Ultima actualizare: ieri, 19:32

Totul despre sex

Stresul şi schimbările de dispoziţie


Stresul
Acestia pot fi “cei mai frumosi ani din viata”, dar constituie in acelasi timp si o perioada de tranzitie, de la dependenta fata de altii la independenta. Orice schimbare este insotita de stres, cu atat mai mult cele atat de importante.

            Societatea de astazi preseaza mult adolescentii sa se conformeze unor idealuri nerealiste. Acestia sunt bombardati cu imagini de unde deduc cum trebuie sa arate, sa vorbeasca, sa se poarte – batandu-se moneda ca felul in care arata si ceea ce detin este mai important decat ceea ce fac. Banii sau mai degraba lipsa lor, devin o problema majora. Iar pentru unii exista presiunea de a se conforma anturajului. Presiune care poate fi foarte puternica si poate impinge spre depresie orice adolescenta care se simte diferita sau neadaptata.

Mai exista si presiuni suplimentare, pe care fetele le resimt adesea puternic, de a lua note bune la examene si de a se ridica la asteptarile parintilor.

            Unele adolescente manifesta simptomele clasice ale stresului cum ar fi tensiunea, izolarea, ce poate dura de la cateva ore la cateva zile.

Unele incearca sa ignore problema angajandu-se intr-o viata sociala scapata de sub control, apucandu-se de alcool si de droguri.

Fetele isi impartasesc problemele prietenilor cu mai multa usurinta  decat baietii. Ceea ce poate constitui un mare avantaj, asta daca nu cumva chiar prietenele sunt o sursa de stres, mai ales daca se afla in comptetitie in ceea ce priveste infatisarea sau baietii.

            Iar cand combini tot acest stres cu faptul ca adolescentele sunt afectate de transformarile hormonale, nu-i de mirare ca pot rezulta schimbari de dispozitie foarte bruste si violente. In afara de oscilatiile lunare estrogen/progesteron, adolescentele pot fi afectate si de sindromul premenstrual. Acesta provoaca o depresie usoara si o stare de iritabilitate chiar si la femeile adulte – iar adolescentele sunt novice in domeniu.

Fata trebuie sa se obisnuiasca si cu trupul ei in continua schimbare. Iar granita dintre ideea de a fi tata si a fi femeie poate avea un efect ametitor. Ea poate arata deja ca o femeie, dar parintii o vor trata ca pe un copil, iar adesea se va purta ca atare.

Este foarte dificil pentru parinti sa se descurce cu o adolescenta  stresata care va considera ca mama ei este tapul ispasitor pentru tot ceea ce se intampla rau in viata. Nu e usor sa te confrunti  cu atata animozitate si sa intorci celalalt obraz, nici o mama nu reuseste sa se descurce tot timpul.

Vor exista insa si stari de calm intre aceste furtuni emotionale si este important sa pastrezi canalele de comunicare deschise si o sa asiguri ca esti mereu alaturi de ea, ca un fel de plasa de siguranta la nivel emotional.

In perioada examenelor, parintii isi pot ajuta fiica adolescenta  care trece printr-o stare anxioasa, asigurandu-se ca are o dieta sanatoasa si ca doarme suficient. Este important sa te asiguri ca nu sta pana noaptea tarziu la televizor sau pe internet, dar in acelasi timp, trebuie sa stii sa o asculti.

  

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.