Ultima actualizare: azi, 16:26
Locale

Pietre de mină fără documente legale, depistate la ieșirea din țară

images (3)Polițiștii de frontieră sătmăreni au depistat 249 pietre de mină pe care un băimărean intenționa să le transporte în Austria, fără a deține documentele legale pentru scoaterea lor din țară.

În data de 21 iunie 2014, ora 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pentru a ieși din țară, la volanul unui  autovehicul marca Ford Tranzit, Laszlo V., în vârstă de 42 de ani, din județul Maramureș.

Cu ocazia formalităților pentru ieșirea din România, polițiștii de frontieră au descoperit în autovehicul 20 de lăzi din plastic în care se aflau 249 pietre de mină de diferite compoziții, forme și dimensiuni.

Bărbatul a declarat că a cumpărat obiectele de la o societate comercială din Baia Mare și urma să le transporte până în Austria, unde ar fi dorit să participe la o expoziție, însa nu deținea toate documentele legale în acest sens.

Astfel, având în vedere ca obiectele ar putea face parte din Patrimoniul Național, șoferul trebuia să prezinte, conform legii, documente pentru scoaterea lor din țară (certificat de export temporar sau definitiv, certificat din care să reiasă faptul că pietrele de mină nu fac parte din Patrimoniul Național Cultural Mobil dar și acord de mediu pentru exportul florilor de mina eliberat de Ministerul Mediului şi Schimbarii Climatice), acte pe care bărbatul nu le deținea.

 Ca urmare a celor constatate, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru tentativă la infracțiunea de efectuare de operațiuni de export ilegal, iar cele 249 pietre de mină au fost ridicate în vederea stabilirii, de către un expert autorizat, a valorii și apartenenței la Patrimoniul Național Cultural Mobil.

Sursa: STPF Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.