Ultima actualizare: azi, 22:46
Locale

“Io-s fecior din Medișa” bucuria locuitorilor

Io-s fecior de Medisa (12)Duminică, 24 august a avut loc în satul Medișa spectacolul folcloric, devenit deja tradiție,  „Io-s fecior din Medișa”. Spectacolul s-a bucurat de un număr însemnat de locuitori din sat și din împrejurimi care au venit să urmărească programul pregătit cu mare atenție.

Evenimentul a început cu discursurile oficiale susținute de primarul comunei Viile Satu Mare, Szucs Szabolcs, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop și directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Robert Laszlo care au vorbit despre păstrarea tradițiilor, promovarea locurilor natale și a oamenilor care nu își uită rădăcinile.

Spectacolul a debutat cu recitalul susținut de Vlad Crasnai, fiu al satului Medișa și principal promotor al evenimentului „Io-s fecior din Medișa”. Vlad a debutat în cariera muzicală la Palatul Copiilor Satu Mare sub coordonarea profesorului Nicu Miclăuș. În anii de activitate a urcat pe scenă alături de diferite ansambluri precum Ansamblul Ceatăra, Ansamblul Codrișorul din Satu Mare, Ansamblul Dorulețul și Ansamblul Mugurașii din Baia Mare.

Au urcat pe scenă Ansamblul Ceatăra din Carei, care a luat naștere în anul 2001. Reprezintă zona folclorică Codru a judeţului Satu Mare şi funcţionează pe lângă Casa de Cultură Municipală din Carei. Acompaniamentul ansamblului este realizat de către Taraful Ceatăra, acesta fiind format din  fraţii Adrian, Vlad şi Bogdan Paşca.

Lucia Pop Borlean, fiică a satului care i-a încântat pe ascultători cu piese a căror versuri au fost scrise de mama sa. Lucia Pop Borlean a urcat pe scene alături de artiști renumiți și a fost membru profesionist a Ansamblului Țării Oașului alături de care a participat la nenumărate spectacole.

Publicul a fost delectat și de maestrul Nicolae Sabău, rapsod al muzicii populare românești. A văzut lumina zilei în Cicârlău, județul Maramureș. Colecția impresionantă de afișe ale artistului se constituie într-o carte unicat, document grăitor al evoluției sale alături de interpreți iluștri, în zecile de mii de spectacole și turnee realizate cu ansambluri folclorice profesioniste ori de amatori, pe parcursul celor peste 50 de ani de carieră artistică.

Primarul comunei Viile Satu Mare, Szucs Szabolcs a acordat un premiu familiei Vereș care a împlinit 50 de ani de căsătorie.

Au urcat pe scenă președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici. Cei doi l-au felicitat pe Vlad Crasnai pentru inițiativa pe care a avut-o în urmă cu trei ani de a organiza acest eveniment declarând că așa este normal ca tinerii să își promoveze satele de unde vin, iar locuitorii să își promoveze valorile locale.

Programul artistic a fost încheiat de Anamaria Florescu, o tânără artistă a muzicii populare codrenești. Rădăcinile acesteia sunt din satul Bolda și poartă cu mândrie portul popular codrenesc. Este absolventa a Școlii Populare de Artă Satu Mare.

Evenimentul a fost organizat de Județul Satu Mare, Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Viile Satu Mare.

Sursa: Consiliul Județean Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.