Ultima actualizare: azi, 11:21
Totul despre sex

Problemele hormonale

problemel hormonaleCea mai mare schimbare fizica din viata unei fete – inainte de a ajunge la menopauza, 30 sau 40 de ani mai tarziu – are loc la inceputul pubertatii.

Pubertatea incepe de obicei intre 10 – 12 ani, dar oricand intre 9 si 15 ani este considerata normala. Desi aceasta faza din dezvoltarea unei persoane poarta un nume, ea nu constituie un eveniment separat, facand parte din procesul de crestere. Dar schimbarile care au loc in aceasta perioada a vietii presupun intr-adevar efecte dramatice la nivel fizic si mental.

La nivel cerebral, glanda hipofiza incepe sa secrete doi hormoni FSH ( hormunul foliculo stimulant) si LH (hormonul luteinizant). Acesti doi hormoni declanseaza activitatea ovariana de producere a ovulelor si hormonilor. Cel mai important hormon este estrogenul, dar se produc si progesteron si cantitati mici de testosteron.

 

Primele semne ale pubertatii

 Hormonul estrogen este responsabil in cea mai mare masura de schimbarile fizice prin care trec fetele la aceasta varsta. Primul semn  al pubertatii il reprezinta dezvoltarea sanilor, insa semne ale dezvoltarii sanilor apar cu ceva timp inaintea inceperii pubertatii. Asta inseamna ca la unele fete, sanii incep sa se schimbe de la varsta de 8 ani, dar pentru ca procesul este atat de gradat, celelalte semne ale pubertatii nu sunt vizibile cel putin inca un an. Tesutul de sub mamelon se mareste treptat, la fel ca si zona portocalie din jurul lui (areola). Initial, mamelonul este plat, dar pe masura ce puberatatea avanseaza, devine tot mai proeminent.

Fata incepe sa creasca rapid in inaltime, rata cea mai rapida de crestere este de 8 cm pe an. Sprintul de crestere dureaza in mod normal cam doi anu si jumatate, progresand intr-o maniera “centripeta”. Astfel, primele care se lungesc sunt palmele si laba piciorului, urmate de brate si membre inferioare. Urmeaza coloana vertebrala, iar in final se maresc soldurile si pelvisul, dandu-i fetei o infatisare tipic feminina.

Aceasta crestere se poate produce ata de repede incat uneori provoaca dureri – durerile de crestere sunt prezente mai ales la nivelul picioarelor. Pielea nu reuseste intotdeauna sa faca fata schimbarilor bruste si astfel apar  vergeturi mai ales in zona sanilor, a coapselor, a soldurilor.

Estrogenul stimuleaza si cresterea masei musculare si a grasimii corporale – e normal ca fata sa ia in greutate la aceasta varsta si glandele sebacee si sudoripare sa devian active, ducand la accentuarea mirosului corporal, la ingrasarea pielii si la acnee.

Si zona genitala se schimba, labiile se largesc usor si se inchid la culoare, iar glandele din jurul intrarii in vagin devin active, ducand la aparitia unor cantitati mici de secretii. Ceea ce inseamna ca este normal ca zona genitala sa fie usor umeda, dar nu ar trebui sa se simta niciun fel de miros, nici sa apara pete pe lenjeria intima.

Cea mai semnificativa transormare ce insoteste pubertatea, inceperea menstruatiei, se produce destul de tarziu in procesul general, de obicei spre sfarsitul perioadei. Varsta medie de incepere a ciclului menstrual este de 13 ani, dar orice varsta intre 11 si 15 ani este normala.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.