Mai mulţi psihologi şi psihiatri de la Spitalul Judeţean Satu Mare vor face parte dintr-o reţea complexă, împreună cu colegi din Ungaria şi Ucraina, urmând să înveţe cum să ajute populaţia în caz de situaţii de urgenţă.
Prima conferinţă a proiectului “Cooperare Transfrontalieră pentru a preveni şi gestiona situaţiile de criză în urgenţele psihiatrice” implementat de Almasi Balogh, Pal Korhaz Egeszegugyi şi Szolgaltato Nonprofit Kft din Ungaria şi Spitalul Regional de Psihiatrie Beregovo din Ucraina, a avut loc astăzi în Palatul Administrativ. Proiectul se va derula pe o perioadă de un an având un buget total de 305.000 euro, din care părţii române îi revine suma de 81.000 euro.
Coordonatorul Centrului de Sănătate Mintală din Satu Mare, Krisztian Tallian, cel care se ocupă de implementarea proiectului în judeţ, a declarat că în momentul de faţă în cele trei regiuni nu există echipe de specialişti care să ofere consiliere psihologică post-traumă în caz de dezastre, calamităţi naturale sau accidente de proporţii.
„Scopul proiectului ar fi să reuşim să punem la punct o reţea de psihiatri, de specialişti care să intervină în aceste situaţii. În caz de calamitate, prin relaţia noastră pe care vrem s-o construim cu organele abilitate care intervin, e vorba de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Salvarea, Poliţia, vom fi anunţaţi în aceste cazuri şi vom interveni cu o echipă mobilă formată dintr-un psihiatru, psiholog, asistent de psihiatrie, asistent social, deci acei profesionişti care pot ajuta acestea persoane aflate într-o situaţie dificilă de natură psihologică“, a afirmat Tallian Krisztian.
În acest proiect vor fi incluse 13 persoane angajate ale Spitalului Judeţean, fiind vorba despre psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali de psihiatrie care vor interveni conform unui protocol.
e si nevoie, pentru ca satmaru e un focar de debili; cat ma bucur c-am scapat de-acolo