Ultima actualizare: azi, 20:53
DRM
Locale

Sătmărean diagnosticat cu botulism. Spitalele nu dețin ser antibotulinic

sectie spitalUn caz de botulism a apărut la Satu Mare. Un bărbat de 20 de ani din județul Satu Mare s-a prezentat sâmbătă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare cu acuze digestive (constipație), dureri musculare, fatigabilitate, dureri oculare și ușoară paralizie facială.

După o serie de investigații complexe, existând de la început suspiciunea infestării cu ”Clostridium Botulinum”, pacientul a fost internat la secția de Boli Infecțioase, unde ulterior s-a confirmat diagnosticul inițial.

Pentru că în stocul Spitalului Județean Satu Mare nu există ser antibotulinic, a cărui administrare este obligatorie în astfel de situații și s-a luat legătura cu mai multe spitale de profil din țară și București. Având în vedere faptul că nici alte spitale nu dețin acest ser, conducerea spitalului, managerul Erica Venemozer și directorul medical Paula Mare au contactat de urgență Ministerul Sănătății, atât pe ministrul Nicolae Bănicioiu cât și pe secretarul de stat Raed Arafat.

Cu ajutorul acestora s-au găsit câteva fiole de ser antibotulinic în cadrul unui aeroport. Trei dintre aceste fiole au fost trimise la Cluj cu un avion, iar apoi cu o autospecială SMURD, fiolele au ajuns la Satu Mare în jurul orei 16:00.

Serul a fost deja administrat pacientului, fiindu-i astfel salvată viața.

Precizăm că botulismul este o boală infecţioasă neurotoxică, paralitică, foarte severă, ce debutează prin afectarea nervilor cranieni şi ulterior a celor rahidieni (nervii măduvei spinării). Boala este produsă de bacilul “Clostridium Botulinum,” care secretă o neurotoxina foarte puternică, 1 mg din aceasta putând duce la decesul pacientului.

Toxina botulinică este cea mai puternică dintre toxinele cunoscute în practica medicală. 

3 comentarii

  1. anna Răspunde

    As fi curioasa, ce a consumat, ce aliment, aceasta persoana? Se stie ca acest bacil apare in special in conserve si poate ne trezim la masa de Paste cu o asemenea conserva… rusine spitalelor pentru ca nu detin astfel de ser antibotulinic… RUSINE!

  2. pacient Răspunde

    cit ar costa acest ser?? si de ce nu avem in 2014?? poate nu sunt bani de la buget? io zic sa-i dam toti la OLIMPIA si sa murim cu totii in spitalele satmarene

  3. ALT PACIENT Răspunde

    hei hei hai oli ,nu ne trebe medicamente ,noi vrem hei hei hai oli, daca l-ar prinde pe domnul city manager BOTULISMUL??? noi vrem oli si multa prostime ,HAI OLI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale, Sănătate
Zilele Culturale Poesis, la 25 de ani

Primarul Dorel Coica şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, George Vulturescu, au prezentat astăzi, într-o...

Închide