Circa 4 femei din 100 vor deveni bulimice la un moment dat, iar anii adolescentei reprezinta de obicei perioada in care se manifesta acesta tulburare alimentara. Fetele cu bulimie pot ajunge sa sufere de anorexie si viceversa. Bulimia consta intr-un ciclu continuu al consumului alimentar excesiv, urmat de eliminarea fortata a alimentelor. Fata va consuma necontrolat cantitati mari de mancare, intr-o perioada scurta de timp, adesea in secret. Acest lucru se va intampla probabil de doua ori pe saptamana. Apoi se va simti rusinata si va incerca sa scape de sutele de calorii pe care le-a consumat. Va face acest lucru tinand cure drastice, vomitand, luand laxative sau diuretice, sau facand sport in exces.
Semnele ingrijoratoare
Acestea variaza mai mult decat in cazul anorexiei – dar principalul indiciu il reprezinta lipsa de control asupra alimentatiei. Alte simptome pot include:
- Ingestia unor cantitati foarte mari de alimente, pe ascuns, urmata de vomismente
- Preocuparea pentru greutate, indiferent de dimensiuni – bulimicele pot fi grase sau slabe, dar se poate intampla sa aiba si o greutate corporala normala.
- Fluctuatii frecvente de greutate
- Apetitul excesiv
- Automutilarea
- Efortul fizic excesiv
- Interesul exagerat pentru propriul corp
Deoarece fetele care sufera de bulimie sunt secretoase si isi pot mantine greutatea normala pentru inaltimea lor, boala poate fi dificil de diagnosticat inainte de aparitia altor probleme de sanatate. Pe termen lung, bulimia poate duce la carierea dintilor, probleme ale gingiilor si respiratie urat mirositoare, din cauza refluxului acidului gastric in gura. Gatul poate fi iritat si pielea aspra pe degete din pricina inducerii manuale a starii de voma. Alte simptome includ:
- Arsuri la stomac
- Glande salivare inflamate, care creeaza impresia de fata durdulie
- Deshidratare severa care, in cazul unei agravari poate afecta rinichii
- Inflamarea stomacului si a esofagului
- Constipatie, diaree, dureri abdominale
- Maini si picioare umflate
- Probleme cu somnul
Bulimia poate duce la aparitia unor probleme pe termen lung, cum ar fi infertilitatea cauzata de oprirea menstruatiei sau afectiuni cardiace.
Cauzele posibile
Cauzele bulimie nu sunt pe deplin intelese, dar cele mai predispuse sunt fetele cu o stima de sine scazuta si care se autoevalueaza in principal in functie de felul in care arata corpul lor. E posibil ca ele sa sufere de depresie sau de alte probleme psihice. Fetele care au incercat diverse cure de slabire par a mai fi expuse acestui pericol, iar boala apare peste nivelul mediu la diabeticele de tipul 1.
Mancatul excesiv poate fi o modalitate de reprimare a sentimentelor neplacute. Prin urmare, parintii foarte critici, traumele emotionale cauzate de pierderi, divort sau relatiile abuzive pot, de asemenea, sa declanseze aceasta stare.
Tratamentul
Una dintre cele mai mari provocari in cazul bulimiei o constituie acceptarea problemei si hotararea de a cere ajutor. Tratamentul consta in psihoterapie si uneori in medicatie antidepresiva. Perspectivele asupra bulimiei sunt in general mai incurajatoare decat in ceea ce priveste anorexia si, cu toate ca unii continua sa aiba probleme ani la rand, multe persoane reusesc sa depaseasca aceasta tulburare.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]