Ultima actualizare: azi, 17:51
Locale

Simpozion dedicat sărbătoririi a 95 de ani de la Marea Unire

Simpozion 1 Decembrie (5)Sute de persoane au participat astăzi la simpozionul intitulat „1 Decembrie 1918 – Sfârşit şi început de epocă”, organizat la Filarmonica Dinu Lipatti de către Primăria Satu Mare.

Printre oficialităţile prezente s-au aflat prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, primarul Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, invitat special fiind prof. univ.dr. Nicolae Bocşan de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca.

Dorim să ne aducem omagiul şi respectul cuvenit înaintaşilor noştri ce au desluşit unitatea statală, respectiv unirea Transilvaniei cu România, act istoric ce prin măreţia lui a devenit Ziua Naţională a României. Sătmărenii au fost şi ei participanţi activi atât la Primul Război Mondial cât şi la evenimentele care au pregătit marea adunare naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Preoţi, dascăli, notari, avocaţi, economişti, ţărani şi muncitori au reprezentant Sătmarul şi dorinţa românilor de unire cu ţara mamă, plecând spre cetate cu trenul, unii chiar în căruţe„, a afirmat primarul Dorel Coica.

Edilul a mai citit fragmente din cuvintele scrise de sătmăreanul Leontin Ghergariu participant la Marea Unire.

În cadrul evenimentul și-a prezentat lucrarea invitatul special, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca.

După cuvântări a fost deschisă o expoziţie de carte şi documente dedicate Unirii de la 1 Decembrie 1918, având totodată loc și un moment artistic susținut de Park Folk grup de la Centrul Cultural G.M. Zamfirescu.

Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Satu Mare. 

11 comentarii

 1. careian Răspunde

  leontin ghergariu a fost profesor de romana istorie la liceul vasile lucaciu din carei si a fost membru fondator al primelor librarii si tipografii romanesti din carei.
  in paralele cu munca de dascal a fost si publicist la graiul neamului din carei sau la gayeta satu mare iar mai apoi pleaca din carei la zalău ca director la liceul de băieţi.

 2. profesor Răspunde

  In sfirsit si-au amintit romanii ca anul acesta sint 95 de ani de la UNIRE. Tot anul nu s-a vorbit despre acest GRANDIOS eveniment din viata si istoria noastra a romanilor. Iar ne-a fost frica sa nu deranjam pe cineva?

 3. pelaghia Răspunde

  Romanii au stiut mereu de acest eveniment si ca dovada acest grandios moment festiv ca doar nu credeti ca a fost facut acum o zi?!
  Faptele conteaza si nu vorbele!
  cei deranjati pot sa sune la 112 adica egy egy keto…..

  • Norick Răspunde

   Stati linistit ,nu deranjati pe nimeni.Aveti destule seminte in buzunar? 🙂

   • dacul liber Răspunde

    avem seminte cata frunza si iarba ca doar ospitalieri cum suntem aruncam si la cei obisnuiti sa ciuguleasca firimituri si resturi ca sa nu moara de foame daca tot nu sunt amici cu munca……

    • gianni Răspunde

     sa intelegeti : ospitalier = taran

     • dacul liber

      totuna e cum spui la fel cum e adevarat ca stati la firimiturile si semintele noastre…ca altfel…..falimentu va mananca

    • Norick Răspunde

     Mă bucur din suflet…Dar și mai bine ar fi dacă cultură ar aveați cât frunză și iarbă…:-))

     • irina

      Nu e cazul sa va ambalati si sa aruncati ,,sageti,, unii spre altii!! In tot acest timp am reusit sa convietuim impreuna la bine si la rau!Am reusit sa depasim perioade grele de pe vremea lui Ceausescu, Suntem vecini(usa in usa)! Facem parte din UE , avem o viata libera in care putem sa ne exprimam opiniile!!! Copiii nostri sunt liberi sa plece unde vor si sa-si traiasca viata cum si-o doresc! Care e problema voastra?!

 4. liberal Răspunde

  papici? babuta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Fii şi tu Moş Crăciun! Campanie pentru elevii buni la învăţătură

Crucea Roşie Satu Mare organizează şi în acest an campania „Fii şi tu Moş Crăciun”, în acest an fiind una...

Închide