trebuie sa te rogi, sa crezi cu adevarat,sa te caiesti sa citesti mereu lucrari din acest domeniu….ceea ce se pare ca pentru tine este mult prea greu….mult prea complicat….ar trebui sa consulti un “doctor” al sufletului ca sa poti face diferenta intre bine si rau,intre ortodoxie si paganatate….intre a fii cu Hristos sau a fii cu satanul….aici trebuie sa te hotarasti,aici trebuie sa insisti sisa te hotarasti….In rest…s-auzim numai de bine….iar vorba unui mare duhovnic :”Mancate-ar raiul” sa-ti calauzeasca de acuma faptele si gandurile…..Nu ma pot abtine, pt ca si eu am multe,f multe pacate,iar in aceste momente mai scriu cateva….nu pot decat sa-ti doresc,asa cum a dorit un alt mare duhovnic :”Sa ne vedem la poarta raiului”….

 3. marele maestru international Răspunde

  @auzi ce comentariula zsolti..ca un pui care iese din gaoace care tasteaza in izmene cu aere de stiulet emancipat

  • Norick Răspunde

   Oricum ,mult mai bun , decat comentariul Tau…:)

   • Mihail Răspunde

    Corect!

    • Eu Răspunde

     bai marele maestru handicapat nu vezi ca nimeni nu te baga in seama? 😉

     • marele maestru international

      incep sa inteleg ca pufaiesti ceva etnobotanic,live aveai deja o dreapta ferma in plisc sa canti imnul patriei toata noaptea

     • marele maestru international

      asta de incalzire,pasul next te voi invata cantari bisericesti cu o coada de lopata in mana

     • Alex

      marele maestru international… esti un adevarat crestin… daca altii au alte pareri decat tine, daca au o alta religie sau nu au o religie tu vrei sa o impui cu forta. Asa ceva e impotriva oricaror legi, inclusiv alea teologice.

     • un comentator....

      …tu…acela care afirmi :”bai marele maestru handicapat nu vezi ca nimeni nu te baga in seama? “….chiar ai primit o infirmare…l-au bagat in seama.incepand cu tine “eu” mic care esti…care inca mai ai timp sa-ti deschizi sufletul si sa lasi trufia mai la spate….ca sa poti intra in randul ortodocsilor nu a satanistilor….sufletul iti este vestic,trupul ti-e trecator…cu faptele si cu sufletul vei pleca de pe acest pamat….gol asa cum ai venit…..Incearca sa intelegi ca marele maestru nu este un handicapat nu este un nimeni ci este cineva care a incercat in felul sau sa-ti deschida si ochii sufletului….poate ca sufletul lui plange pentru ca a citit aceste randuri si nu a reusit ca sa le poata combate….poate ca de aceea trebuie admirat….iar tu trebuiesti,daca vrei,indreptat….”Mancate-ar raiul” este vorba unui Sfant parinte care se odihneste cu siguranta cu sufletul in ceata Sfintilor si cu trupul la o importanta manastire….poate ar trebui sa-i citesti scrierile si….”Sa ne vedem la poarta raiului”…

 4. Pop Ioan Răspunde

  Zsolti are dreptate.Biserica Ortodoxa ar trebui transformat in “societate comerciala NON PROFIT”.Sau macar sa plateasca impozite,ca toti muritorii de rind,in banii carora se scalda preotimea,fara sa faca nimic ( in afara faptului ca unii se mai imperecheaza cu cite o calugarita in calduri).Romania ar fi mai aproape ,cel putin financiar,de raiul de pe Pamint.Arunci o piatra si sparge geamurile a trei biserici.Nu numai “pupatorilor de moaste” ar trebiu asigurat un loc de munca,caldut, life time

 5. Pop Ioan Răspunde

  Eu macar am atita obraz sa-mi spun parerea fara sa ma ascund dupa un pseudonim care cica suna bine.Marele maistru international,autoproclamat,ai ceva interese in biserici sau culte,ca-i aperi asa? Vezi parerea majoritatii! Forta este arma celor inculti cand nu mai au argumente sau inteligenta necesara pt replica verbala.

