De obicei, din punct de vedere fizic, femeile ating apogeul la varsta de 20-30 de ani. Transformarile hormonale caracteristice adolescentei s-au incheiat, iar menstruatia are loc regulat. Daca pentru tine sau pentru fiica ta, adolescenta a reprezentat o perioada dificila, dar acum ai devenit (sau ea a devenit) o persoana adulta, independenta si responsabila.
Ai ajuns la varsta la care trebuie sa iei in continuare multe decizii deloc usoare. Poate ca esti implicata intr- o relatie serioasa si stabila. Multe tinere se trezesc ca jongleaza cu responsabilitiatile de mama dar si cu cele legate de cariera, aproape fara sa isi dea seama cum au ajuns in aceasta situatie. Se poate intampla ca atunci cand decizi ca a sosit momentul sa ai un copil sa descoperi ca nu reusesti sa ramai imediat insarcinata. In schimb exista femei care nu-si doresc copii si trebuie sa apeleze la diverse metode contraceptive. O femeie se confrunta cu multe alegeri care ii vor influenta viata si sanatatea pe termen lung.
Cum sa iti mentii sanatatea?
Anii reproductivi reprezinta perioada in care ar trebui sa ai o sanatate de fier. Dar, pentru a-ti mentine sanatatea, trebuie sa faci cateva controale medicale de rutina:
- Frotiu cervical odata la 3 ani
- Testele de depistare a bolilor cu trasmitere sexuala, in cazul in care crezi ca exista riscul sa fi fost infectata
- Verificarea periodica a tensiunii arteriale
Ar trebui sa stii sa iti palpezi sanii si odata la sase luni sa iti studiezi cu atentie pielea de pe intreg corpul, pentru a vedea daca a aparut vreo schimbare in ceea ce priveste aspectul alunitelor. Roaga o persoana apropiata sa se uite cu atentie la spatele tau.
Daca planuiesti sa faci un copil, ar trebui sa te asiguri ca:
- Esti imuna la rubeola si la varicela
- Nu ai carente de fier, mai ales daca esti vegetariana sau daca obisnuiesti sa consumi carne rosie.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]