Ultima actualizare: azi, 11:32
Locale

Sorin Oros: ” Nu susţin ideea separării economice a celor două trupe artistice”

Sorin Oros, director Teatrul de Nord Satu Mare

Sorin Oros

Nu cred, nici o secundă, că secţia română a Teatrului de Nord se poate desfiinţa sau se va desfiinţa vreodată. Nu cred că există cineva care să îşi asume o decizie radicală, în ceea ce priveşte o instituţie de cultură, într-o ţară a cărei cultură este întocmai unui peşte care se zbate pe uscat.

Secţia maghiară a Teatrului de Nord este la a treia tentativă de separare bugetară (nota bene!) în ultimii 20 de ani. În urma semnării listelor cu susţinătorii acestei idei, liste care au ajuns la un procent de circa 70%, consider că am dat dovadă de fair-play, punându-mi semnătura pe respectivele liste. Cred că noţiunea de dictatură se poate uşor plia pe caracterizarea unui conducător care nu ţine cont de dorinţele oamenilor din subordine, la un asemenea procentaj. Nu sunt dictator! Nu sunt antiromân! (asta ar fi chiar culmea!, pentru un om născut pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României!). Mă consider un om normal, dedicat muncii sale, încrezător în destinul şi traiectoria spirituală a Teatrului de Nord, cu o mentalitate democrată. În democraţia atât de mult strigată, peste tot şi aiurea, din 1989 încoace, fiecare om are dreptul să ceară, să spună, să emită, cereri, dorinţe, pofte.

Teatrul de Nord nu este o instituţie privată care să se descurce singură. Ordonatorii de credite (patronii noştri) decid soarta economică a instituţiei. Noi, putem să cerem orice (doar e democraţie!) însă atât timp cât „patronii” nu acceptă cererea, totul e în van.

În proiectul meu de management am scris că „pe viitor prevăd posibilitatea separării economice a celor două trupe”. Dar ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, repezeala cu care s-au mişcat unii colegi de la secţia maghiară, conferinţele de presă false (convocate pentru o temă dar dezbătându-se alta !), metodele de strângere a semnăturilor de la unele persoane simple şi turnura pe care au luat-o lucrurile, mă fac să cuget că ceva nu e limpede. Şi atunci cînd e vorba de soarta celor 131 de angajaţi ai Teatrului de Nord nu îmi permit, în calitate de vremelnic manager, să le ofer palpitaţii, spaime, angoase, când ar trebui ca ei să aibă parte de linişte, siguranţă şi… salarii decente.

În concluzie, nu susţin ideea separării economice a celor două trupe artistice.

Acum nu! Poate într-un viitor în care noţiunea de „separare economică” nu va creea palpitaţii nici unui cetăţean, român sau maghiar. Poate într-un viitor, în care, lucrurile se vor desfăşura firesc, limpede şi fără spaime. Acum e prematur să distrugem ceva ce funcţionează bine şi ce poate să fie un model pentru întreaga Europă! La mulţi ani Teatrul de Nord!

 

MANAGER GENERAL INTERIMAR

Sorin Oros

14 comentarii

 1. Baba Novac Răspunde

  Netotule, unde ai scuipat acolo lingi. Oricum vei fi dat afara. Ciumete…

 2. satmarean Răspunde

  Cum zice? Adica nu sustine separarea da semneaza pentru separare. Ca si ponta cu rosia montana… 😀 daca n-ar fi de plans ar fi de ras

 3. spectator Răspunde

  mars ma lingau obosit afara,oricum zbori,sau mandatu nu ti-o expirat??? afara cu OROS, urmeaza FRATILA???

 4. lolita Răspunde

  Prostul satului!!!cit de fraier poate fi si asta e manger general la o institutie de cultura?????dumnezeuele mare!!!!URGENT SCAPATI DE EL !!!!!!!

