Ultima actualizare: ieri, 22:30
Sănătate

Dieta vegetariană

dieta-vegetariana1In perioada adolescentei, mai multe persoane decid sa adopte o dieta vegetariana. Desi afirma adesea ca o dieta vegetariana este preferabila uneia care contine carne, anumite diete vegetariene sunt foarte nesanatoase – ca si in cazul oricarei diete, este esential un echilibru intre alimente.

 

Ce ar trebui sa mancam

Secretul unei diete vegetariene corecte consta in consumul unei palete cat mai largi de alimente vegetale – cu cat mananci mai putine tipuri, cu atat sunt mai slabe sansele ca nevoile nutritive  ale organismului sa fie indeplinite. Ca regula generala, cu cat culoarea alimentului este mai intensa, cu atat aduce mai multe beneficii.

Aminoacizii care se gasesc in proteine sunt vitali in procesul de crestere, iar cele mai bune surse le constituie carnea si pestele. Insa si laptele de vaca , branza slaba, fasolea, painea si cerealele, nucile si untul de alune, tofu si laptele de soia constituie surse bune de aminoacizi. Nu te baza totusi pe o singura sursa – pentru a asigura un echilibru alimentar, incearca sa mananci, de-alungul zilei, un amestec de proteine din plante.

 

Ce ar putea sa lipseasca

 Cel mai mare risc in cazul unei diete vegetariene la adolescente il constituie carentele de fier si vitamina B12 (pentru ca acestea se gasesc in principal in carne). Printre alimentele bogate in fier se numara broccoli, stafidele, pepenele verde, spanacul, fasolea, melasa, nautul si fasolea pestrita. Cerealele cu suplimente nutritive sunt si ele bogate in fier. Pentru a accelera procesul de absorbtie consumati alimente ce contin vitamina C, alaturi de cele bogate in fier. Vitamina B12 se gaseste in drojdie, in painea si cerealele cu suplimente nutritive.

Include zilnic in dieta trei sau mai multe surse de calciu. Acesta se gaseste in laptele de vaca si in produsele lactate, in legumele cu frunze verzi, in laptele de soia cu supliment de calciu si in sucul de portocale.

O alta problema o constituie carenta de seleniu, necesar pentru un sistem imunitar sanatos si continut special in carne si peste. Se mai gaseste si in nuci, in special in cele braziliene si in cantitati mai mici, in paine si oua.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.