Ultima actualizare: azi, 10:08

Locale

Negreștenii și careienii au depus coroane de flori și au dansat Hora Unirii

Ziua Principatelor Romane, Negresti Oas, Carei (4)Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită astăzi, 24 ianuarie 2014, şi la Negreşti-Oaş și Carei. Manifestările din Negrești au fost organizate de Primărie, Consiliul Local Negreşti-Oaş şi Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş şi s-au desfășurat în faţa Obeliscului închinat eroilor neamului, situat în parcul central din Negreşti-Oaş. Participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor traficului accident de aviație din Munții Apuseni.

După intonarea imnului național al României, au fost depuse jerbe de flori din partea Primăriei şi a Consiliului Local Negreşti-Oaş, a structurilor M.A.I. de pe raza localității, a unităţilor de învăţământ negreștene și a Asociației Cultural-Patriotice „Avram Iancu”. Evenimentul a continuat cu Te-Deum-ul oficiat de un sobor de preoți ortodocși și greco-catolici, în frunte cu părintele stareț al Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus, protopopul ortodox, preotul Mihai Feher, și protopopul greco-catolic Iacob Feier. Sărbătoarea a fost întregită de un scurt moment artistic și de alocuțiunea rostită de profesorul Dumitru Obșitoș cu referire la importanța istorică a zilei de 24 Ianuarie 1859.

Printre oficialităţile prezente s-au numărat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, consilieri locali, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, elevi, cetățeni ai orașului, iar manifestările au fost coordonate de profesorul dr. Natalia Lazar, directorul Casei Orășenești de Cultură Negrești-Oaș.

Privind spre viitor și învățând din trecut, datoria noastră față de generațiile viitoare este de a oferi modele, cinstind și păstrând mereu memoria eroilor care s-au jertfit pentru neam și țară și care au făcut totul pentru a înfăptui Unirea din 24 Ianuarie 1859”, a declarat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.

La sfârşitul evenimentului, negreştenii s-au prins în horă, pe celebrele acorduri ale cântecului patriotic „Hora Unirii”.

Pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din Carei Direcția de Cultură a municipiului Carei a marcat 155 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-un scurt moment festiv.

Evenimentul a fost deschis de Bogdan Georgescu, director al Direcției de Cultură a municipiului Carei, care a prezentat pe scurt semnificația „Micii Uniri”, după care a urmat un Te Deum oficiat de preoți din cadrul Parohiei Ortodoxe române din Carei și depuneri de coroane din partea instituţiilor publice și a asociațiilor.

S-au depus coroane din partea: Primăriei și al Consiliului local al municipiului Carei; Veteranilor de război și a cadrelor militare în rezervă; Subunităților Ministerului de Afaceri Interne; Uniunii Social Liberale Carei; Partidului Democrat Liberal Carei; Asociației Unirea 2009 Carei; Asociației Refugiaților;

În încheiere a urmat un scurt moment artistic. Adrian Ștefănuți a recitat o poezie iar o parte din membrii ansamblului Ceatăra au interpretat Hora Unirii,cei prezenți participând cu mic cu mare la horă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.