Ultima actualizare: azi, 14:26

Locale

AJOFM: Numărul șomerilor înregistrați a scăzut în 2014

Simona Dersidan, Eugeniu Avram, Marcel Marusca (18)Conducerea Agenției  Județeană de Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare în prezența prefectului Eugeniu Avram,  a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă rezultatele în urma programelor de combatere și de prevenire a șomajului. La sfârșitul lunii octombrie 2014, s-a constatat că numărul șomerilor înregistrați a scăzut cu 186 față de anul 2013, iar peste 400 de persoane care au fost înscrise la cursurile de formare profesională și-au găsit un loc de muncă.

Potrivit directorului executiv, Simona Derșidan,  creșterea șanselor de ocupare a șomerilor s-a realizat în principal prin acțiuni de informare și consiliere profesională, cât și consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri. De asemenea, s-a realizat prin organizarea burselor locurilor de muncă atât pentru tineri cât și pentru celelalte categorii de șomeri.

La 31.10.2014 numărul șomerilor este de 6460 de persoane, mai mic față de anul 2013 când s-au înregistrat un număr de 6646 de persoane. Concomitent cu reducerea șomajului au crescut numărul persoanelor ocupate de la 3856 în 2012 la 4776 în 2014.

Politicile active promovate de AJOFM s-au îndreptat în două direcții, și anume stimularea angajaților prin acordarea de subvenții și stimularea ocupării șomerilor. Pentru stimularea angajaților cât și a șomerilor au fost prevăzute în bugetul asigurărilor sume importante, mai exact în 2013 au fost prevăzuți 2.160.000 lei și s-au cheltuit 2.157.279 lei, iar în 2014 au fost prevăzuți 2.700.000 lei și s-au cheltuit până în prezent 1.710. 832 lei.

Una din cele mai importante măsuri active promovate a fost activitatea de formare profesională a șomerilor indemnizați și neindemnizați care a permis cursanților să dobândească noi competențe și șanse mai mari de angajare. În anul 2014 au fost înscriși la cursuri 616 persoane din care 444 persoane s-au angajat.

În cadrul conferinței, prefectul Eugeniu Avram a transmis persoanelor în căutarea unui loc de muncă să se înscrie la cursurile de formare profesională.

”Îi îndemn pe toți cei care cred în aceste proiecte, programe publice de atragere a forței de muncă, de formare a forței de muncă să se adreseze cu încredere pentru că avem toate condițiile de a le asigura o finalizare eficientă”, a declarat Eugeniu Avram.

Directorul adjunct, Marcel Marușca a precizat că AJOFM Satu Mare este implicată și în proiecte europene care au ca scop creșterea calificării personalului, proiecte care se desfășoară în mediul rural și care să le ofere posibilitatea persoanelor din mediul rural să își găsească un loc de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.