Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Sătmărenii sprijină studenții români din Ujgorod

 delegatie-studenti lr romana Ujgorod (1)În cadrul relațiilor de colaborare transfrontalieră, o delegație sătmăreană s-a aflat la Ujgorod, în zilele de 18 și 19 februarie 2014.

De data aceasta, acțiunea a avut drept scop o întâlnire cu studenții români de la Universitatea de Stat din Ujgorod, una dintre cele mai titrate instituții de învățământ superior din Ucraina.

Delegația sătmăreană a fost alcătuită din Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Liuba Horvat, șefa secției Muzeul de Artă de la Muzeul Județean și cunoscutul folkist George Negrea.

Sătmărenii au avut o primă întâlnire la sediul Uniunii Scriitorilor din Ucraina, cu scriitorul Vassili Kuhta, cel care a inițiat în urmă cu peste un deceniu Asociația ”Korona Karpatika” (Coroana Carpatică) cea care acordă premii celor mai importanți scriitori din spațiul central european.

Din păcate, din anul 2008 nu a mai existat niciun fel de interes din partea sătmărenilor, iar Vassili Kuhta a fost extrem de bucuros de reluarea acestor relații de colaborare, prin Centrul de Creație, Biblioteca Județeană și Asociația Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare.

Ca un prim pas, Felician Pop a propus realizarea unei antologii literare bilingve, româno – ucrainene.

La Universitate, sătmărenii au fost întâmpinați de către Roman Ofițiskii, prorectorul Universității Ujgorod, dr. Mihailo Roșko, directorul Institutului de Limbi Străine și de profesorii de limbă și literatură română, Taras Dațio și Domnica Marina. 

Felician Pop a spus, în deschiderea manifestării, că delegația sătmăreană nu face aici o simplă vizită și că întâlnirea trebuie să constituie baza unei colaborări directe care să ducă la întărirea Facultății de limba română de la Universitatea din Ujgorod și atragerea a cât mai mulți tineri români din Ucraina înspre această facultate, subliniind interesul și sprijinul de care se bucură românii din Ucraina, din partea Consiliului Județean Satu Mare în general, și a președintelui CJ, Adrian Ștef, în special.

La început, studenții s-au arătat destul de reticenți, spunând că au mai fost vizitați de foarte multe delegații dar totul a rămas la stadiul unor promisiuni neîmplinite.

”Vă înțeleg mâhnirea dar trebuie să vă spun că noi nu am venit aici pentru o vizită de curtoazie, ci pentru a pune bazele unei colaborări eficiente și cu foloase pentru ambele părți. Noi suntem sătmăreni, și toată România știe că atunci când noi ne angajăm la ceva, atunci să fiți liniștiți, că acel lucru se va și face.

Noi considerăm că este important să fii credincios țării în care trăiești dar păstrarea identității naționale este datoria sfântă a fiecărui român, cu atât mai mult cu cât acesta, chiar se pregătește să devină profesor de limbă și literatură română” a declarat Felician Pop.

Directorul adjunct al bibliotecii sătmărene, Robert Laszlo, a fost urmărit cu viu interes de către studenți, iar acesta le-a promis că va face demersurile necesare pentru dotarea bibliotecii facultății cu cărțile de care studenții au cu adevărat nevoie.

”Suntem mirați să aflăm că în România, un tânăr de numai 22 de ani, cum este Robert Laszlo, poate obține o funcție așa de importantă și acest lucru ne dă speranțe că și aici la noi, într-o zi, se va pune bază pe tineret pentru renașterea țării”, a concluzionat studentul de la Drept, Vasile Marina, originar din satul Apșa de Mijloc, din Maramureșul istoric.

Robert Laszlo a donat Universității, cărțile sale dar și alte câteva zeci din biblioteca personală, ca un prim pas spre modernizarea bibliotecii facultății.

Profesorul Taras Dațio a spus că există la Universitate aproximativ 4000 de cărți în limba română dar majoritatea sunt din anii 1950 și nu pot fi utilizate.

”Am o singură carte, și aceea personală, a lui Nichita Stănescu și o împrumut de ani de zile studenților, pentru ca să aibă acces la lirica lui”, a spus profesoara Domnica Marina.

Tinerii s-au arătat interesați de continuarea studiilor aprofundate de masterat în România, apoi, participarea la școlile de vară de limbă și cultură românească, invitarea unor scriitorii români, precum și facilitarea obținerii vizelor culturale pentru a putea veni mai des în România.  

A urmat apoi o frumoasă lecție de poezie susținută de Felician Pop și Robert Laszlo iar folkistul George Negrea a interpretat câteva din compozițiile sale recente, spre încântarea asistenței.

A doua zi, delegația sătmăreană a avut o întâlnire cu conducerea Muzeului Etnografic în aer liber al Zakarpatiei din Ujgorod, în frunte cu directoarea Gabriela Angyal, care i-a invitat pe sătmăreni să se implice cât mai multe în proiecte cultural transfrontaliere vizând conservarea patrimoniului identitar, prezentând totala disponibilitate a instituției ucrainene de clădire a unor astfel de parteneriate.

Pe toată durata acestor manifestări, liantul a fost cercetătoarea Liuba Horvat, cea care catalizează de ani de zile aceste relații transfrontaliere, efort pentru care domnia sa a și fost răsplătită de către Consiliul Județean Satu Mare cu titlul de Laureat al Galei Culturii Sătmărene.

  

Un comentariu

  1. ucrainean Răspunde

    Ce de minciuni……………….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.