  • mircea Răspunde

   macar cu o calugarita NU cu un copil ca pedofilii catolici!in rest da religia cel mai bun SRL
   P.S:nu doar cea ortodoxa

  • marele maestru international Răspunde

   @pop..nu am interese ca tine cind scoti asa maioneza din trompa,o dai in pateuri deja

  • un comentator.... Răspunde

   Norick….ai o eleganta debordanta in exprimarile pe care le postezi…nu-ti contest cultura si cunostintele (dar ma face sa cred ca ai lipsuri si goluri multiple… )…totusi exprimarile tale pt mine sunt neconcludente…Ceausescu a fost Presedintele Republicii…el n-a deportat pe nimeni…el a intregit si a luptat pentru intregirea acestei republici pline de cozi de topora luptat pentru integritatea acestei tari,pentru neamestecul in treburile interne ale tarii-ceea ce acuma nu se mai intampla…apoi faptul ca tu te deplasezi cu viteza melcului si vezi venind in fata aiureli scriind : “Când observi ,ca toate mașinile vin din sens opus pe autobandă , nu înseamnă ca toți-s proști”lasa-ma sa-mi formulez o idee eleganta despre persoana ta….ascunde-ti ideile oriune numai nu pe acest site….incearca sa-ti aduni gandurile si ideile si sa vii la subiect….adica la modul cum o anumita biserica isi cere anumite drepturi numai de la data de….
   Istoria religiilor,istoria lumii este strans legata si de asupritori si de cuceritorii care au incercat ca sa ne faca sa le fim sclavi,robi;ne-au asuprit de-a lungul secolelor…Subiectul este mult mai vast,cere o pregatire si apoi se poate discuta pe aceasta tema.Daca s-a mers in jocul acesta periculos s-a mers destul de departe…poporul roman este un popor crestin ortodox….ortodoxia n-a inventat-o cardinalul Lucian Mureșan, nici Ponta…Asa cum in tarile arabe sau musulmane credinta lor nu este atacabila asa ne dorim adevaratii ortodocsi sa ne fie lasata credinta in pace.Pe altarul credintei s-au jerfit multi Sfinti, lor ne inchinam….le multumim si-i rugam sa ne ajute….iar cateva cozi de topor fac tocmai ceea ce le lipseste….lipsa de respect,lipsa de credinta si lipsa de rugaciune ,umpland cu scrisul lor uneori abject siteuri cu comentarii cu provocari care nu-si gasesc rostul.Pe lumea asta suntem trecatori…daca nu putem face un bine aproapelui,atunci sa nu-i facem nici rau,sa nu-l provocam ….O manastire este un locas sfant….acolo este har,acolo sunt puteri spirituale acolo este Casa LUi….a celui care S-a jertfit pe cruce pentru mantuirea noastra….nu sunt campuri de batalie.Pentru un pumn de arginti ,acei oameni care au balata justitiei legata la ochi,au judecat cum li s-a cerut….asta nu ne impiedica sa ne spunem punctele de vedere….sa le aducem aminte ca tara asta a fost declarata ortodoxa…denumire de Gradina Maicii Domnului i s-a spus si este si va ramane mereu….Cat despre marele maestru international este bine ca sa nu-l provocati mereu…voi sunteti cativa,iar domnia sa este singur ,cu credinta sa cu dorinta fierbinte de a nu-i fii inca odata furata demnitatea asa cum se intampla in aceasta “etapa” a democratiei capitalisto- sclavagiste de distrugere a tot ceea ce este romanesc…

   • Norick Răspunde

    @un comentator…da’ crezi ,că eu am atâta timp să citesc romanul tău ?? :-)Era mai bine când a fost limitat nr. de caractere pe acest Site…În rest ai dreptate,numai lasă-ne în pace…:-))))

   • Norick Răspunde

    dar totuși hai,că mai am 5 minute pentru Tine…Când am scris despre mașini și autobandă,nu la religie m-am gândit ,ci la un alt deștept postac,care tot se băga aici în seamă.Dar oricum,nu contează ,fi fericit cu ideile tale minunate..:-)

   • marele maestru international Răspunde

    @un comentator..un comentariu “jos palaria” si in sine ma bucur ca nu sint singur in fata acestor creaturi

    • mircea Răspunde

     pt tine s-a inventat inteligenta artificiala dupa ce au vz ce se intampla la scoala de politie:)))

