Secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Satu Mare a fost dotată cu aparatură modernă achiziţionată din fonduri europene.
Conferinţa de închidere a proiectului “Servicii obstetrice şi ginecologice de îmbunătăţire la nivel interregional”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, a avut loc astăzi la Spitalul Judeţean, participând conducerea unităţii dar şi reprezentanţii Universităţii din Debrecen, liderii din proiect.
Medicul şef al secţiei Ginecologie, dr. Viorica Varodi, a spus că prin acest proiect blocul operator a fost dotat cu o trusă de instrumente completă, o masă, o lampă specială. A mai fost achiziţionat un ecograf 3D/4D doppler şi aparatură laparoscopică sau histeroscopică. Potrivit acesteia, noua aparatură permite depistarea cancerului de col uterin în fază incipientă dar şi tratarea acestuia.
“Am avut competenţe şi înainte, acum avem şi cu ce să lucrăm. Vom fi în stare să tratăm şi să descoperim leziuni mult mai precare. Pacienţii vor putea pleca acasă a doua-treia zi”, a afirmat dr. Viorica Varodi.
Directorul medical, dr. Paula Mare, a subliniat că prin această aparatură Spitalul Județean Satu Mare depăşeşte unele clinici universitare din zonă iar de acum sătmărencele nu vor mai fi nevoite să meargă în Ungaria sau Cluj să se trateze.
Reprezentantul universităţii din Debrecen, prof. dr. Toth Zoltan a spus la rândul său că s-a pus accent şi pe instruirea medicilor, în Ungaria fiind creat un adevărat centru pentru regiunea de nord est.
Valoarea proiectului a fost de 1.961.255 euro, din care Universitatea din Debrecen a primit 1.545.969 euro iar Spitalului Județean Satu Mare i-au revenit 415.836 euro. Cofinanţarea de 2 % a părții române a fost asigurată de către Consiliul Judeţean.