Ultima actualizare: azi, 10:52
Locale

Marșul Vieții – 70 de ani de la deportarea evreilor din Satu Mare

Marsul Vietii (7)Zeci de sătmăreni au participat astăzi la ”Marșul vieții” în memoria celor peste 18000 de evrei din Satu Mare și împrejurimi, deportați din ordinul Guvernului Fascist Maghiar în mai – iunie 1944, în lagărele morții de la Auschwitz – Birkenau unde în covârșitoarea lor majoritatea au fost exterminați.

Comemorarea celor 70 de ani de la deportarea evreilor din Satu Mare a avut loc la monumentul victimelor din curtea Sinagogii Mari, unde numeroșii participanții au asistat la o slujbă religioasă evreiască și au depus pietre pe monument și coroane. Subprefectul Alfatter Tamas, precum și vicepreședintele Consiliului Județean, Riedl Rudolf, au depus o coroană la monument și s-au alăturat marșului.

Prezentă la evenimentul religios a fost și o reprezentantă a Ambasadorului Israelului, Dan Ben –  Elizer care a ținut un discurs și a transmis în încheiere mesajul acestuia: ”Memoria victimelor holocaustului ar trebui să rămână întipărită în mințile și inimile noastre ca o promisiune de respect a sacralității vieții”.

Cei care s-au alăturat marșului au avut în piept o stea semnificând că sunt alături de cei prigoniți. După ceremonie în marș au pornit spre strada Ham Janoș unde s-a ridicat o placă comemorativă pe locul fostei Sinagogi Machzike Hatorah  și a fostului ghetou unde evreii au fost înghesuiți, rugându-se pentru ultima oară.

Marsul Vietii (5)Marșul a continuat pe Bulevardul Transilvania, Bulevardul H. Coandă, la cimitirul evreiesc de pe strada 9 Mai și până la Gara CFR Satu Mare, reprezentând traseul pe care evreii au fost duși la vagoane și transportați la Auschwitz.

La cimitirul evreiesc s-a așezat o placă comemorativă cu numele militarilor evrei din primul război mondial și a celor din batalioanele de muncă forțată din al doilea război mondial.

De asemenea, pe clădirea Gării CFR Satu Mare s-a amplasat o placă memorială din partea Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” în amintirea transportului spre Auschwitz – Birkenau a evreilor din ghetoul Satu Mare.

4 comentarii

 1. Supermanul Răspunde

  Nu is rasist dar deja totul ii exagerat.
  Ok ati fost deportati omorati restu.
  ok a fost a trecut larevedere nu ne intereseaza!

 2. ionica Răspunde

  astia nici macar nus satmareni…

 3. ionica Răspunde

  o fii recrutat si tzigani dupa moaca,da so cacat pa ei co fo plin de jandari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.