  • un comentator.... Răspunde

   ….un nume aproape banal ….un nume foarte comun…..un nume rostit asemenea unui nor….il vezi,stii de el…poate aduce ploaie sau poate domoli arsita soarelui….Parerea expusa aici mie mi se pare insipida si incolora ….la fel ca si apa pura….Apa poate purifica pe om …apa sfintita ….sau apa poate murdari un om….poate ucide cand vine in torenti….Multimea asta de oameni poate fii usor prostita….din 1989 incoace se face mereu o prosteala a romanilor….dar credinta ,crucea si rugaciunea nu i-o poti lua unui popor….Daca in marea majoritate suntem ortodocsi-religia adevarata….vezi si faptul ca la Ierusalim lumina vie nu -i apare unui cardinal ci unui prelat ortodox atunci ar fii mai decent ca sa nu acuzi pe cineva ca apara interesele cuiva…cand el este cineva….nu apara interesele ortodoxiei,el este ortodox desi s-a “intitulat” “marele maestru international “.Tara asta este ortodoxa !!! deci nu-ti confunda dorinta cu realitatea…ortodocsii sunt majoritari aici.au fost… asupriti,oropsiti,deportati,facuti sclavi,iobagi,ucisi de catre cardinali ; in 1907 cand nu mai puteau si nu mai aveau drepturi in patria lor…trebuie vazuta si citita istoria,trebuie comemorat acest popor prin martirii sai prin sfintii sai …. cardinalii ne-au fost impusi de la Viena si de la Budapesta….tara asta prin Apostoli a fost botezata ORTODOXA !!!.Putina decenta si intelegere pentru “marele maestru international “trebuie aratata…i s-a luat un drept probabil…dreptul de a vorbi cu Dumnezeu in casa Lui….dreptul de a se ruga….Sa ne spuna cardinalul cate caramizi a pus la temelia acelei manastiri sa ne spuna acei judecatori cui i se inchina si unde se roaga…..Cata credinta a investit in acele meleaguri cardinalul …E mult de discutat,poporul roman ortodox este un popor tolerant,dar nici sa-l iei peste picior nu cred ca este permis….Daca-n suflet il purtati pe satan si va inchimati lui…lasati ortodocsii sa se inchine la Domnul Dumnezeul Nostru, la Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu Maria si la toti Sfintii , icoanele si la moastele care cu siguranta ajuta, nu aduc in suflet disperare si dorinta de preamarire…nu dau verdicte,nu ne fac sa gandim asa cum o faceti dvs:”Vezi parerea majoritatii! Forta este arma celor inculti cand nu mai au argumente sau inteligenta necesara pt replica verbala.” asemenea dvs….Ortodoxia in Romania este majoritara !!!Romanii traiesc in Gradina Maicii Domnului de aceea se fac eforturi disperate de a ne lua si acest loc,de a fii umiliti si din nou asupriti….Ne vom ruga necontenit in frunte cu cei care poarta in ei harul Domnului si…..vom
   continua sa aratam mereu ceea ce este de aratat,de spus ceea ce este de spus si de scris ceea ce este de scris….

  • maciuca Răspunde

   Nu fi BOU!Sunt in Satu Mare cateva zeci de pop ioan.Individualizeaza-te daca ai curaj.Pe mine ma cheama tot pop da gheorghe.
   Mari prosti mai gazduieste primaria satu mare.
   Cand dracu or pune taxa pe prosti?Sa vezi atunci pos peste Somesul nostru drag!!!!

