Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

Donație de 1000 de cărți românești pentru Universitatea din Ujgorod

delegatie ucraina (4)În cadrul bunei colaborări dintre instituțiile culturale sătmărene și cele din regiunea Zakarpatia (Ucraina), o delegație sătmăreană alcătuită din Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Liuba Horvat, șefa Secției de Artă a Muzeului Județean și interpretul George Negrea a efectuat o vizită culturală în țara vecină.

Primul punct al vizitei l-a constituit Rectoratul Universității de Stat din Ujgorod, unde sătmărenii s-au întâlnit cu prim – prorectorul Alexandru Slivkha și prorectorul Miroslava Lendel care și-au exprimat dorința de intensificare a relațiilor transfrontaliere pe multiple planuri.

La această întâlnire au participat și studenții români care doresc să se înscrie la școala de vară de cultură și civilizație românească care va fi organizată în luna iulie de către Consiliul Județean Satu Mare.

A urmat apoi donarea unui număr de 1000 de cărți românești către Biblioteca Universității, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare.

Directoarea Bibliotecii, Maria Medved, i-a mulțumit lui Robert Laszlo pentru această prețioasă donație, cu atât mai mult cu cât Facultatea de Limba Română de la Universitatea din Ujgorod avea o bibliotecă foarte precară.  

Sătmărenii au vizitat apoi locul în care va fi amplasat bustul lui Mihai Eminescu în orașul Ujgorod, bust realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef, iar piațeta va purta numele marelui nostru poet.

Suflet românesc la Veleatino
A urmat apoi vizitarea localității Veleatino din raionul Hust, unde sătmărenii au fost întâmpinați cu drapelul României arborat la intrarea în școală. Aici s-a organizat festivalul „Vișivanka”, al țesăturilor populare. Românii s-au întâlnit cu președintele Administrației Raionale Hust, Ivan Rohaci și cu Ivan Hubal președintele Consiliului Raional care au apreciat  dinamica relațiilor culturale din ultima vreme, dintre cele două entități administrative.

În cadrul spectacolului realizat cu acest prilej a evoluat cântărețul George Negrea, care a entuziasmat sutele de spectatori prezenți, iar Felician Pop i-a felicitat pentru acest frumos eveniment și i-a asigurat că în poporul român, ucrainenii au un prieten și susținător de nădejde.

Cel mai impresionant lucru a fost acela că sute de copii și-au pictat pe față drapelul Ucrainei și al României, în semn de prețuire față de țara noastră.

Directoarea școlii, deputatul raional  Jana Mikitiuk, și-a exprimat satisfacția pentru bogata activitate culturală comună , iar Felician Pop a propus organizarea  Zilei Tradițiilor și Culturii Române la Veleatino și Ziua Tradițiilor și Culturii Ucrainene, într-o localitate din județul Satu Mare, evenimente care ar contribui în mod evident, la o mai bună cunoaștere reciprocă.

10 comentarii

  1. Anti Răspunde

    Cat ne intoxica fitosii astia cu Ucraina! CU TARI BOGATE DE CE NU AVETI SCHIMBURI CULTURALE??

  2. irinuca Răspunde

    Poate pentru ca acolo romanii au nevoie de sprijinul nostru. Tu Anti ai facut ceva vreodata pentru neamul tau?
    eu ma inchin in fata celor care fac lucruri frumoase nu doar vorbe

  3. Amalia Răspunde

    Un gest frumos. Satmarenii ar putea fi antrenati in imbogatirea bibliotecilor de pretutindeni. Cate carti stau degeaba in camerele noastre? Am putea sa ajutam, un anunt despre locul unde am putea sa depozitam carti donate ar fi de folos. Poate biblioteca ne anunta de acest lucru si ajutam si noi, cei care dorim.

  4. profesor Răspunde

    Atatea carti in limba romnana au fost donate universitatii din Ujgorod. Ce-au facut cu ele, le-au aruncat? sau hai sa ne mai plimbam pe banii satului roman…

  5. romanul Răspunde

    Limba “romnana” domnule profesor de limba rusa? Ai donat dumneata vreodata o carte? Suntem satui de agentii rusi ticalosi infiltrati si in Satu Mare!
    Va doare cand vedeti ca romanii sunt solidari. Mars la Moscova, javra stalinista!

  6. matei Răspunde

    Numai buna vizita asta pentru ca Felicia Pop sa saliveze privind elevele din jur… . Ca altfel, cu o mie de carti in plus sau minus, tovarasii ucraineni la fel isi fac treaba.
    Insa la protocolul de dupa, o eleva dansatoare in poala celui mai titrat om de cultura de pe la noi face minuni cand e vorba de raportul de dupa vizita de dincolo… va fi plin de realizari privind romanizarea unor romani.

  7. matrioska Răspunde

    Matei Mateevici, ai si primit raportul de la protocolul de dupa? Ocen haraso! Kgb lucreaza bine in romania. Cam pervers, dar bine. Vinmanie, potrivnik slusaet!

  8. matei Răspunde

    🙂 tu il primesti doar luni?

  9. matei Răspunde

    Doar ma gandeam ca nu poate fi foarte diferit de cel de data trecuta, dar atunci parca impricinata era o “profesoara”. Nu?

  10. iadranka Răspunde

    deja pregatiti instaurarea iudemereilor prin criticarea romanilor de la cultura???
    psd=udmr in judetul satmar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.