Ultima actualizare: azi, 14:38

Locale

Peste 160 de firme din Satu Mare s-au înscris la programul de minimis

ajutor minimisSesiunea de înscriere online a cererilor pentru obţinerea ajutoarelor de minimis s-a finalizat în seara zilei de vineri , 24 ianuarie.

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism a publicat pe pagina sa de internet (www.aippimm.ro) lista firmelor înscrise în cursa pentru ajutorul de minimis, ordonate descrescător în funcţie de punctajul obţinut, aplicând şi criteriile suplimentare de departajare în cazul punctajelor egale. Aproape toate firmele înscrise online s-au calificat în etapa următoare, care presupune transmiterea documentaţiei necesare către Oficiile Teritoriale pentru IMM-uri.

Toate cele 7138 de firme înscrise online au primit un email cu numărul de identificare pentru fiecare proiect, denumit număr RUE (care, practic, reprezintă poziţia firmei în acest „clasament” realizat în baza informaţiilor declarate de firme la înscrierea on-line şi a criteriilor de departajare), iar dintre acestea au primit un al doilea email doar cele care au obţinut minimum 60 de puncte, adică 7082..

 Care sunt următorii paşi?

În termen de zece zile lucrătoare de la primirea scrisorii de înştiinţare, aceste 7082 de IMM-uri trebuie să transmită către OTIMMC documentaţia necesară pentru verificare. În urma verificării şi evaluării documentelor vor fi selectate firmele care vor merge mai departe.

Firmele vor trebui să trimită cererile de acord pentru finanţare, împreună cu documentele justificative la Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC) din raza teritorială în care se află sediul social al acestora (OTIMMC Cluj în cazul judeţului Satu Mare).

Dacă nu depun (personal sau prin curier) cererea de acord de finanţare în intervalul de timp de zece zile lucrătoare, atunci solicitanţii pierd dreptul de a trece în etapele următoare.

Mai departe, cererile de acord pentru finanţare vor fi verificate de către unitatea de implementare constituită la nivelul fiecărui OTIMMC, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data depunerii întregii documentaţii, în limita bugetului alocat schemei.

Cele mai multe înscrieri în program s-au făcut din Bucureşti (927 IMM-uri), Cluj (474 IMM-uri), Timiş (357 IMM-uri) şi Bihor (345 IMM-uri). Din judeţul Satu Mare şi-au manifestat intenţia de a solicita finanţare prin acest program un număr de 165 de IMM-uri, din Maramureş – 184, iar din Sălaj – 87.

În privinţa punctajelor obţinute, 853 dintre cele 7.138 de proiecte au obţinut punctaj maxim, iar 612 firme au obţinut 95 de puncte. Printre aceste firme cu punctaje mari sunt şi IMM-uri sătmărene.

Aceasta înseamnă că acele 853 de firme vor derula activitate de producţie, vor crea (cel puţin) 5 locuri noi de muncă – din care cel puţin unul pentru absolvent de studii superioare din anul 2013 -, sunt microîntreprinderi şi au ales mediul rural pentru derularea activităţii.

Rămâne însă de văzut dacă toate cele 853 de firme, care reprezintă 77% din numărul minim al celor care vor obţine finanţare, vor trece de verificările efectuate de Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC).

IMM-urile trebuie ca timp de trei ani după finalizarea investiţiei să nu închidă firma, să nu vândă mijloacele fixe achiziţionate cu banii respectivi, să menţină locurile de muncă existente la data înregistrării cererii de finanţare şi să creeze până la finalizarea investiţiei, dar şi să menţină ulterior pentru o perioadă de trei ani locurile de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni înaintea angajării. În caz contrar, firmele trebuie să restituie ajutorul primit.

Se estimează că vor beneficia de aceste ajutoare cel puţin 1.111 de IMM-uri, dacă toate solicitările ar viza nivelul maxim al ajutorului de minimis. Ajutorul de minimis pentru IMM-uri se va acorda sub forma de ajutor de stat nerambursabil în cuantum de maxim 100.000 de euro, care acoperă maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare, iar perioada de acordare este de doi ani fiscali consecutivi.

 Sursa: Centrul de Informare, Asistenţă şi Instruire din Satu Mare al OTIMMC Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.