Ultima actualizare: azi, 07:18

Locale

Ambasadorul Germaniei, la Satu Mare

ambasador-germania-(7)Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi primarul Dorel Coica au primit, astăzi, delegaţia ambasadei Germaniei în România, condusă de Excelenţa Sa Werner Hans Lauck, ambasadorul Germaniei. Oficialul a fost însoţit de consulul Rolf Maruhn, Josef Karl –  Secretar 1 cu probleme de minorităţi şi cultură al ambasadei germane, Johann Forstenheizler – preşedintele FDGR Transilvania de Nord şi judeţul Satu Mare şi deputatul Ovidiu Ganţ.

          Delegaţia germană a fost primită de către prefectul judeţului, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl. De asemenea, au fost prezenţi europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, precum şi deputaţii Octavian Petric şi Andrei Dolineaschi.

Gazdele au urat bun venit în Satu Mare delegaţiei ambasadei germane. Ambasadorul Germaniei, la rândul său, a mulţumit pentru primirea făcută.

Discuţiile s-au axat în principal pe dezvoltarea relaţiilor româno-germane, aportul societăţilor comerciale cu capital german la dezvoltarea economică a judeţului Satu Mare, impactul social al acestor investiţii şi dezvoltarea lor în continuare, buna convieţuire a populaţiei de pe teritoriul judeţului nostru fiind apreciată ca o convieţuire multiculturală şi aportul însemnat al comunităţii de etnie germană pentru dezvoltarea pe mai departe a judeţului nostru cu Germania, etnia germană constituind  o punte vie de legătură în dezvoltarea relaţiilor viitoare.

Prefectul judeţului Satu Mare a subliniat importanţa dezvoltării învăţământului cu predare în limba germană în judeţul nostru, remarcând că la toate formele de învăţământ sunt înscrişi peste 2.000 de tineri, din care majoritatea sunt români.

delegatie-ambasador-germania

Excelenţa Sa ambasadorul Germaniei a evidenţiat faptul că s-au creat asemenea condiţii pentru dezvoltarea învăţământului în limba germană şi a sugerat să se acorde mai multă atenţie dezvoltării învăţământului profesional. Este important, a spus domnia Sa, că există asemenea posibilităţi de învăţământ şi că familii din Germania şi Austria care îşi desfăşoară aici activitatea au unde să îşi trimită copiii la şcoală fără să facă naveta în Viena sau în Munchen.

În acelaşi timp, Excelenţa Sa a remarcat necesitatea dezvoltării infrastructurii în judeţ pentru ca relaţiile economice să se dezvolte în continuare.

Preşedintele Adrian Ştef a subliniat că există toată disponibilitatea pentru dezvoltarea infrastructurii şi, de asemenea, posibilitatea dezvoltării învăţământului profesional.

Europarlamentarii Ovidiu Silaghi şi Ioan Mircea Paşcu au sugerat Excelenţei Sale să observe că populaţia României în urmă cu câţiva ani era proeuropeană în procent de 90%, iar în prezent acest procent scade sub 70% pentru faptul că cetăţenii României sunt consideraţi uneori ca fiind cetăţeni de rangul doi în Europa.

Europarlamentarii au subliniat faptul că deşi ţara noastră este pregătită de mai mult timp pentru intrarea în spaţiul Schengen totuşi Germania şi alte state din Europa se opun, punând tot felul de condiţii care pentru celelalte state nu au fost impuse.

Excelenţa Sa ambasadorul Germaniei a afirmat că ştie despre starea de fapt existentă şi că va informa Guvernul Germaniei despre aceste probleme subliniate de către europarlamentari.

delegatie-ambasador-germania-2

Deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii Germane în Parlamentul României, a mulţumit pentru primirea făcută delegaţiei germane şi a rugat autorităţile administraţiei publice să sprijine Liceul Teoretic German Johann Ettinger pentru amenajarea internatului în condiţiile în care cunoaşte faptul că s-au alocat asemenea fonduri europene.

Europarlamentarul Ovidiu Silaghi a subliniat că un asemenea demers se poate realiza dacă a fost promovat proiect din acest punct de vedere, dacă nu, se impune ca în perioada imediat următoare să se promoveze un asemenea proiect.

La finalul întâlnirii, gazdele au mulţumit Excelenţei Sale ambasadorului Germaniei la Bucureşti pentru vizita efectuată în judeţul nostru, aprecierile făcute la adresa judeţului şi nu în ultimul rând l-au asigurat că vor întreprinde toate demersurile pentru asigurarea condiţiilor dezvoltării relaţiilor economice, culturale şi de altă natură între judeţul nostru şi Germania.

După întâlnirea oficială a fost susținută o conferință de presă. Președintele Adrian Ștef i-a transmis ambasadorului că Satu Mare este pregătit pentru Schengen, amintind de drumurile transfrontaliere realizate, solicitând sprijinul oficialului pentru înfrățirea cu un land din Germania.

          De asemenea, primarul Dorel Coica l-a rugat pe aceasta să fie și ambasadorul municipiului Satu Mare în Germania pentru atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă, astfel încât sătmăreni plecați în străinătate să se poată întoarce acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.