Legea picnicului – legea 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic reglementează activităţile de picnic desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale şi are ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului sau asupra stării de sănătate a populaţiei generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.
Conform datelor actualizate recent de către Instituţia Prefectului, 16 oraşe şi comune şi-au propus până la finele anului amenajarea şi dotarea corespunzătoare a spaţiilor speciale pentru picnic, suprafaţa totală care va fi amenajată apropiindu-se de 20 hectare (191107 mp). Acestea sunt Livada, Negrești-Oaş, Ardud, Agriş, Doba, Bârsău, Berveni, Săcăşeni, Micula, Căpleni, Foieni, Apa, Cehal, Tarna Mare, Beltiug, Certeze. Comuna Petreşti are amenajată deja o suprafaţă de 17000 mp pentru picnic, conform cerinţelor legale.
Lucrările de amenajare a noilor locaţii sunt demarate în oraşele Livada şi Negreşti-Oaş. Primăria Negreşti-Oaş a stabilit locaţiile de picnic, a montat indicatoarele de orientare spre acestea şi a început dotarea acestora conform legii. Locaţiile din Negreşti-Oaş sunt situate în zona Valea Măriei (2 spaţii de picnic – la pădure şi la lacuri) precum şi în zona staţiunii Luna-Şes şi însumează 26.000 mp. Primăria Livada şi-a propus amenajarea a trei locuri de picnic, unul în zona centrală – zona de agrement şi baza sportivă, în suprafaţă de 2000 mp unde se execută deja lucrări de terasamente şi alte două, în suprafaţă de 3500 de mp în zona pădurii şi a lacului de la Adrian.
Printre obligaţiile pe care le are autoritatea locală în calitate de administrator al zonelor de picnic se numără amenajarea de locuri speciale pentru aprinderea focului, dotarea cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, amplasarea de toalete ecologice precum şi organizarea serviciului de verificare zilnică a zonelor în care se desfăşoară activităţile de picnic.
Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu va verifica în perioada următoare, cu ocazia controalelor tematice în teritoriu, inclusiv amenajarea corespunzătoare de către autorităţile locale a locaţiilor de picnic precum şi starea de salubritate a zonelor tradiţionale de picnic, amplasate pe domeniul public sau privat.
Prefectul judeţului, dr. Eugeniu Avram, lansează un apel către toţi cetăţenii de a contribui la protejarea mediului înconjurător prin desfăşurarea în condiţii civilizate, în respect pentru natură, a activităţilor recreative prilejuite de minivacanţa de 1 mai.
Sursa: Prefectura Satu Mare