Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Autorităţile au comemorat deportarea şvabilor

comemorare-svabi-(3)Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a participat sâmbătă, 25 ianuarie la Carei, alături de Ambasadorul Republicii Federale a Germanei la Bucureşti, Excelenţa Sa, Werner Hans Lauk, Josef Karl, consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Mahrun şi deputatul FDG, Ovidiu Ganţ, prefectul dr. Eugeniu Avram, deputatul UDMR Erdei D. István, vicepreședintele CJ, Riedl Rudolf, primarul municipiului Carei, Eugen Kovács, președintele FDG județean și vicepreședinte al celui regional, Johann Forstenheizler, primarii și președinții de organizații locale din comunele în care trăiesc etnici germani, consilieri județeni, invitați din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, de asemenea foști deportați, la manifestările de comemorare a şvabilor sătmăreni deportaţi în 1945 în URSS.

Programul manifestărilor a fost generos. De la 10:00 s-a oficiat o slujbă religioasă în Biserica Sf. Duh Carei, oficiată de Prea Sfinția Sa, Eugen Schönberger, episcopul Diecezei romano-catolice Satu Mare, alături de alți preoți din comunele șvăbești, după care a urmat depunerea de coroane de flori la Monumentul celor deportaţi din Carei. Începând cu ora 12:30 invitaţii şi cei interesaţi au luat parte la programul cultural.

În discursul său Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a declarat:

   „Veacul al XX-lea, supranumit și cel al marilor extreme, a fost răvășit de obsesiile totalitare ale unor conducători sângeroși, care au provocat multă suferință altor țări dar și propriilor popoare. Martiriul șvabilor sătmăreni reprezintă una din paginile de mare suferință umană, pe care o comunitate a avut puterea să și-o asume sau să o suporte. Vânați cu brutalitate și deportați în cumplitele gulaguri siberiene din zona Donbasului, șvabii sătmăreni au trăit o uriașă dramă, cea a unei comunități pedepsită pe nedrept, pe niciun alt criteriu decât cel de apartenență națională. Ceea ce trebuie să remarcăm, este exemplul aceea de demnitate care a aureolat martiriul șvabilor. Oameni dârji și de mare caracter, aceștia au suportat cu stoicism, inumanele rigori ale unei claustrări absolute, iar cei care au supraviețuit acestui coșmar existențial, au ținut să păstreze în memoria vie a comunității, toate ororile și samavolniciile la care au fost supuși.

   Se împlinesc 69 de ani de la aceste triste evenimente dar încă mai sunt destule răni deschise, care nici până astăzi nu și-au găsit alinarea. Pentru noi, sătmărenii, martiriul șvabilor rămâne nu doar un episod oarecare, ci amintirea uriașei drame a unor oameni nevinovați, sacrificați pe altarul urii și intoleranței. În fața suferinței și jertfei lor, aprindem în sufletele noastre, candela speranței că niciodată astfel de atrocități nu vor mai fi posibile”.

 Evenimentul a continuat cu o masa festivă dedicată oaspeţilor, în cadrul căreia a urmat un spectacol cultural.              

Sursa: Consiliul Judeţean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.