Ultima actualizare: azi, 13:06

Locale

Criză de vaccinuri împotriva hepatitei B. 500 de bebeluşi nu sunt imunizaţi

vaccin bebelusDirecţia de Sănătate Publică Satu Mare se confruntă cu lipsă acută de vaccin împotriva hepatitei B, vaccin ce trebuie administrat în 24 de ore de la naşterea bebeluşilor. Directorul DSP, Dorin Dragoş Guran, a afirmat în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă că sunt aproximativ 500 de copii care nu au primit acest vaccin.

Şefa DSP a arătat că primele semne privind epuizarea stocurilor de vaccinuri au apărut în luna iunie şi s-a solicitat acest vaccin de la Ministerul Sănătăţii, dar nu au fost distribuite noi doze. Achiziţia vaccinului se face de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, urmând ca dozele să fie distribuie în judeţe. Satu Mare primea de obicei între 2.000 şi 2.500 de doze. Conform Dorinei Dragoş Guran, în fiecare lună în Satu Mare se nasc circa 250 de copii care ar trebui vaccinaţi în 24 de ore.

Totuşi, susţine aceasta, lucrurile nu sunt atât de grave deoarece imunizarea împotriva hepatitei B se poate face printr-un alt vaccin administrat la o lună de către medicul de familie.

Vaccinul împotriva hepatitei B este obligatoriu în România din anul 1995 din cauza prevalenţei mari, la aceea dată între 8 şi 10% din populaţie fiind infestată. Virusul se transmite doar prin sânge, iar dacă pacientul nu este tratat la timp boala se poate croniciza.

Prefectul a solicitat o informare în scris pentru a face demersuri în vederea rezolvării problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.