Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Bilanţ al Poliţiei Satu Mare: Realizări bune cu resurse puţine

bilant-politie-(4)Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Constantin Taloş, a prezentat astăzi bilanţul instituţiei pe 2013, în prezenţa directorului Direcţiei Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Române, Nicolae Marinescu, şi a oficialităţilor locale.

Potrivit şefului IPJ Satu Mare, statul de organizare al Inspectoratului are prevăzute 828 funcţii  (175 de ofiţeri,  617 de agenţi şi 36 de personal contractual) şi este ocupat în proporţie de 91,42%.  În prezent  IPJ este încadrat cu 163 ofiţeri, 559 agenţi şi 35 personal contractual, raportat la populaţia judeţului însemnând 1 poliţist la 478 de locuitori.

Constantin Taloş a arătat că fondul imobiliar este într-o stare de degradate, fiind alocaţi bani puţini pentru investiţii în sedii. Totuşi, au fost continuate lucrările la sediul Poliţiei Municipiului Satu Mare, astfel în luna decembrie s-au mutat aici serviciile Criminalistic, Rutier, Comunicaţii şi Informatică.

Situația nu este foarte bună nici în ce priveşte dotarea cu autospeciale: 49% din personal nu are parc auto corespunzător, 54 din autospeciale au vechime de peste 10 ani, 96 au între 5 şi 10 ani, 122 au peste 100.000 km iar 15 autospeciale au peste 250.000 km.

În cursul  anului 2013  IPJ a fost sesizat cu privire la săvârşirea a 7528  infracţiuni . Din totalul acestora, 945 sunt de natură economico-financiară, 4313  judiciare şi 2270 de altă natură.  Au fost înregistrate 292 (cu 6 mai mult decât în 2012) accidente rutiere, in urma cărora au fost victimizate 358 (-9) persoane. Din totalul accidentelor rutiere înregistrate, 156 (-7) au fost grave, soldate cu  30 (-3) morţi, 157(-3) răniţi grav şi 26 (-3) răniţi uşor.       

Analizând dinamica accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti, prin prisma cauzelor generatoare, se constată că primul loc se situează nerespectarea normelor  legale privind viteza de deplasare a autovehiculelor cu  17,80 % iar pe locul secund cu 15,75% sunt  abaterile  săvârşite de pietoni.

bilant-politie-(8)

Directorul Direcţiei Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Române, Nicolae Marinescu, a apreciat activitatea IPJ Satu Mare, transmițându-le angajaților că şi anul 2014 va fi cel puţin la fel de greu ca şi 2013, astfel că vor fi în continuare subdimensionaţi şi subfinanţaţi.

El a mai cerut o colaborare mai bună între Serviciul de Arme, Poliţia Rurală şi patrulele de ordine public, fiind înregistrate cazuri când în teritoriu nu se cunoşteau anumite aspect. De asemenea, el le-a recomandat poliţiştilor să se pună la curent cu modificările Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală ce urmează să intre în vigoare din 1 februarie 2014.

Prefectul Eugeniu Avram a subliniat că judeţul Satu Mare este printre cele mai bune la nivelul ţării, în ce priveşte siguranţa iar prim-procurorul Marinela Pop a arătat că IPJ Satu Mare a obţinut rezultate bune cu mijloace modeste şi personal redus.

În intervenţia sa, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a spus că prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică va sprijini şi mai mult Poliţia, prin alocarea de fonduri pentru dotare. Dacă în 2013 a fost alocată suma de 70.000 de lei, pentru acest an Ştef doreşte ca instituţia pe care o conduce să aloce dublu, motivând că nu i se pare normal faptul ca infractorii să fie mai bine dotaţi ca poliţiştii.

Prezentăm în continuare întregul bilanţ:  bilant 2013 IPJ Satu Mare

2 comentarii

  1. armand assante Răspunde

    asa e adi..de ce doar silaghi sa detina aparat de bruiaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.