Ultima actualizare: azi, 11:46
Locale

DSP Satu Mare: Atenție la căpușe în minivacanța de 1 Mai

capuseÎnaintea zilelor libere care urmează, DSP Satu Mare se adresează încă odată celor care vor ieşi la iarbă verde, în excursii, sau se vor plimba prin parcuri.

Iarna blândă premergătoare şi vremea frumoasă de primăvară favorizează, din păcate, răspândirea căpuşelor, crescând totodată pericolul contactării bolilor transmise de aceste artropode. Dintre acestea, meningita cu bacteria Borrelia burgdorferi (boala Lyme) este cea mai de temut. Nu există vaccin pentru această maladie, de aceea este foarte important să ştim şi să respectăm cu toţii regulile generale pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe:

•Evitarea regiunilor epidemice, mai ales a zonelor cunoscute prin abundenţa de căpuşe (tufişuri, păduri, terenuri unde trec turme de oi, capre)

•Purtarea îmbrăcămintelor de culoare deschisă (pentru observarea mai uşoară a căpuşelor), cămaşă cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pantofi închişi, protejarea capului şi gâtului

•Cei care străbat tufişuri, păduri, sunt sfătuiţi să-şi tragă şosetele peste capătul liber al pantalonilor, pentru a bloca intrarea căpuşelor sub îmbrăcăminte

•Ar fi de dorit să nu se permită intrarea turmelor de oi nici măcar la periferia localităţilor

•Pentru a stăvili răspândirea căpuşelor şi protejarea, în mod indirect, şi a oamenilor, stăpânii de câini şi pisici e bine să aplice substanţe repelente pe blana animalelor (pe pielea păroasă, în spate, chiar după gât), sub îndrumarea medicului veterinar.

Cu toate aceste măsuri de prevenţie, riscul nu se poate reduce la zero. În ultimii ani s-au semnalat cazuri de înţepătură de căpusă chiar şi în oraş, în locurile cele mai protejate. De aceea, e bine să ştim cum se procedează în asemenea situaţie (ar fi de preferat ca medicul să efectueze intervenţia):

Căpuşa se îndepărtează cu pensa, aplicată cât mai aproape de piele, prin tracţiune uşoară şi continuă, având grijă deosebită să fie scoasă din piele integral. Nu se va zdrobi corpul căpuşei în timpul îndepărtării, iar mâinile să fie protejate cu mănuşi; parazitul să nu fie atins nici de persoana care face intervenţia. Nu se vor utiliza alte metode (diferite substanţe, unguente etc.) pentru a îndepărta căpuşa, deoarece pot favoriza pătrunderea agentului infecţios.

Persoanele care prezintă simptome, semne de boală în urma unei muşcături de căpuşă sau contactului cu animale, trebuie să se prezinte neapărat la medic, care va recomanda inclusiv urmărirea în timp a cazului.

Sursa: DSP Satu Mare

Un comentariu

  1. Mezei Ioan Răspunde

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.