Ultima actualizare: azi, 13:07
Locale

Salariile de la Teatru vor fi plătite probabil luna viitoare. Dorel Coica dă vina pe Marcela Papici

Dorel Coica, Lucia Ursu, Natalia Covaci, Vasile Taranu (22)Situația de la Teatrul de Nord, unde angajații nu și-au primit salariile pe luna trecută, este tot mai tensionată. Primarul Dorel Coica a convocat o conferinţă de presă pentru a explica modul în care s-a ajuns la situaţie, singurul lucru pe care şi-l reproşează fiind faptul că a lăsat-o pe viceprimarul Marcela Papici să se ocupe de Teatru.

Primarul Dorel Coica, alături de directorul Direcţiei Economie Lucia Ursu, au prezentat situaţia financiară a Teatrului pentru perioada 2011-2014, din care reiese că bugetul instituţiei a fost majorat în fiecare an, iar sumele pentru salarii au crescut cu 254.000 de lei în 2012 şi cu 542.000 lei în 2013.

Primarul a arătat că Primăria şi-a achitat subvenţia de 3,1 milioane lei bugetată pentru acest an şi că restul salariilor pe anul acesta trebuiau să fie asigurate din veniturile proprii. Problema a apărut în momentul în care Teatrul a încasat doar 250.000 de lei faţă de un milion de lei cât era prevăzut în buget. De cealaltă parte, managerul actual, Vasile Ţăran, susţine că veniturile sunt mici din cauza faptului că nu s-a organizat festivalul Fără Bariere, care ar fi adus sume importante instituţiei.

Va trebui să găsim soluţii să luăm 750.000 de lei de la alte capitole. Managerul actual nu are nicio vină, managementul a fost făcut de către Oros. De unde să scoatem aceşti bani? De la drumuri? Trotuare? Grădiniţe? Creşe? Anvelopări de blocuri? O să găsim o soluţie, sper”, a spus primarul.

Edilul s-a declarat nemulţumit de faptul că la piesele secţiei române sunt puţini spectatori, precizând că în acelaşi timp secţia maghiară merge foarte bine, cu sala plină.

Primarul crede că prin modificarea organigramei noul director va putea să pună lucrurile în ordine şi le-a sugerat actorilor să meargă pe la şcoli să-şi promoveze piesele ca lumea să meargă la teatru, să cumpere bilet, ca să le fie asigurate salariile. În opinia sa, anual se cheltuiesc foarte mari sume cu Teatrul, comparativ cu numărul redus de spectatori.

Întrebat cum s-a ajuns în această situaţie, deşi s-a ştiut de ceva vreme că nu vor fi suficienţi bani de salarii, Dorel Coica a spus că viceprimarul Marcela Papici s-a ocupat de instituție, care l-a susţinut pe Sorin Oros  în funcţia de director şi a şi garantat pentru el.

Îmi reproşez că am lăsat-o pe d-na viceprimar să se ocupe de Teatru”, a subliniat Coica.

Managerul instituţiei, Vasile Ţăran, a spus că este de partea angajaţilor, în grevă japoneză, considerând că această problemă nu trebuia clarificată în public. El şi-a criticat şi colegii care după premiera de marţi seara au explicat publicului care e situaţia, dar l-a criticat şi pe primar.

Orgoliile dintre Oros şi Coica ne-au tras înapoi, dar Oros trebuia să cedeze, aşa a afectat 130 de persoane”, a punctat Ţăran.

De asemenea, el i-a spus primarului că nu este bine informat în privinţa salariilor angajaţilor, acestea fiind cuprinse între 650 şi 1600 de lei net.

Primarul a făcut o comparaţie cu salariile poliţiştilor locali, care sunt similare, dar care  asigură siguranţa publică în oraş.

În cele din urmă, după ce şi-a exprimat din nou părerile despre piesele lui Sorin Oros, primarul a spus că la finalul acestei luni va avea loc o şedinţă de consiliu local când se va rectifica bugetul local, după care angajaţii îşi vor primi salariile. Cel mai probabil banii vor ajunge la Teatru doar la începutul lunii viitoare.

Dorel Coica, Lucia Ursu, Natalia Covaci, Vasile Taranu (26)În acelaşi timp, la Primărie a ajuns şi un grup de actori şi spectatori, în frunte cu actorul Carol Erdos, care au vrut să discute cu edilul şef. Carol Erdos a declarat că s-a ajuns în această situaţie strict din cauza problemelor politice.

E vinovată primăria care nu a ştiut să împartă şi să vadă că bugetul pe care l-au alocat se termină şi că anul acesta au fost nişte cheltuieli în plus faţă de ce era scontat. Anul acesta nu a fost Festival de teatru, care aducea un venit propriu destul de substanţial. Nu e treaba noastră a actorilor de unde se iau bani. După părerea mea, buba sălăşluieşte în modul lor de a pune o conducere, la conducerea teatrului trebuie nişte oameni pricepuţi. Teatrul românesc de când există a fost condus fie de oameni literaţi, fie de oameni de teatru, fie de specialişti în problemele culturii şi cu o prestanţă, o valoare. Publicul când aude că e director la Teatrul de Nord Liviu Rebreanu se duce altfel decât când aude că e d-l Ţăran Vasile”, a spus Erdos. 

18 comentarii

 1. amndrei Răspunde

  Luați acei bani de la capușa Florisal ca oricum sunt cei mai ineficienți din tara. Și renunțați la udatul asfaltului cu apa furata din conducta orașului!!!!! Uite doar 2 surse de unde s-ar putea fixa problema.

