Ultima actualizare: azi, 18:02
Locale

Gala Laureaților Sătmăreni – marele premiu revine Filarmonicii Dinu Lipatti (FOTO)

gala-laureatilor-satmareni--(101)Cea de-a șasea ediție a Galei Laureaților Sătmăreni a avut loc în această seară, Filarmonica Dinu Lipatti primind marele premiu. De asemenea, au mai fost acordate nouă premii iar fiecare nominalizat a primit diplomă de participare.

Gala Laureaților Sătmăreni a debutat cu discursurile oficialităţilor, în cuvântul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, declarând că „este o greşeală” faptul că de data aceasta evenimentul nu este organizat în parteneriat cu Primăria Satu Mare.

“Premiem oameni care au promovat valori culturale, spirituale, istorice ale acestei zone, oameni care prin munca lor au lăsat un patrimoniu cultural foarte valoros judeţului nostru. Eu cred că chiar cei premiaţi, cei nominalizaţi pot să ne ajute să disipăm confuzia  dintre valori şi non-valori. Să dăm tinerilor noştri exemple demne de urmat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.  

Rând pe rând, pe scenă au urcat nominalizaţii la Gala Laureaților Sătmăreni: Gheorghe Glodeanu, prof. univ. dr., decan al Facultăţii de Litere, Universitatea de Nord – Vest, Baia Mare, critic literar de prestigiu naţional, sătmărean, Angela Câmpian, șef serviciu la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Nicolae Pop, artist plastic, profesor (Apa), Carol Erdős, actor, Teatrul de Nord Satu Mare, Gavril Ardelean, Universitatea  „ V. Goldiş”, filiala Satu Mare, Korda Zoltán – preot reformat, autor de studii culturale, dr. Ovidiu Pop, profesor de matematică, Colegiul ”M. Eminescu”, autor de monografii, Voicu Şichet, redactor al revistei „Eroii Neamului”, Atyim Paul, lector universitar Universitatea  „ V. Goldiş”, filiala Satu Mare, Irina Liuba Horvat, aport deosebit în domeniul cooperării inter-instituţionale transfrontaliere cu Ucraina, Muzeul Judeţean Satu Mare, Dorina Nemeş, actriţă, Mehes Kati, actriţă, prof. univ. Viorel Rogoz, etnolog, Grupul vocal – instrumental „2+1”, au cucerit trofeul Europa 2013 (micul Eurovision) de la Valence – Franţa, Görbe Eva – Colegiul Naţional “Hám János”, profesoară, instructor de dansuri populare maghiare, prof.univ.dr. Porumbăcean Claudiu Petru, cercetător al istoriei locale, Manfredi Anamaria, profesor Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare, Stier Alexa Dorottya, elev la Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare, Raţiu Adina Ramona,  profesor coordonator Cercul de Dans Modern, Bancoş Veronica, instruieşte echipajele “Prietenii pompierilor”, participând la concursuri naţionale şi internaționale, lector universitar dr. Alexandru Zotta, Orchestra simfonică a filarmonicii, Tătăran Amalia, scrimă/spadă – Clubul Sportiv Satu Mare, Şereş Cristian, judo – C.S. Unio Satu Mare, Kovacs Dora, judo – C.S.Unio Satu Mare, Samel Lorand, judo – C.S. Unio Satu Mare, Echipa de baschet feminin C.S.M. Satu Mare, Bartincki Attila, karate SKDUN – Karate Do B.F.K.S. Carei, Bacs Mate, karate SKDUN – Karate Do B.F.K.S. Carei, Doroş Radu Marian, şah – Liceul cu Program Sportiv Satu Mare, Nemeth Nandor, karate – C.S. Bushido Satu Mare, Mastan Gheorghe, modalism – Clubul Copiilor şi Elevilor Carei, Cserey Csaba, percuţionist, echipa de fotbal ”Olimpia” Satu Mare, promovarea echipei în Liga a II-a, Szepessy Iosif, campion mondial la scrimă 1973, reprezintă interesele judeţului Satu Mare în landul Baden Württemberg, Stahl Istvan, ziarist sportiv, Istvanfi Geza, olar din Ţara Oaşului, profesor dr. Ioan Corneanu, profesor de istorie  – autor a numeroase articole şi volume despre istoria sătmărenilor.

