Ultima actualizare: azi, 11:21
Totul despre sex

Depresia

depresieUneori, situatia depaseste limitele “stresului adolescentin”. Depresia este o problema mult mai grava si de lunga durata, dar la aceasta varsta, ea este greu de observat, pentru ca adolescenta se caracterizeaza printr-o atitudine negativa, izolare si tristete, irirtabilitate si comportament antisocial – toate facand parte, in mod firesc, din procesul de crestere. Din nefericire, depresia pare tot mai comuna la adolescenti. Ea trebuie luata in serios, deoarece netratata, poate provoca traume la nivel emotional, ce vor dura ani intregi.

 Semnele ingrijoratoare

 In afara de multiplele simptome caracteristice depresiei la adulti mai exista si alte indicii care ar trebui sa traga un semnal de alarma:

  • Scaderea performantelor scolare
  • Schimbarile la nivelul igienei personale si a infatisarii
  • Comportamentul distructiv sau sfidator
  • Halucinatiile sau credintele neobisnuite
  • Schimbarea drastica a apetitului sau a greutatii
  • Agitatia sau, dimpotriva, incapacitatea de a se misca
  • Lipsa energiei si oboseala
  • Sentimentul vinovatiei
  • Convingerea ca viata nu merita traita

 Exista numeroase terapii psihologice, care vin in ajutorul adolescentilor depresivi, iar medicul de familie iti poate oferi recomandari ale unor specialisti de la o unitate spacializata in probleme de sanatate mentala ale adolescentilor. Cum problemele familiale au de obicei legatura cu depresia adolescentilor, doctorii invita adesea parintii  si rudele sa ia parte la sedinte. Oricat te-ai opune acestei practici, consultarea unui psiholog nu inseamna ca esti invinovatita – nu uita, faci asta ca sa iti ajuti fiica.

            Tratamentul medicamentos al depresiei la adolescenti este un subiect controversat. Schimbarile chimice care se produc la nivelul creierului difera la adolescent fata de adult. Mai mult decat atat, creierul se dezvolta pana la varsta de 20 de ani. Exista adevarate nelinisti legate de siguranta  utilizarii antidepresivelor si posibilitatea ca aceasta sa creasca riscul tentativelor de suicid. Din aceasta cauza, antidepresivele trebuie prescrise de catre un specialist, iar persoana careia i se administreaza ar trebui supravegheata 24 de ore din 24, cel putin in  prima saptamana de tratament.

  Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.