 6. Norick Răspunde

  Ceea ce contează,ca totuși ai înțeles ce am vrut să-ți spun…În rest noapte bună…

 7. un comentator.... Răspunde

  ADRESATA CELUI CARE ESTE Pop Ioan nume cu prenume de Sfant care a putut si a avut taria sa faca un anunt important, sa critice si sa plateasca cu capul….
  ….un nume aproape banal ….un nume foarte comun…..un nume rostit asemenea unui nor….il vezi,stii de el…poate aduce ploaie sau poate domoli arsita soarelui….Parerea expusa aici mie mi se pare insipida si incolora ….la fel ca si apa pura….Apa poate purifica pe om …apa sfintita ….sau apa poate murdari un om….poate ucide cand vine in torenti….Multimea asta de oameni poate fii usor prostita….din 1989 incoace se face mereu o prosteala a romanilor….dar credinta ,crucea si rugaciunea nu i-o poti lua unui popor….Daca in marea majoritate suntem ortodocsi-religia adevarata….vezi si faptul ca la Ierusalim lumina vie nu -i apare unui cardinal ci unui prelat ortodox atunci ar fii mai decent ca sa nu acuzi pe cineva ca apara interesele cuiva…cand el este cineva….nu apara interesele ortodoxiei,el este ortodox desi s-a “intitulat” “marele maestru international “.Tara asta este ortodoxa !!! deci nu-ti confunda dorinta cu realitatea…ortodocsii sunt majoritari aici.au fost… asupriti,oropsiti,deportati,facuti sclavi,iobagi,ucisi de catre cardinali ; in 1907 cand nu mai puteau si nu mai aveau drepturi in patria lor…trebuie vazuta si citita istoria,trebuie comemorat acest popor prin martirii sai prin sfintii sai …. cardinalii ne-au fost impusi de la Viena si de la Budapesta….tara asta prin Apostoli a fost botezata ORTODOXA !!!.Putina decenta si intelegere pentru “marele maestru international “trebuie aratata…i s-a luat un drept probabil…dreptul de a vorbi cu Dumnezeu in casa Lui….dreptul de a se ruga….Sa ne spuna cardinalul cate caramizi a pus la temelia acelei manastiri sa ne spuna acei judecatori cui i se inchina si unde se roaga…..Cata credinta a investit in acele meleaguri cardinalul …E mult de discutat,poporul roman ortodox este un popor tolerant,dar nici sa-l iei peste picior nu cred ca este permis….Daca-n suflet il purtati pe satan si va inchimati lui…lasati ortodocsii sa se inchine la Domnul Dumnezeul Nostru, la Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu Maria si la toti Sfintii , icoanele si la moastele care cu siguranta ajuta, nu aduc in suflet disperare si dorinta de preamarire…nu dau verdicte,nu ne fac sa gandim asa cum o faceti dvs:”Vezi parerea majoritatii! Forta este arma celor inculti cand nu mai au argumente sau inteligenta necesara pt replica verbala.” asemenea dvs….Ortodoxia in Romania este majoritara !!!Romanii traiesc in Gradina Maicii Domnului de aceea se fac eforturi disperate de a ne lua si acest loc,de a fii umiliti si din nou asupriti….Ne vom ruga necontenit in frunte cu cei care poarta in ei harul Domnului si…..vom
  continua sa aratam mereu ceea ce este de aratat,de spus ceea ce este de spus si de scris ceea ce este de scris….

  • Alex Răspunde

   Cred ca ar trebui sa-ti revizuiesti parerea despre “marele maerstru international”. Poate ar fi indicat sa citesti acuzele si insultele pe care acest personaj le aduce altor persoane care au alta opinie decat el. Si toate aceste le face pentru ca e crestin ortodox.

  • pastila Răspunde

   Prietene, tu ai luat-o urat prin fasole! 🙂

 8. George Răspunde

  pentru un comentator idiot :

  ARATĂ-MI O SINGURĂ NAȚIUNE ORTODOXA CARE A CREAT ȘI A EXPORTAT CIVILIZAȚIE!! Una singură! ………………… NU EXISTĂ !
  rușii ?! – niste retardați alcoolici care se zbat și-acum într-o pseudo-democrație cu iz totalitar.
  grecii ?! – ăstora bunăstarea și capitalismul li s-a impus cu forța de către englezi, datorita poziției lor strategice, și se vede că n-au digerat civilizația. acum sunt călăii monedei unice și sunt în prag de colaps și de anarhie.
  ucrainenii? moldovenii? – nici n-ar trebui să mai existe pe harta lumii .
  bulgarii? – mă faceți să râd.
  sârbii ?! – niște criminali talibani care-au ucis fără scrupule bosnieci musulmani și care au plătit prețul talibanismului lor prin pierderea kosovo.
  ORTODOXIA GENEREAZĂ ÎNAPOIERE ȘI RESEMNARE!!!
  Vrei să știi care-i explicația distanței înca mari dintre Transilvania și Moldova sau Oltenia? În Transilvania au existat elite romano-catolice, protestante și greco-catolice care chiar au luminat masele.
  ORTODOXIA ESTE CIUMA ACESTEI ȚĂRI!