 5. tibi tantas Răspunde

  pai,acu’ de ceva vreme o sustineai!chiar asa retardat sa fii cum se spunea de tine prin teatru?nu esti dictator?….cine se scuza…

 6. cornel ivan Răspunde

  cum adica sectia romana se desfiinteaza?pai nu era vorba de separarea celor doua sectii? si dragii nostri maghiari sa si faureasca un alt teatru?domnule director cred ca habar nu aveti ce conduceti, ce stapiniti si mai ales ce semnati!lasati scaunul de meneger si mergeti inapoi pe scena daca mai puteti. sau nu va mai doriti reintoarcerea prinrre muritori?
  de teama ? sau…. ?recunoasteti va ca nu aveti capacitatea dea conduce o institutie publica! e greu!trebuie sa fi onest cu tine insuti ca nu te pricepi si sa te retragi mai bine decit sa te faci de ras!cu stima …cornel spectatorul

 7. Elvira Sanlucar Răspunde

  Daca ați inclus in programul Dvs de management propunerea de separare, de ce acum va deziceti. Sau, dacă ati fost numit tocmai datorită programului Dvs managerial, acum, ca se dovedește ca acesta nu poate fi pus in practica, nu e mai simplu, sa va dați demisia. Democratic, dând dovada de fair-play (cum afirmați mai sus). Lăsați teatrul nostru pe mana unora care pot sa-l conducă “firesc, limpede si fără spaime” . Curaj. Sunteți un român adevărat! Sau? ( cum sunt născută in 15 Martie, nu prea-mi dau seama cum e traba cu romântismul -antiromânismul)

  • cioroianu Răspunde

   curajul este atuul celor cu coloana vertebrala!dar cind te gindesti , te razgindesti (ca deh nu da bine la politic si voi pirede scaunul )si mai si afirmi asta public atunci mai putem vorbi de seriozitatea si credibiltatea acestui director?de ce credeti ca sa sucit domnul oros? pentru jiltul caldut de director .oricum ii este periclitat.domnilor studiati putin OUG 68/2013 pentru modificarea si completarea OUG nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura. Ordonanta de urgenta nr. 68/2013 si concluzionati cit timp mai are dl director?

  • satmarean Răspunde

   Tare asta cu 15 Martie. Bravo!

 8. satmarean Răspunde

  Fraieru satului. In capul lui s-or sparge toate si nici nu si-a da seama 😀

 9. Lászlo Kórim Răspunde

  Dl. Oros, oare “fair-play” nu înseamnă de fapt “troc” sau “pact” ca sa ramaneti,dacă nu prin virtuți manageriale, director printr- o mica înțelegere cu un mic partid al unei mici Minorități? Oare cei de la primărie au citit un document care se numește OUG68/2013 ca sa citească acolo clar ca mandatul Dvs interimar a expirat la 1 Noiembrie 2013? Oare tot “patronii” de care vorbiti nu au citit, că toți cei care conduc instituțiile de cultura trebuie sa aibă OBLIGATORIU pregătire in domeniu, inclusiv postul fantoma de director administrativ ( geograf) care vrea sa-si tragă un teatru privat ? Si nu sunteți cel care a “uns” pe scaunul de la secția maghiara acum 1 săptămana pe fiul mostenitor? Si ce mai urmează din saga Oros de la Teatrul de Nord? Texte bune scrise de Oros in calitate de dramaturg cu recunoaștere universala? Si la anul o stagiune integrala Oros? Un Bal Oros? Un Teatru de Nord-Oros?

 10. guciferus Răspunde

  talent n-ai, nespalat esti, frustrat cit pentru o mie de onanisti esti, lingau si fara caractar esti, de amnezie suferi. altfel ce mau faci tu sorine ca director nu pot sa-ti zic?

 11. cosacana Răspunde

  in istoria institutiilor teatrale sint destui oameni care au infiintat teatre sau au ridicat nivelul valoric al celor existente.DIN PACATE sint multi care au inpins carul spre prapastie.AUTORITATI si colective teatrale ar trebui sa ia ciocanul din mina celui care se indreapta spre bec.

 12. Rider George Răspunde

  Ca de obicei,bozgorii apeleaza la inselaciune si coruptie http://www.satmareanul.net/2014/02/01/angajatii-sectiei-romane-a-teatrului-de-nord-nu-sunt-de-acord-cu-separarea/ sa se aproapie de majoritate,evident,Romanii nepunand botul la niste infractori nesatuli si cu toate promisiunile lor au adunat 63 semnaturi (adica 49%,unde sunt cele 70% ?),daca eliminam cele facute prin coruptie nu raman decat 39% din angatati,adica irelevant.

  Pe langa asta,cetatenii Romani decid NESEPARAREA nu … care vor doar sa puna mana pe tot ce inseamna ROMANIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Proiectele culturale ale naționalităților în anul 2014

Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, colegul său Nagy Orban, vicepreşedintele Societăţii Maghiare...

Închide