Ultima actualizare: azi, 10:44

Locale

Parada Lampioanelor în centrul Sătmarului (FOTO)

parada-lampioanelor (11)Sute de copii însoţiţi de părinţi au participat în această seară la Parada Lampioanelor, eveniment organizat pentru al 12-lea an în centrul municipiului Satu Mare, cu ocazia Zilei Sfântului Martin.

Micuţii s-au adunat în faţa Catedralei romano catolice şi a statuii lui Vasile Lucaciu şi, având în faţă fanfara reunită din Foieni, Urziceni şi Urziceni, au înconjurat parcul central, s-au oprit la Biserica Calvaria, unde preoţii le-au povestit legenda Sfântului Martin.
Acţiunea a fost organizată de reprezentanţii comunităţii şvăbeşti, însă în acest an au participat şi ceilalţi conlocuitori ai judeţului, în special copii înscrişi la grădiniţele sau şcolile cu profil german din oraş.
Ziua Sfântului Martin este sărbătoarea lui Martin de Tours, fixată în calendarul catolic și protestant la data de 11 noiembrie. În Europa Centrală acest obicei are forme diferite, dar în principal constă într-o procesiune cu cântece despre Sf. Martin și o masă festivă, înainte de postul Crăciunului, potrivit wikipedia.
Una din versiunile legendei povestește că Sf. Martin într-o iarnă geroasă mergând călare întâlnește un cerșetor care suferea de frig. Sfântul rupe în două mantia lui și jumătate de mantie o dăruiește cerșetorului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.