 9. meme Răspunde

  @george:mai si George asta a invatat sa copieze de pe net?Sincer nu ma asteptam,dar magarusul isi depaseste maestrul!
  Sincer cred ca v-ar conveni ca in satmar sa ramana ungurii si prietenii vostri uniti doar ei stiu cu cine.
  Altadata stimabililor,aici e loc si de voi daca respectati regulile firesti.Daca nu atunci NU.
  Populatia a hotarat care este religia ei,ce treaba aveti voi?Oricum nu se mai intoarce la Roma!ramaneti voi uniti,puteti ramane si la Roma.Nu va simte nimeni lipsa.Si apoi de cand un procent de 0,6 %poate gandi ca impune un mod de conduita.E clar :oseni-s ai vostri.Va traduc ei invataturile sfinte!Si venim si noi,chiar daca mai batraneste/

 10. marele maestru international Răspunde

  @george..erai lubrifiat la rulmenti cind tastai?ti.as trage razant un comentariu dar nu ai dormi la noapte

 11. Alex Răspunde

  Si ma rog care e nesimtirea mea? Da… stiu ca adevarul doare… insa prostia doare si mai tare. Biserica ortodoxa nu a incercat, nu incearca si nu va incerca niciodata sa educe pentru ca daca ar educa si-ar pierde din increderea de care beneficiaza in randurile populatiei. Sunt o multime de sontaje, nu mai stau acuma sa caut, iti las tie aceasta placere, care spun ca increderea populatiei in biserica scade exponential cu cresterea nivelului educatiei. Fratilor biserica va vrea prosti. Conform legilatiei in vigoare la orice ora poti sa acuzi biserica ca te-a pacalit si castigi. Tot ce face biserica ar putea intra la escrocherii. Doar ca nimeni nu indrazneste de frica sa nu fie marginalizat de societate ca a indraznit sa se puna cu biserica.
  Eu propun sa ne uitam la tarile unde biserica nu are nici o influenta si sa comparam nivelul lor de trai cu nivelul de trai din Romania. Vom vedea ca o tara cu cat e mai independenta fata de biserica si cu cat nivelul de educatie e mai ridicat si nivelul de trai e mult superior. Ca exemple dau tarile nordice, Japonia, Korea de Sud, Taiwan. Pate ca vei zice ca sunt budisti. Da… marea majoritate a arilor din asia sunt budiste, insa budismul nu e o religie, e o folosofie de viata. Nivelul de trai e direct proportional cu, culturalizarea poporukui respectiv, si cu cat e mai cult cu atat influenta religiei scade.
  Nu nteleg de ce ma faci antiroman… daca o faci pentru ca sunt impotriva bisericii ortodoxe n-ai nici un motiv, pentru ca eu sunt impotriva oricarei religii pentru ca religia te prosteste, te duce inapoi in timp si a aparut doar din nevoia de a cotrola masele. Daca tu esti crestin s faci fapte bune s alte cele ce-ti ma zice popa sa faci doar ca sa primesti la sfarsitul vietii sau mai stiu eu cand orasplata sincer sa fiu mi-e mila de tine si de toti cei care gandesc astfel. Atunci inseamna ca nu te duce mintea sa judeci s trebuie sa fie tot timoul cineva in spatele tau care sa-ti spuna ce anume sa faci.

  • gianni Răspunde

   @alex : like!

   • un comentator.... Răspunde

    gianni spune:
    18 noiembrie 2013 la 21:37

    @alex : like!
    …din cate inteleg ne-ai adresat un salut,o chemare sau asa pur si simplu ne faci sa credem ca like este scutul tau de aparare impotriva satanului care-ti dreseaza mintea….gesesti suflete intinat….pacatul tau este asemenea aceluia care a ucis…Alaturi de Mantuitor … in momentele de tradare a omenirii asupra fiului Dumnezeului nostru…stateau 2 hoti…unul cu multe pacate a cerut iertarea si a fost mantuit iar celalat datorita trufiei si mandriei….a fost pierdut….si a ajuns la satan…inca mai poti alege calea….trebuie numai sa ti-o doresti….Noi nu vom fii ca si sulitasii romani,nici ca si poporulcare te vom judeca….noi vom fii partasiifaptelor tale….Stima si respectul,consideratiunea ii fac de multe ori pe ortodocsi ca sa se simta asemenea hotului care-si cere iertare…As voi face si eu….si voi incheia aici tot ceea ce in aceasta zi am scris ,adresandu-va crestineasca vorba: iertati mie pacatosul….!!!…

    • Norick Răspunde

     Din cate inteleg (si observ) ai venit si tu dintr-o vizuina de sub pamant si acuma te dai mare ce inteligent esti…Dar din pacate(sau din fericire)numai cretinii nu pot citii intre rinduri…:-)))