Premianţii au fost prof. Viorel Rogoz, Ioan Corneanu, muzeograful Irina Liuba Horvat, actriţa Mehes Kati, olarul Istvanfi Geza, formaţia 2+1, scrimerii Szepessy Iosif şi Amalia Tătăran, ziaristul sportiv Stahl Istvan şi întreaga echipă Olimpia Satu Mare.

Marele premiu a fost acordat Filarmonicii Dinu Lipatti, la 100 de ani de la înființarea acesteia. Statueta a fost ridicată de către directorul Rudolf Fatyol și dirijorul Franz Lamprecht.

“Faptul că de un secol există orchestra simfonică sătmăreană este o bucurie pentru noi toţi. Că noi reprezentăm această instituţie prestigioasă este o mândrie pentru noi dar şi ne obligă. De mult timp suntem ambasadorii muzicali ai judeţului şi implicit ai municipiului Satu Mare, instituţie de cultură care a reprezentat Satu Mare la Roma, Paris, Viena, Praga, Budapesta, este o mândrie pentru toţi cei care ne cunosc şi care aşteaptă mai departe doar concerte reuşite”, a afirmat Fatyol.

Acesta a ținut să sublinieze că mulţumită prim-dirijorului Franz Lamprecht, în ultimii 20 de ani s-au investit aproximativ 400.000 de euro în instrumente muzicale.

23 comentarii

 1. Daniel Răspunde

  Cine se crede Govor asta sa zica el ca e o greseala ca primaria nu s-a mai implicat? Se crede desteptul lumii? Sa se ocupe de ograda lui acolo la CJ, ca poate in visele lui ar vrea sa fie si primar si la CJ, adica sa puna mana pe toti banii. A ajuns si el sa stie cultura acuma, marele afacerist de femei dezbracate si care o dadea pe o ospatara de la Aurora sa si-o traga cu arbitrii pe vremea cand falimenta Olimpia. Eu zis ca Govor merita sa primeasca un premiu la aceasta gala, pentru meritul de a fi sustinut la cele mai inalte nivele (DNA, SRI, PSD, Tribunal, relatii Bucuresti)cu sprijinul avocatilor amici, sustinere care a facut ca Govor & familia sa se scalde in banii publici, adica ai nostri. Dupa mascarada asta, asteptam alte evenimente gen premii chefuri mancare taiat porci etc…aaa si cate o conferinta de presa cu vrajeli ca vor fi niste investitii, dar alea asa mai incolo….:) pana atunci mai avem ce fura…

 2. horia Răspunde

  Întâmplător, foarte mulți dintre noi avem aceeași părere, că primăria a gafat prin neparticiparea la acest eveniment. Mai “daniel”, tu care ai fost primar știi mai bine cum stau treburile astea.
  Nu știu de ce, dar pe zi ce trece am senzația tot mai clară, că Coica ăsta, nu-i decât un bufon penibil!

  • satmarean Răspunde

   Mai degraba se gafeaza prin nepricepere decat prin neparticipare la impartiri de diplome. Vezi de ex taxa pe botosei

 3. dorel Răspunde

  Îmi pare rău că l-am votat pe Coica. Nici Ilyes nu a fost bun de nimic dar ăsta, nici atât!
  Satu Mare nu are noroc și pace! Nu văd niciun politician bun de primar. E jale! Primărie fără speranță!

 4. Nelutu Răspunde

  Este un esec total aceasta Gala a Laureatilor, unu la mana a fost o gala superficiala, a fost doar de imaginea presedintelui Stef si a companiei PNL! Prezenta in sala a lasat de dorit…Rusine Coica! Rusine Stef!

 5. Ionuțu Răspunde

  Măi Neluțu, de ce te bagi tu pe un subiect despre care nu ai habar?
  după cum scrii, se simte de la o poștă că ai avut greutăți cu școala încă din clasa a III a. Nu ar fi mai nimerit, să-i lăsăm să se pronunțe pe cei care se pricep cu adevărat la chestiile astea, iar tu – de pildă – să faci un top al manelelor?

 6. stefan szabo Răspunde

  Fathyol si-a mai dat un premiu, pentru incompetenta manageriala si pentru contractul facut de D.Lipatti cu Folda. Stati de vorba cu artistii din Filarmonica SM si veti afla cum e Fathyol profesional si uman (solist a 2 concerte pt vioara de nivel de Sc. elementara de muzica, colaborator notoriu a celor de la putere din toate timpurile,manager prost,fara cuvint etc.In 20 de ani a reusit sa subjuge filarmonica in interesul personal atit material cit si profesional .

