Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Kereskenyi Gabor: Țăranii din Satu Mare s-au îmbătat de la promisiunile cu privire la reducerea accizei la pălincă

Kereskenyi GaborDeputatul UDMR Kereskenyi Gabor a susţinut astăzi o declarație politică în plenul Camerei Deputaților cu privire la modificarea Codului Fiscal, intitulată ”Accizarea pălincii e o prostie”.

În continuare redăm declarația făcută de către deputatul UDMR, Kereskenyi Gabor:

Ţăranii din judeţul Satu Mare – şi nu numai – s-au îmbătat deja la câte promisiuni au primit din partea politicienilor că vor reduce accizele la pălincă. Nu este lună în care un politician, de la preşedintele ţării sau primul ministru până la miniştrii, deputaţi, senatori sau prefecţi să le promită că se vor bate pentru reducerea accizei la pălincă.

Ultima promisiune venită de la cel mai înalt nivel a fost chiar în luna mai la Sâmbra Oilor, când primul ministru Victor Ponta a promis că va reduce accizele la pălincă. Vechea scuză că nu ne lasă Uniunea Europeană e motivul invocat de politicieni atunci când revin în faţa micilor producători de pălincă pentru a-i amăgi din nou.

O spun de la început: accizarea este o prostie. Încasările la bugetul de stat sunt minime (conform datelor oficiale din 130 de milioane litri de ţuică care se fabrică în România anual, se impozitează 1%, restul circulând la „negru”). În schimb micii producători trăiesc zilnic cu spaima că se vor alege cu dosare penale.

Susţin cu tărie că ar fi un gest omenesc şi firesc ca măcar pentru această toamnă, când avem o producţie de prune record, să se facă o excepţie de la accizarea pălincii.

Totodată, susţin cu tărie modificarea Codului Fiscal în ceea ce priveşte accizarea alcoolului produs din fructe în gospodăriile populaţiei privind alcoolul etilic. În prezent, în Codul Fiscal se stipulează că “ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute”.

Susţin – conform proiectului nostru de lege – modificarea Codului Fiscal pentru ca “pălinca, turţul, ţuica, horinca, vinarsul, rachiul de drojdie de vin, rachiul de tescovină, rachiul de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs pe an, cu concentraţie alcoolică de 100% în volum, se exceptează de la plata accizelor, cantitatea reprezentând 200 litri de distilat din fructe la 50 grade”.

Aceste modificări pot fi făcute rapid, chiar şi printr-o Ordonanţă de urgenţă.  Aşa cum Guvernul nu a ţinut cont de obiecţiile UE atunci când a dat ordonanţa traseiștilor, nu cred că ar fi un capăt de ţară sau de Uniune dacă am modifica Codul Fiscal în sprijinul producătorilor de pălincă.

Ungaria a făcut-o şi nu ştiu să fi fost exclusă din Uniunea Europeană! În statul vecin, acciza la pălincă produsă într-o distilerie pentru un pomicultor este stabilită la 0 forinţi până la concurenţa a maximum 50 de litri pe an, ceea ce echivalează cu o scutire totală. În plus, palinca produsă de o persoană privată în propria sa distilerie este scutită de accize până la un volum anual maxim de 50 de litri, în cazul în care palinca respectivă este destinată consumului personal al gospodăriei.

Şi aş putea continua cu exemple din Grecia, Spania, Cehia, Slovacia, Franţa, Austria sau Germania unde pentru produsele similare fie se aplică un nivel redus al accizei, fie distileriile sunt chiar subvenţionate de stat.

 

2 comentarii

  1. popricapiper Răspunde

    Sa ne prefacem ca facem ceva…..pt. Palinka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.