Ultima actualizare: azi, 20:09
Locale

UPDATE Percheziţii la hackerii din Satu Mare. Spărgeau conturi contra cost. Poliția a ridicat 60.000 euro

hackeri

UPDATE: Ora 17:45 – Percheziţii la hackerii din Satu Mare. Reţeaua era formată din 4 membri. În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, din Satu Mare, au fost ridicate unităţi de memorie, peste 60.000 de euro si au fost instituite mai multor sechestre asiguratorii asupra unor bunuri mobile şi imobile, informează Poliţia Română.
“La data de 24 ianuarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 4 percheziţii în Satu Mare, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice.
În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate mai multe dispozitive de stocare a datelor (hard-disk-uri, stick-uri de memorie), precum şi peste 60.000 de euro.
De asemenea, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra autoturismelor utilizate de suspecţi şi pe imobilele acestora.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011-2013, suspecţii ar fi postat pe diferite site-uri de internet mesaje prin care ar fi afirmat că, în schimbul unor sume de bani, pot accesa fără drept diferite sisteme informatice sau căsuţe de corespondenţă electronică.
Suspecţii ar fi primit solicitări de la diferite persoane, în care erau precizate adresele de email ale victimelor, unde aceştia doreau să obţină acces. Suspecţii ar fi accesat în mod ilegal adresele de email, după care ar fi trimis solicitanţilor parolele de acces, în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 200 de USD.
Astfel, aceştia ar fi obţinut acces, în mod ilegal, la aproximativ 1.050 de conturi de e-mail, dintre care 250 ar aparţine unor cetăţeni români.
Din cercetări, a rezultat că suspecţii ar fi obţinut acces inclusiv la conturi de email aparţinând unor instituţii şi companii din Statele Unite ale Americii şi România.
În cauză s-a colaborat cu autorităţile din S.U.A..
La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare şi din cadrul I.P.J. Satu Mare.
Suspecţii urmează să fie aduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri şi luarea măsurilor legale.
Aceştia sunt cercetaţi pentru accesul fără drept la un sistem informatic şi transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale”.

 

Ora 17:00 – Percheziţii la hackerii din Satu Mare. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice efectuează la data de 24 ianuarie 2014, mai multe percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Satu Mare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălare de bani.

Faţă de învinuiţi există suspiciunea rezonabilă că au lansat atacuri informatice şi au accesat fără drept, începând cu anul 2012, peste 2000 de conturi de poştă electronică.
Modalitatea de acţionare consta în postarea pe diferite site-uri de internet a unor anunţuri prin care, în schimbul unor sume de bani, învinuiţii îşi ofereau serviciile în sensul accesării fără drept a unor sisteme informatice sau căsuţe de corespondenţă electronică.
În baza solicitărilor punctuale privind adresele de poştă electronică unde clienţii erau interesaţi să obţină accesul, după accesarea neautorizată a conturilor respective, erau trimise clienţilor parolele de acces şi se primeau banii pentru “serviciul” efectuat, constând în sume cuprinse între 50 şi 200 USD.
Prin activitatea infracţională, învinuiţii au obţinut importante beneficii financiare.
Acţiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. s-a desfăşurat concomitent şi în cooperare cu autorităţile judiciare Statele Unite ale Americii, India şi China.
Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către DOS.

5 comentarii

  1. undercover Răspunde

    SI NUME CEVA ? ARTICOL DEGEABA ASA,

  2. Liliana Răspunde

    Numele nu stiu daca le-au dat voie sa le dea publicitatii pentru ca nu vedeti ca dosarul nu este a celor de la Satu Mare? Aici au primit si ei sa faca o mica farama din el! La noi nu sunt 1-2 specialisti politisti si 1 procuror(care de regula sunt mai tari ca o moasa comunala si se pricep la toate!) sa faca in atatia ani macar un dosar?? In ultimii ani nu am citit mai nimic facut de politistii de la crima organizata din Satu Mare. Chiar nu se intampla nimic important la noi in judet? Astept sa ne contrazica cat de repede prin rezultatele proprii! Succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.