Ultima actualizare: azi, 10:14

Locale

Autorităţile sunt în alertă din cauza unui virus extrem de periculos. Risc ridicat la Satu Mare

virusRomânia este pregătită cu toate soluţiile de diagnostic pentru pericolul care vine de la Est, respectiv virusul pestei porcine africane, a declarat, luni, directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Ştefan Nicolae, informeată rtv.net.

“România este pregătită pentru pericolul care vine de la Est, respectiv virusul pestei porcine africane, care a intrat în Polonia şi Lituania. Avem soluţii de diagnostic, dar este important să fim capabili să stopăm virusul la primul focar. Boala s-a întins din Georgia, unde a omorât peste 90% din porci şi a ajuns în Rusia, Ucraina, Lituania şi Polonia. La Laboratorul Naţional de Referinţă avem şi virusul securizat, dar şi toate testele pregătite”, a spus Ştefan Nicolae.
Acesta a precizat că virusul pestei porcine africane nu se transmite direct, de la porc la porc, ci de la o căpuşă, iar în prezent se fac cercetări pentru a vedea dacă în România există acest tip de căpuşă, scrie Agerpres.
“Virusul pestei porcine africane nu se transmite direct de la porc la porc ci de la căpuşa cu platoşa moale. Am făcut studii, am trimis un specialist în Portugalia să se documenteze şi acum facem cercetări să vedem dacă România are o astfel de căpuşă. Noi suntem pregătiţi din punct de vedere epidemiologic şi am avut în aceste sens un exerciţiu de simulare în judeţul Bistriţa- Năsăud şi vom mai avea unul la Iaşi. Bolile fac parte din natură, sunt boli pământene, nu sunt aduse de marţieni, însă noi trebuie să le diagnosticăm aşa cum am făcut în gripa aviară. România are singura Deltă din lume unde boala a pătruns, dar a fost scoasă, în timp ce în Delta Nilului sau Delta Nigerului este şi acum”, a explicat şeful IDSA.
Opt judeţe din nordul şi estul ţării prezintă o vulnerabilitate crescută de risc la pesta porcină africană din cauza vecinătăţii cu Ucraina. Este vorba de judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.
România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, deşi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit faţă de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.
Sursa: RTV.NET

8 comentarii

 1. satmarean 2014 Răspunde

  Pentru satmareni cel mai periculos virus este psd! Oamenii nu si-au luat masuri de prevenire,nici macar la alegeri,iar acum psd ne ameninta vietile tuturor!Suntem infectati de acest psd pana in maduva spinarii,iar “tratamentul”va fi unul costisitor si dureros! JOS psd!

  • Buc from Bucharest Răspunde

   Asa o fi… insa acest “virus” fae lumea sa se simta mai bine decat o fac restul virusilor, care au infestat viata politica pana in 2012.. Si atunci stai sa te intrebi, oare chiar sunt atatia bolnavi? Virusul asta nu e bun, dar in orice caz e mai bun decat orice a fost pana acum. Si asta nu aveti voi cum sa negati, pentru ca se vede la vot… iar din 2012 incoace “virusul” PSD defileaza. Motivul… lumea s-a saturat de falsi “antivirusi” care nu au facut decat sa “imbolnaveasca” tot mai tare poporul asta. Stiu ca e frustrant pentru voi cei care sunteti impotriva, dar pana la urma asta e viata… unii duc mai bine decat altii pe picioare anumiti “virusi”. Sper ca ai inteles ceea ce am scris eu aici… talentatule!

   • satmarean 2014 Răspunde

    psd cel mai nociv virus ! psd cel mai periculos virus pt. democratie! Cine este in psd? Toti oligofrenii,inapoiatii mintal,saracii,neinformatii,betivii,fraierii,gunoaiele societatii,plagiatorii,antieuropenii,prorusii,hotii,evazionistii,oameni care isi fac liceul dupa facultate etc! JOS psd! JOS GUNOAIELEEEE!!!!!

  • O rivala de liceu Răspunde

   Mai mare virus ca PSD nu exista! JOS PSD: coica, viman, jenica ardelean de la Protectia Copilului!

 2. satmarean 2 Răspunde

  =)))))))))))))))))))))
  Cel mai explicit si la subiect comentariu! Bravo, de acord cu dumneavoastra!

 3. capusa Răspunde

  Iar viperele sint cei din PNL condusi de Stef

  • satmarean 2014 Răspunde

   Nu mai sunt condusi de stef. Stef a trecut la psd! RUSINE stef si sisi gelatu’!

 4. coracorola Răspunde

  Vor sa distruga industria carnii de porc din zona precum cea avicola si sa justifice cheltuirea unor sume de bani pt campania electorala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.