  • meloman Răspunde

   Bravo lui ca poate, si mila pentru tine si creerul tau stefan szabo ca nu esti capabil doar de comentarii rautacioase. Asta clar da dovata de cele trei clase ca trenu pe care le ai.

  • meloman Răspunde

   Se pare ca cele 2 sau maxim 3 clase ca trenu te-au invatat Szabo Stefan sa folosesti un calculator si sa stergi comentariile care nu ti convin. Inca o data ai aratat ce gunoi esti.

   • anti-meloman Răspunde

    Te rog să nu-ți mai risipești energia de lingău la concerte,înscrie-te în udmr lângă primașul de curte, și în clasa a doua să înveți gramatica și ortografia limbii române,melomane arturrro.Premiul a fost acordat pentru orchestra filarmonicii nicidecum balonului umflat în pene,care l-a preluat.Știi cumva ce e o orchestră?Sau cine e primul om al orchestrei simfonice din Satu Mare?Evident,că nu.Toți aveți impresia că dejecția care apare la evenimente umple scena de 70 de oameni.

    • meloman Răspunde

     Draga Szabo, tu probabil erai in stadiu de concepere in vremea cand eu frecventam simfonicul din satu mare, asa ca stai in banca ta cu comentariile tale fara valoare si lipsite de orice educatie. Asa pentru cultura ta generala : orice institutie de cultura este reprezentata de director sau manager.

     • anti-meloman

      Cred că cu “creerul” tău elevat confunzi persoanele de sus.Până la urmă habar n-avem față de care te consideri mai ramolit,stimabile.Plus că apelativul,dragă,zic să-l păstrezi pentru ședințele “culturale” de la CJ.Eu,cel de-al doilea,ințelegi(?),stau în banca mea,nu cred că ai văzut-o,e frumoasă,roșie și nu se clatină sub mine.Pentru cultura ta generală instituția este Filarmonica ,și orchestra filarmonicii este partea artistică a instituției.Așa cum Teatrul de Nord este instituția,iar trupa de actori este partea artistică a instituției.Dacă citești nominalizările cu atenție și ai absolvit clasa a doua,poate-poate vei înțelege.

     • meloman

      Stefan Szabo ar trebuii sa isi ingrijeasca scaunelul sau rosu si masinuta neagra cu romb ca nu cumva sa se trezeasca intr o dimineata si sa nu si-l mai gaseasca in ograda.

 7. emerit Răspunde

  Au fost premiati lingusitorii iar cei ce muncesc sint umiliti sau nedreptatiti!!!!!!!!!!!!!!

  • lenesul Răspunde

   Dacă profesorul Viorel Rogoz este un “lingușitor”, atunci n-am niciun dubiu că ești un securist “emerit” , ori poate ești din gașca lui Vulturescu, scuzați pentru pleonasm!

 8. porcul nevinovat Răspunde

  fratilor ne meritam soarta,am ajuns sa ne conduca govor??

  • anti-meloman Răspunde

   adevărat ai grăit,de râsul curcilor,govor și ștef oamenii de cultură din județ

   • anti anti meloman Răspunde

    Prima data sa ajungi tu unde sunt acum Govor si Stef sau macar sa fi subalterunul lor si abia dupa sa ai grai sa comentezi.

 9. merit Răspunde

  Daca premiile s-au dat pe merit si nu pe linguseli si pile, atunci unde si cind au fost publicate criteriile de selectie? Unde si cind a fost publicata lista cu juriul? cine a facut parte din juriu? cine l-a ales?

 10. Prodicos Răspunde

  Domnului Ovidiu Matioc îi atragem atenția că nu se spune “Horvat Liuba și-a adus un deosebit aport”. A aduce aport este pleonasm. Indiferent ce pregatire are d-lui, pentru cei care cunosc limba română, din ce în ce mai puțini, este o stridență. E bine ca și prezentatorii de spectacole s-o evite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Tânăr din Satu Mare prins cu 226 km/h. Ce amendă a primit

Un tânăr de 25 de ani, din judeţul Satu Mare, a fost depistat, astăzi, de poliţiştii din cadrul I.G.P.R. –...

Închide