Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Consiliul Judeţean sprijină scriitorii sătmăreni

anul editorial 2013La Filarmonica «Dinu Lipatti» Satu Mare se va desfășura, luni, 3 martie de la ora 12:00, un nou eveniment de gală – Anul Editorial 2013. 

Anul acesta evenimentul sătmărean a ajuns la a 15-a ediție. Devenit o marcă înregistrată pentru Biblioteca Județeană Satu Mare, evenimentul este consacrat și pe plan național din anul 2007, când Doina Popa, la acea vreme director la Bibliotecii ”Octavian Goga” Cluj și președinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, a organizat și la Cluj un eveniment similar în urma prezenței domniei sale la evenimentul din Satu Mare.

Conducerea filialei Satu Mare a ANBPR-ului a prezentat acest eveniment cultural la Conferințele Naționale la care a participat. Evenimentul a fost recunoscut  la nivel național ca fiind unul de o importanță majoră pentru viața culturală locală, mai multe biblioteci publice preluând ideea.

Până în anul 2007 toate edițiile Anului Editorial s-au desfășurat în Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene. Apoi, pentru că spațiul a devenit neîncăpător, s-a optat pentru alte locații: hotelul Dacia, Centrul Multicultural Poesis, Filarmonica ”Dinu Lipatti”. 

Prin acest eveniment se face cunoscut publicului larg, patrimoniul local de tipărituri și alte documente grafice și audio vizuale pe care le-a colecționat de-a lungul anilor, biblioteca fiind depozitarul tuturor documentelor apărute în raza județului Satu Mare, conform legii 111/1995. Amploarea pe care evenimentul a dobândit-o de-a lungul celor 14 ediții trecute permite în prezent conturarea fenomenului editorial sătmărean.

Prima ediție a avut loc la Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene în luna ianuarie a anului 1999. Deși s-au împărțit 120 de invitații, doar jumătate din ele au fost onorate iar din partea oficialităților a participat doar vice-primarul din acea perioadă, Viorel Solschi. Primul catalog bibliografic avea 63 de poziţii, corespunzând apariţiilor anului 1998. La realizarea evenimentului au fost implicaţi pe lângă bibliograf, contabil şi directorul instituţiei, membrii serviciului de Achiziţii şi Prelucrare Informatizată a Colecţiilor. Toate materialele au fost editate în bibliotecă: invitaţiile, afişele, cataloagele de către aceeaşi echipă menţionată anterior.

Pe parcursul anilor, evenimentul a devenit o tradiţie, dobândind amploare şi prin notorietatea sa determinând implicarea autorităţilor locale.

Comparativ cu prima ediție, organizată doar de Biblioteca Judeţeană Satu Mare cu fonduri minime, în prezent evenimentul are peste 250 de participanți. Și numărul apariţiilor editoriale a crescut semnificativ. În cuprinsul catalogului, în prezent, apar şi articole ale autorilor sătmăreni publicate în seriale sau volume, serialele tipărite pe cuprinsul judeţului, precum şi un index alfabetic al editurilor, tipografiilor şi editorilor.

Pe lângă autorii sătmăreni, la toate edițiile au fost invitate personalități culturale și politice marcante: în 2011 evenimentul a fost onorat cu prezența ministrul culturii de atunci, Kelemen Hunor, directori de edituri, directori de biblioteci județene: Baia Mare, Cluj, Oradea, Zalău, etc.

Încă de la începuturi, manifestarea a fost concepută ca o recunoaștere a ”scrisului” de pe aceste meleaguri. La primele ediții poezia era ocupanta majoritară a standurilor expoziționale. În timp, cu fiecare an, pe lângă poezie au apărut și alte genuri literare iar în prezent avem și o bogată colecție de carte științifică. Odată cu creșterea în importanță a manifestării a crescut și grija pentru editarea și tipărirea operelor autorilor sătmăreni.

Făcând un mic bilanț pentru ediția din acest an, se poate spune că Biblioteca Județeană Satu Mare și-a îmbogățit colecțiile cu circa 2000 de titluri numai prin Depozitul Legal Județean (conform legii 111/1995). La acestea se adaugă și alte volume scrise de autori sătmăreni dar editate la alte edituri naționale sau din alte județe.

La fiecare ediție au fost premiate cele mai bune cărți, ediții sau edituri sătmărene, pe secțiuni:

–          Beletristică: pe genuri literare: poezie, proză. critică literară, traduceri   

–          Carte științifică și universitară.

Secțiunile diferă de la an la an, în funcție de tipologia cărților care ies de sub tipar.

Pe lângă secțiunile cu premii sunt cele care ”scot din cufărul cu amintiri” oameni de seamă ai Sătmarului:

–          Secțiunea Seniorii Anului Editorial (anul trecut unul din cei premiat a fost Alexandru Zotta)

–          Secțiunea Opera Omnia (anul trecut au fost premiați Grațian Jucan (eminescolog), Bura Laszlo și Gavril Ardelean)

–          Secțiunea In Memoriam (anul trecut au fost omagiați Ion Vădan (1949-2012), prof. scriitor Ioan Ghiur (1938-2012), Ioan Timoc (1945-2012)

Din 2010 în organizarea Anului Editorial a început să se implice direct și Consiliul Județean Satu Mare, iar din 2013 s-a alăturat și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, Filiala Satu Mare.

Prin acest eveniment cultural biblioteca îndeplinește și altă atribuție de bază, aceea de promovare a culturii locale pe plan național. 

Sursa: Consiliul Județean Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.