Ultima actualizare: ieri, 22:46
Locale

Centura municipiului Satu Mare, pe lista de investiții a Guvernului în anul 2015

centura satu mareGuvernul a elaborat o listă cu 115 proiecte de investiţii publice prioritare pentru bugetul pe anul viitor, care în următorii ani necesită fonduri totale de peste 63 miliarde lei, unele dintre proiecte având termene de finalizare mai mari faţă de cele anunţate oficial. Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare se află pe lista guvernului.

Din totalul celor 63 miliarde lei, necesarul de finanţare până în 2020, un total de 39,1 miliarde lei trebuie acoperit doar din bugetul de stat.

Proiectele au fost propuse spre a fi introduse în proiectul de buget pe 2015 de Secretariatul General al Guvernului (73 de investiţii), Ministerul Transporturilor (24), Ministerul Mediului (7), Ministerul Justiţiei (3), Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei (câte două), Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Educaţiei şi Serviciul de Protecţie şi Pază (câte unul), iar valoarea cumulată şi actualizată a acestora depăşeşte, conform documentului obţinut de MEDIAFAX, cifra de 114,5 miliarde lei.

Dintre acestea, 70 de proiecte (care mai necesită o finanţare de 48,79 miliarde lei (77% din total), din care 33,58 miliarde lei din bugetul de stat) au un stadiu fizic de execuţie cuprins între 0,01% şi 99,9%, 25 de proiecte ( 482,2 milioane lei (0,76% din total), din care 458,1 milioane lei din buget) sunt finalizate integral, dar fără achitarea tuturor facturilor, iar 20 de proiecte (13,8 miliarde lei (21% din total), din care 5,1 miliarde lei din buget) nu sunt încă începute.

Pe lista proiectelor cu un stadiu fizic de execuţie zero şi care sunt propuse spre finanţare din bugetul pe anul viitor se află varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, care va începe în iulie 2015 (cu o valoare totală de 730,4 milioane lei, din care 229,7 milioane lei din bugetul anului 2017). Pentru proiectele încă neîncepute se va încerca obţinerea de fonduri externe nerambursabile, o altă variantă fiind sistarea unora dintre acestea.

Conform legii, înainte de aprobarea bugetului, Ministerul Finanţelor este obligat să prezinte Guvernului lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate care urmează să fie finanţate prin bugetul de stat, proiectele fiind selectate în funcţie de oportunitate, justificare economică şi socială, suportabilitate financiară, perioada rămasă până la finalizare, angajamentele asumate de România cu instituţiile financiare internaţionale.

Pentru unele dintre proiectele incluse pe listă, anii indicaţi ca dată programată a terminării sunt uşor mai mari decât cei anunţaţi în mod oficial ca termen de finalizare.

Misiunea comună de experţi ai Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul viitor.

Sursa: Mediafax

12 comentarii

 1. Cetatean Răspunde

  Numai sa se aprobe.

 2. camarad6797 Răspunde

  …Golaniiii ordinare,daca bine tinem minte bagabondul infractor fost ministru si al drumurilor,…..actual impostor deputat de ….si gasca lui de infractori din satu mare,care conduce acest judet,..cu Govor in frunte….au mintit….sau…?

 3. komrad Răspunde

  Ai ramane surprins camarade, dar cei enumerati de tine chiar au mintit :))
  Sa nu-mi spui ca tu ai pus botul la centura, sala polivalenta, Luna Ses, acciza la palinca si alte asemenea chestii de adormit preotesele lui Govor.

 4. satmarean Răspunde

  Minciuni, promisiuni desarte.

 5. Pacalicii Răspunde

  Pacalicii Ponta si ministra usturoi nici buget nu au! Despre ce investitii vorbesc?.Vrajeala ieftina! O sa faca Govorila centura cu preotesele ,ca are un master in administrarea caselor de curve care ca norocu nu a ars odata cu casa de curve.Iar Coilā Primārilā o sa tina condicuta preoteselor ca si asta are un masterat in sculament si alte bube dulci de cand controla racanii daca au jeg sub scoicā.

 6. Rider George Răspunde

  Cui ii trebe centura ? :))

  Avem deja un drum care duce de la Vama petea la strada baritiu si de acolo in mijlocul comunei botiz.
  La fel daca vi dinspre cluj mergi doar toooooot in fata si iesi din oras spre carei.Daca vi dinspre baia mare mergi tot in fata,treci podul si faci stanga sau dreapta in functie de destinatie.Daca vii de la Baia Mare o iei pe drumul pt tiruri si din comuna Botiz o iei pe Baritiu si iesi exact laga Vama de la Petea …

  La ce ne trebe centura ? Cheltuiala inutile de bani …

  • Norick Răspunde

   @Rider George : si ti se pare corect sa treci peste oras cu un camion de 40 de tone ?? Sau cartierul Carpati ,Soarelui,Drum Carei, Micro 15 si 16 nu apartine de oras?? (traseul copiat de la Tine). Si ai uitat un traseu destul de important : Cluj – Petea. Ahaaa pentru asta au inventat elicopterele… 😀

  • HAHA Răspunde

   esti tare inteligent, ai grija sa nu faci copii…

  • Govor Răspunde

   Mare e gradina domnului:))))) te rog urca in tir la ora 17 si dute cum zici mata spre oradea sa cj.
   :)))))) o sa ai frigiderul plin de carne

 7. Unu' Răspunde

  Voi crede cand voi merge cu masina pe faimoasa centura decampie de 2 benzi la pret de autostrada de 6 benzi !!!
  Pana atunci – PUIE MONTA si CUIE MOICA !!!!!

 8. Satmarean Răspunde

  Am fost prezent in sala de sedite cand fostul Prim=ninistru Boc si fostul ministru Berceanu au promis centura de ocolire.Am vazut ce au facut-nimic.Sigur centura trebuie.Poate trebuie putina rabdare.N-am stiut ca dl Ratiu se pricepe mai bine la administratie decat la stomatologie.Totusi administratia este o stiinta cu obiect si metoda.Suntem in perioada dreptului stiintific nu popular.Pe un fond cu temeinice cunostinte de drepr se poate construi iar pe unul cu iluzii se poate doar poavaza.A fost unul care le stia pe toate dar a murit……

 9. Constiinta Răspunde

  Asta e din categoria al III-lea pod peste Somes? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.