  • un comentator.... Răspunde

   …din cate imi dau seama stimabile Alex in mintea ta s-a iscat o furtuna a constiintei dedublata de o personalitate stirbita de trufie si de mandrie,care te face sa crezi ca esti in afara oricaror idei despre religie…..Sa-ti acceptam ideile ? Nu ,te acceptam ca individ iar parerile si opiniile imbolnavite de pacate majore ca-trufia si mandria , trebuie sa ti le dovedim ca fiind neconforme cu viata de om!!!….Afiseaza-ti independenta fata de Dumnezeu,ataca tot ceea ce este ortodox dar nu incerca ca sa ne convingi ca ideile tale sunt calea,adevarul si lumina, cauzele si efectele tuturor relelor din gandirea ta,plina de poate turme de demoni….Nu incerca sa ne plimbi cu exemple prin Asia:india,Japonia sau altele,nu incerca sa ne trimiti prin tarile nordice…Nu incerca decat ca sa ne areti cat rau au facut invataturile ortodoxe omenirii….Tiranii,nu s-au supus invataturilor ortodoxe,dar si le-au dorit mereu le-au fost aduse la cunostinta !!! …deoarece erau constienti de tot raul pe care-l fac prin luptele ,asuprirea si inrobirea oamenilor si a natiunilor pe care le cuceresc.De aceea ,de la facrea lumii pana azi nu este niciun imperiu care sa fii rezistat….decat invatatura ortodoxa ,transmisa de Mantuitorul si scrisa de apostoli…E mult de explicat, e mult de inteles si poate ca pentru tine e si f greu de priceput cand si satanul se ingrozeste ca este combatut dar se bucura cand doresti sa ne combati…Deci,sugerez ca ar fii mult mai usor cu constiinta ta,cu gandirea ta,cu felul tau de a fii…sugerez ca sa incerci incepand de maine sa cauti ajutorul “doctorului” sufletui tau poate ratacit si sa incerci cu pasi marunti sa incepi vindecarea lui….Viata iti va parea mult mai frumoasa,mult mai luminata,armonia colindelor te va umple de bucurie si de dragoste fata de aproapele….Pe cararea imparatiei a unui mare duhovnic,numit si Sfantul Ardealului se urca greu….dar nu imposibil de urcat….Citind despre Arsenie Boca care in curand va fi omagiat poate vei dori chiar sa-ti schimbi viata,stilul si gandurile….In rest, daca esti flamand cu duhul, aici in acest minunat oras iti pot recomanda “doctori” pentru sufletul tau , iti pot recomanda daca esti flamand cu trupul ca in fiecare marti,joi sau sambata sa poti sa-ti calci peste onoare si sa stai la o masa calda care se da ca milostenie celor care au mare ajutor sa stai la masa cu cei saraci care-si duc viata si greutatile cu demnitatte,care rostesc un Tatal Nostru,se inchina si ii multumesc pentru tot ceea ce le-a dat si ii cer ajutorul si pe viitor,chiar daca au si alte religii…Apoi sa nu uiti ca in biserica ortodoxa se fac rugaciuni pentru mai marii oraselor si a tarii…si pentru toti locuitorii ei,pentru toti crestinii ortodocsi…Ce atitudine mareata…cineva sa se roage pentru tine iar tu sa faciafirmatii care nu se pot explica decat in fata demonilor….Saruta crucea,saruta icoanele ,saruta moastele Sfintilor si cere ajutorul….ti se vor deschide cu siguranta ochii sufletului si a mintii….atuci vei vede adevarata lumina,adevarata viata….

