Ultima actualizare: azi, 18:02
Locale

Prefectura a constituit o comisie care analizează activitatea Societăţii Carpatină Ardeleană

prefectura ekePrefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a avut astăzi o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Silvice, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului.

        Întâlnirea a fost convocată ca urmare a sesizării Instituţiei Prefectului de către un număr de unităţi administrativ – teritoriale privind dificultăţile în derularea proiectelor proprii, ale cetăţenilor sau agenţilor economici la limita sau în interiorul Ariilor Naturale Protejate “Râul Tur” aflate în custodia Organizaţiei Neguvernamentale Societatea Carpatină Ardeleană.

        Din discuţii a rezultat că Societatea Carpatină Ardeleană nu aplică unitar normele privind acordarea avizelor în vederea efectuării unor lucrări pentru gospodărirea pădurilor.

        Prefectul Eugeniu Avram a dispus constituirea unei comisii mixte de control pentru verificarea aspectelor semnalate.

        Prefectul s-a arătat nemulţumit de faptul că autorităţile locale au transmis sesizările către Instituţia Prefectului şi nu şi către Agenţia pentru Protecţia Mediului, organism abilitat de lege să dea avizele de mediu, ţinând cont şi de planurile de urbanism ale comunelor. Totodată, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au subliniat că există posibilitatea acordării avizelor favorabile în executarea unor construcţii, în special locuinţe, condiţionat de respectarea unor prevederi ale Ordonanţei nr. 57 privind zonele protejate.

Prefectul a mai arătat că sesizările privind aspectele neconforme în aplicarea legislaţiei de mediu de către custode trebuie transmise către Agenţia de Mediu cu atât mai mult cu cât proiectul regulamentului de management al Ariilor Protejate Naturale “Râul Tur” este înaintat Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru avizare cu consultarea şi avizul Agenţiei de Mediu.

        În final, prefectul a făcut un apel la implicare în rezolvarea problemelor cetăţenilor şi transmite custodelui obligaţia legală de a respecta legea şi de a o aplica cu aceeaşi măsură tuturor persoanelor fizice şi juridice ce intră sub incidenţa legii.

Prefectul a dispus să se întocmească o informare ce va fi transmisă Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice în care se vor menţiona diferite disfuncţionalităţi privind excepţiile în aplicarea legii ce reglementează ariile protejate, cât şi managementul defectuos al custodelui şi reclamaţiile la adresa acestuia.   

Sursa: Instituţia Prefectului

8 comentarii

 1. ekebeketoke Răspunde

  Sa cam terminat cu voi ca prea erati mari smecheri rangerii pamantului. Nem ver isten bottal ugye.

 2. Dinu Birtoc Răspunde

  Miscativa pe ultima 100!

 3. Csanyi Sandor Răspunde

  Adică:
  1. ” Prefectul Eugeniu Avram a dispus constituirea unei comisii mixte de control pentru verificarea aspectelor semnalate.”
  2. ”Prefectul a dispus să se întocmească o informare ce va fi transmisă Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice în care se vor menţiona diferite disfuncţionalităţi privind excepţiile în aplicarea legii ce reglementează ariile protejate, cât şi managementul defectuos al custodelui şi reclamaţiile la adresa acestuia.”
  Deci e clar, se știe dinaintea verificării comisiei că custodele are un management defectuos. Atunci ce rost mai are comisia?

 4. Băbășan Sergiu Lucian Răspunde

  LINȘAREA MEDIATICĂ A SOCIETĂȚII CARPATINE ARDELENE (EKE), custode al ariei protejate Râul Tur, este inacceptabilă.
  Zonarea ariilor protejate (SCI și SPA) a fost avizată de către primăriile și consiliile locale care intră în aceste zone, reprezentând O CONDIȚIE PENTRU ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ. Ulterior ariile au fost declarate la Comisia Europeană și introduse în anexa Directivei Habitate a Uniunii. Numai Comisia Europeană le poate reduce dimensiunile atunci când constată că habitatul a fost distrus iremediabil (!).

  Reţeaua de arii naturale protejate din judeţul Satu Mare cuprinde 6 rezervaţii naturale de interes naţional (Tinoavele din Munţii Oaş, Râul Tur, Pădurea Urziceni, Dunele de nisip Foieni, Mlaştina Vermeş, Pădurea Runc ) şi 5 arii naturale protejate de interes comunitar (incluse în reţeaua europeană Natura 2000: situri de importanţă comunitară – ROSCI0358 Pricop- Huta – Certeze, ROSCI 0214 Râul Tur, ROSCI 020 Câmpia Careiului, ROSCI 0021 Câmpia Ierului, ROSCI 0275 Bârsău – Şomcuta şi arii de protecţie specială avifaunistică – ROSPA 0068 Lunca inferioară a Turului şi ROSPA 0016 Câmpia Nirului – Valea Ierului).

  Câmpia Careiului (www.campiacareiului.ro), pentru a exemplifica, este unică în Europa. Avem aici ultimele dune panonice intacte de pe continent, specii de păsări de interes deosebit. Ce fac autoritățile județene? Caută să distrugă aceste zone de o importanță conservațională deosebită evocând nevoia de dezvoltare, în limbajul lui Mircea Govor „oamenii sunt mai importanți decât broaștele”.

  Este nevoie de competență pentru a dezvolta durabil județul și a-i proteja patrimoniul natural în același timp, competență pe care administrația actuală USL-UDMR nu o are!

 5. gicu Răspunde

  Jeguri ordinare platiti din bani publici

 6. ioan Răspunde

  bietu vasile osan,seful de ocol se la o.s. satu mare,nu mai are de unde fura,ca nu-l lasa astia sa taie.ala e tot baiu.daca el nu fura,nu are de unde da la aia mai mari.alt bai.daca el nu fura,din ce dracu mai intretine vilele lui si a celor doi copii ai sai?alt bai.EKE asta i-l duce la sapa de lemn.bietu om….

 7. Ecologistul Răspunde

  sa nu fie cumva conflict de interese avind in vedere faptul ca doamna Elisabeta Bekessy mai are de luat citeva plicuri de la EKE.

 8. poluantul Răspunde

  io zic sa intervina CONSILIUUUUUUUUUUUUUU JUDETEAAAAAAAAAAAAAAAANNNNNNNNNNNN,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Un tânăr vindea ţigări de contrabandă

În cursul zilei de ieri, poliţiştii din Carei în colaborare cu jandarmii au identificat un tânăr care oferea spre vânzare...

Închide