 2. prince Răspunde

  Sa nu mai plece olteanul prin locuri exotice pe banii nostrii,asa scandal si degringolada nu a fost niciodata in istoria primariei SatuMare.
  Coica ar trebui expulzat din oras la modul cum gestioneaza orasul si ce atitudine are fata de contribuabili,doar puscaria ne mai face dreptate.
  DEMISIA DEMISIA ESTE DEJA PREA MULT.

  • dino rino Răspunde

   Ma printule ma, asa scandal si degringolada nu a fost niciodata in primarie? Deh, toate au fost bune si frumoase pe timpul lui Illes, noroc cu el ca altfel acest oras nu era asa de dezvoltat.

 3. Any C. Răspunde

  Domnule Coica,imi pare rau ca trebuie sa va aduc la cunostinta faptul ca sunteti bolnav.Poate ca unul din cabinetele dvs ar trebui sa va faca examenul psihiatric de care,dupa parerea mea,ar avea nevoie orice conducator de urbe si nu numai.Acum e de vina Marcela Papici,ieri era de vina Oros,peste 2 zile va fi de vina Lucia Ursu,iar la sfarsitul lunii vinovatul va fi nea Gheorghe de la uzina de tuns oua.Dumneavoastra cand veti fi de vina?Stiti cum se numeste boala dvs? Eu stiu,dar nu va spun,ca sa fiu si eu de vina cu ceva.
  Faptul ca dvs doriti sa desfiintati Teatrul de Nord nu mai e un secret pentru nimeni.Ce uitati este ca nu mor caii cand vor caini! Ca locuitor al acestui oras va spun din toata inima: N-O SA REUSITI!Luati-va gandul de la asta si incercati sa mai reparati ce mai puteti in urmatoarele luni,mai precis 24.Atat mai aveti pana cand veti pierde functia de primar.Roata se intoarce si n-as vrea sa fiu in locul dvs cand scaunul pe care stati acum va fi ocupat de altcineva.In ceea ce priveste prezentul va aduc la cunostinta faptul ca in campania electorala pentru presedentie,domnul Ponta s-ar putea sa nu aiba nevoie de un primar ca dvs,care sa-i strice imaginea tocmai acum.Poate ca aceeasi parere o au si colegii dvs de partid din Satu Mare,mai precis domnul Govor care va e si sef.Nu da bine la CV.

  • privatu' Răspunde

   Ba da, din pacate, teama mi-e ca va reusi distrugerea intai a teatrului satmarea, ca apoi sa vina inchiderea lui.
   Un prim pas l-a facut, numind la conducerea institutiei o “coada de topor” care ca sifoneze ce mai e de sifonat, iar apoi sa distruga din interior teatrul satmarean, invrajbind angajatii intre ei. Deja am vazut astfel de replici intre actori.
   Mi-e treama ca, in curand, daca voi dori sa vad o piesa de treatru, ori voi fi nevoit sa invat limba maghiara, si sa ma duc la reprezentatiile teatrului maghiar (ca si aici Shrek, adica Coica, are o contributie majora in ruperea sectiilor), ori, voi lua calea altor teatre din tara……pacat, maare pacat.

 4. EU Răspunde

  dar e aberant sa faci comparatia intre un actor si un politist local!!!!!!!doamne in ce epoca traim????
  un asemenea primar cu o asemenea gindire nu cred ca ar trebui sa se gaseasca in fruntea unei institutii de stat iar aceea sa fie chiar primaria…si pina luna viitoare cum reusesc sa supravetuiasca aceste persoane?????
  RUSINE,RUSINE,RUSINE….
  un bun meneger indiferent de cind este la conducerea unei unitati trebuie sa asigure din prima zi bunul mers al acesteia….

 5. escape Răspunde

  Csik Tibi nu a fost bun ca antrenor la Olimpia, acum aceasta echipa este pe ultimul loc. Ilyes nu a fost bun ca primar, am primit un oltean, si orasul este in cadere libera. Oare vom fii atat de maturi in 2016 sa nu votam dupa criterii etnice?! Nu cred ….

 6. ALINA Răspunde

  Un intelept spune ca de seful care le stie pe toate sa te feresti!de toate si nimic

 7. Viorel Răspunde

  DEMISIA, kojak ! Rusine pentru cum gestionezi orasul !! Dai vina pe incompetenta mamitza Papitza caruia pana de curand i-ai adus osanale ! RUSINE bai !

 8. marcu Răspunde

  oltene DEMISIA …..OLTENE DEMISIA OLTENE DEMISIA

 9. MARCU Răspunde

  DEMISIA OLTENE DEMISIA OLTENE DEMISIA OLTEAN IMPUTIT SI HOT CE EST DEMISIA

 10. EU Răspunde

  managerul actual trebuie sa stie sa faca rost de bani,sa umple salile de spectacole,nu este treaba actorilor,ei doar trebuie sa-si faca datoria fata de public..
  dar cind pui in fruntea unor institutii oameni care si-au cumparat diplomele se ajunge in situatia actuala..

  • privatu' Răspunde

   Sa fii foarte convins ca, actualul director al teatrului NU a fost numit pentru a aduce bani institutiei, si….nici macar spectatori….(prostu’ nu stie ce e arta. E pus acolo pe post de vidanjor).

 11. Greta Garbo Răspunde

  PSD: o cloaca de hoti – coica, ciocan, viman ioan, jenica ardelean de la Protectia Copilului.

 12. aris Răspunde

  Poi de cultura se ocupa echipa Stef-Papici, de aceea e un dezastru, peste tot sefi incompetenti, lingai de partid.

 13. Vasile Răspunde

  Dar, cine sunt cele doua pupeze din poza? Artiste pensionare? Ca pe scena nu le-am vazut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Primarii din județ instruiți pentru alegerile prezidențiale

Instituţia Prefectului cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente filiala Nord - Vest au organizat astăzi o instruire cu primarii și secretarii...

Închide