   • Alex Răspunde

    E interesant ce spui insa… ateu am devenit abia dupa ce am inceput sa sap prin invataturile ortodoxe, prin biblie, prin istoria religiilor etc. La un moment dat chiar am vrut sa ma fac preot, insa datorita numeroaselor aberatii, contradictii si interpretari din bibliam am hotarat ca mai bine nu. Eu nu pot sa mint oamenii numai pentru ca asa scrie in biblie sau ca asa imi zic canoanele bisericii. Niciodata biserica cand a fost impotriva ceva nu a venit cu dovezi irefutabile ci doar a acuzat si a prezentat acele dovezi care pun intr-o lumina favorabila biserica. Daca ar fi sa ne luam dupa biblie viata pamantului are doar cateva mii de ani, pana in 10000, si aici exagerez. Dar toate dovezile geologice, arheologice, biologice si botanice spun cu totul altceva. Dupa aia, daca ne luam tot dupa biblie, atat eu cat si tu suntem inruditi si suntem urmasii primului incest din istoria biblica. Sa nu uitam ca biserica condamna incestul, dar daca esti ceva sfant iti e permis. De asemnea sa nu uitam ca multe dintre posedarile aparute in noul testament sunt boli care in ziua e azi au tratamente, unele au fost eradicate, altele urmeaza si asta nu e datorita bisericii ci a oamenilor care au pus mai presus de biserica binele colectiv al tuturor. Marii cercetatori, inventatori si invatati au fost atei. Si uite ca datorita ateilor tu poti acuma sa citesti ceea ce-ti scriu si sa raspunzi. Datorita lor investi ceea ce inveti la scoala, datorita lor ai viata asa comoda si multe altele. Spune-mi care a fost, este si va fi meritul bisericii (indiferent de cult) in dezvoltarea societatii.
    Am vazut aseara la stiri ca si ortodocsi cer acuma peste 2200 de cladiri, in majoritatea functionand, gradinite, scoli, licee, poate chiar si facultati. Ma intreb ce se va alege din aceste institutii culturale daca le i-a biserica. Sunt sigur ca, cu timpul vor disparea pentru ca biserica te vrea prost si indoctrinat in invataturile ei. Sa nu uitam ca pana acuma cateva sute de ani erai omorat daca spunei ca pamantul se invarte in jurul soarelui si nu invers. Si uite ca azi stim cum arata sistemul solar, am ajuns pe luna, vizitam alte planete folosind roboti si in curand echipaje umane. Daca influenta bisericii era aceeasi ca si acum cateva sute de ani era aceeasi crezi ca se mai ajungea aici? Crezi ca acuma stateai linistit in fata calculatorului vorbind cu stiu eu cine care se afla la o distanta de cativa metri sa zic si panaq la mii de km. Ma intreb oare aveai ocazia sa iti permiti sa zici ca soarele e in centrul sistemului solar si pamantul se invarte in jurul lui.

  • marele maestru international Răspunde

   ai defila dumineca in fata Catedralei spunind asta la fel?accepti umila mea invitatie?

   • Alex Răspunde

    Daca ati fi in stare sa purtati o conversatie civilizata DA. Insa cum voi crestinii nu prea stiti sa faceti asta cand vine vorba de religie, vedeti rosu in fata ochilor si va purtati ca un taur la corida. Motiv pentru care va trebui sa refuz invitatia ta, pentru ca tin la integritatea mea corporala.

 12. Ortho Docs Răspunde

  Medicamente! Medicamente! Satana, ce-mi doresc sa-l intalnesc intr-o zi pe labilul asta semi-doct cu IQ-ul <= 50 "un comentator". Nene, vezi ca superstitiile tin de un nivel de inteligenta scazut. Sau esti printre cei care crezi si-n Alba ca Zapada? Iti recomand, sincer, sa pupi cruci si icoane si sa-i imbogatesti pe popi, dar lasa-ne pe noi in pace cu elucubratiile dumitale si scoate-ti "internetu'" din priza. Hai, noapte buna! P.S. Am impresia ca esti popa. Daca am dreptate, schimb tonul si-ti urez: "Mars!"

 13. Alex Răspunde

  Sincer decat sa pierd vremea pe acolo mai bine citesc o carte.

  • Ortho Docs Răspunde

   Maestre, hai sa o luam incetisor, sa pricepi si tu: “dumineca” se scrie “duminica”. “A pune pe cineva pe piedestal” înseamnă “a-l ridica in slavi”. Încearcă sa eviti cacofoniile “duminica/cand”, iar “defilând” are un mic a cu caciulita. Noi oricum nu putem “defila virtual” oricât ai dori tu. Nu prea va învață popa lucruri bune. In rest, esti maestru. Ne vedem la “litorgie”. NU.

 14. marele maestru international Răspunde

  curajosule..imi vrei microfonul te pomini?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
PMP va fuziona cu FC. Laura Bota speră să obţină peste 10% la europarlamentare

Conducerea PMP Satu Mare a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că noul partid va fuziona cu Forţa Civică a...

Închide