Ultima actualizare: azi, 15:55

Totul despre sex

Îngrijirea pielii

protectie-solara-copiiUnul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru fiica ta este acela de a-i proteja pielea de soare. Daca o lasi sa se joace in aer liber fara sa foloseasca o lotiune de protectie solara, nu numai ca o expui riscului unor arsuri dureroase, dar o indrumi cu pasi repezi catre o imbatranire prematura si o crestere a riscului de cancer de piele. Exista acum tot mai multe dovezi care atesta faptul ca mai multe cazuri de melanom malign – cea mai periculoasa forma de cancer de piele – isi au originea in expunerea excesiva la soare in copilarie.

Desi baietii ar trebui protejati la fel de mult, si cu riscul de a parea foarte sexist, cred ca fetele sunt in general mult mai constiente de felul cum arata si este mult mai probabil  ca fiica ta in varsta de 30 de ani sa-si observe ridurile din jurul ochilor decat fratele ei geaman. Daca o inveti de mica metodele corecte de expunere la soare, isi va pastra si mai tarziu obiceiurile sanatoase. Daca intelege inca din copilarie ca expunerea indelungata la soare nu este benefica pentru organism, nu va fi tentata sa stea sa se prajeasca la soare mai tarziu.

Desi cea mai buna metoda de a proteja pielea copilului este acela de a-l feri  de soare intre orele 11-15, si imbracamintea este importanta. Cu cat materialul este  mai dens, cu atat ofera o protectie mai buna – unele costume de baie sunt acum special concepute pentru a bloca razele ultraviolete.

Hainele ude se intind si pot sa-si piarda pana la jumatate din capacitatea de protectie, asa ca schimb-o pe fetita ta  in haine uscate dupa ce a iesit din apa.

Toti copii indiferent de culoarea pielii, ar trebui sa poarte si o palarie cu boruri largi atunci cand ies afara, precum si ochelari de soare – lumina soarelui este cauza principala a aparitiei cataractelor.

Lotiunile protectoare sunt utile, dar nu vor putea oferi nicioadata o protecte deplina si nu ar trebui sa fie utilizate doar pentru a-i lasa pe copii mai mult timp la soare. Copilul se joaca pe afara si la scoala, asadar daca nu poate sa-si dea cu lotiune acolo, obisnuieste-te  sa i-o aplici dimineata inainte de a pleca.

Factotul de protectie solara reprezinta masura capacitatii lotiunii protectoare  de a filtra razele ultraviolete periculoase.

Factorul 15 ofera o protectie de 93% si cu toate ca exista  si factori mai mari, lotiunile respective sunt in general mult mai scumpe si nu ofera decat un nivel usor mai ridicat de protectie. In plus, pot da un fals sentiment de siguranta. Tot este posibil sa te arzi si daca ai utilizat o lotiune de protectie cu factorul 60. Majoritatea lotiunilor au o perioada de valabilitate de 2-3 ani, deci, daca nu iti amintesti cand ai cumparat-o, mai bine arunc-o!

Razele UV pot cauza arsuri  –  unele lotiuni au un anumit factor de protectie, in timp ce altele ofera un “spectru larg” de protectie.

Sunt de preferat cele rezistente la apa, mai ales pentru copiii care se tot balacesc, dar chiar si acestea  se duc si trebuie reaplicate mai des, la fiecare 2 ore.

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.