Ultima actualizare: azi, 13:41
Locale

Criminalul actriței Gabriela Dorgai riscă 15-25 de ani de închisoare. Cazuri de ucigași eliberați înainte de termen

portret robot criminalUcigașul actriței sătmărence Gabriela Dorgai, care este încă în libertate și creează în continuare panică în tot județul Satu Mare, riscă să primească până la 25 de ani de închisoare sau pedeapsa maximă, asta însemnând detenție pe viață. În cazuri similare, criminalii care au fost prinși și închiși au primit pedepse cuprinse între 15 și 25 de ani de închisoare, dar mulți dintre ei au fost eliberați condiționat pentru bună purtare, la circa de jumătate din pedeapsa pe care au primit-o.

Potrivit noului Cod Penal, art. 189, omorul săvârşit prin cruzime se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, noul Cod prevede în art. 218 o pedeapsă de la 7 la 18 ani de închisoare pentru viol, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei. În momentul în care se va stabili sentința criminalului, pedepsele se vor contopi și se mai poate da un spor de până la ¼ din pedeapsa maximă.

Un caz similar a avut loc în Satu Mare la începutul lunii octombrie 2013, când Vivien Dragoș, o fetiță în vârstă de numai 10 ani, a fost violată și ucisă cu sânge rece de către concubinul surori ei, Ovidiu Deteșan. Pentru a-și ascunde fapta criminalul a aruncat cadavrul  în stufărișul de pe malul Lacului Cubic. Criminalul a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare la 19 ani și 4 luni de închisoare cu executare, fiind pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal la vremea respectivă.

Un alt caz a stârnit reacția presei naționale. Este cazul criminalului Robert Ciobanu, individul care la începutul anului 2006 a șocat întreaga Românie cu cruzimea cu care a chinuit-o pe Larisa Chelaru, o școlăriță din Iași care a fost răpită, ucisă și violată. În urmă cu câteva zile, la numai 8 ani de închisoare, judecătorii au decis că poate fi eliberat din închisoare. Fiind minor când a comis crima, Robert Ciobanu beneficiază de noul Cod Penal, astfel că poate fi transferat într-un centru de reeducare pentru a ispăși și restul din pedeapsa de 20 de ani de detenție pe care a primit-o. Codul prevede ca minorii sau condamnaţii care au făcut o infracţiune până la 18 ani să fie transferaţi din închisori în centre educative, eliberarea lor totală fiind astfel urgentată.

O altă crimă cu ecou s-a produs în urmă cu 20 de ani, când a fost omorâtă marea artistă Mihaela Runceanu, de criminalul Daniel Cosmin Ștefănescu. Ucigaşul a sugrumat-o cu un cablu de telefon, a turnat 20 de litri de benzină peste ea şi i-a dat foc. Criminalul a fost eliberat pentru bună purtare la 17 ani de închisoare, acesta primind 25 de ani de detenție.

Un alt criminal care şi-a tranşat propriul frate, condamnat la 22 de ani de închisoare a fost eliberat după 16 ani de închisoare. Conform presei locale, Nicolai Albu din Tulcea l-a lovit cu toporul în cap pe fratele său, l-a ciopârţit, i-a bătut membrele în cuie de gardul casei şi a pus capul într-o găleată în faţa porţii. După ce şi-a tranşat fratele, asasinul a atârnat pe gard mai multe hârtii pe care aşternuse o poezie, intitulată „Epitaf pentru Ionel”, în care dezvăluia motivele oribilei crime: cei doi se certau foarte des din cauza casei părinteşti, în care locuiau amândoi, şi pe care Ionel voia s-o vândă.

Prin efectele Codului Penal unii criminali au fost eliberați condiționat pentru bună purtare înainte de săvârșirea întregii pedepse. Nu de puține ori aceștia au recidivat, fapt ce ridică mari semne de întrebare în momentul punerii lor în libertate. Nu se știe dacă vor comite din nou crime.

În cazul crimei actriței sătmărene, Gabriela Dorgai, autoritățile au realizat portretul robot al presupusului criminal și îl caută în continuare. 

4 comentarii

 1. Cetatean Răspunde

  Acum nu mai risca,e o certitudine,numai sa fie identificat cat de repede.Cu cat ne indepartam de momentul producerii evenimentului cu atat va fi mai greu.Depinde de profesionalismul celor implicati in gasirea criminalului.Le dorim ,, suces”.

 2. RAUDETOT Răspunde

  In lege lipseste un articol important: un astfel de criminal sa fie ars pe rug de viu! Ce legi putem avea daca poate primi INTRE 15-25 ani. Ce ezitare este asta? In functie de ce primeste 15, 16, ….25 de ani? In functie de culoarea ochilor sau a sireturilor? Criminalul copilei Larisa, cam 8 ani, a fost condamnat la 20, apoi la doar 15 ani de închisoare. Acum e liber, a facut jumatate din pedeapsa. Este bine? Judecatorii incurajeaza infractionalitatea! Si ei ar trebui trasi in teapa, sa se TREZEASCA odata si sa judece cum trebuie.

 3. vraciu!! Răspunde

  Deci portal sm sjnteti nr 1!bravoo imi place ca aici omu_ si poate spune Prerea nu nu e cenzurat ca pe informatiaSm..barvo!!!serios sunt multumit de pagina asta!!

  Ok sa va povestesc ceva!!!am avut u catel care .l tine -am.la gradina….mi lor furat!!!:((nah I al de unde nu I!!!!fapta asta seamna cu a doa parte a po esti mele!:((oricum stiu ca o viata de om, nu intra in discutie ,ca e mai valoroasa…darrr!!!e penibil si cati mor in asfel de cir umstante!!de care noi habar nu avem!!!!instalati si in wc camere de supraveghere lasati metoda clasica ..cine cum ce!!!ca altfel suntem in pericol …asa unu cat-e unu….ne curata astia!!!la care l.e in stand by creerul si sunt multi in Sm!!!!oricum stim ca o crima nu se poate rezolvaaaa asa repede.!!mai ales…in SM…

 4. Paul Sparks Răspunde

  Aaa si inca ceva!!tot ma uit la poza asta…este un baiat in 16 era o cunostinta cu mine!..Mircea lo chemat e de o varsta cu victima!!ufff e seamna cu el!!doar ca nah….eee o…parere ….nuuu vreau saaaaa pun degetul pe nimeni!!!!hmmmm daaaaasa seamna cu el doar ca el avea par lung..pe atunci..CAND ERA TANAR NU POT SA MI DAU SEAMA CAAA E TANAR ORI BATRAN ACEASTA PERSOANA DIN IMAGINE 35..40..SA AIVA SI ALA…DA ASA SEAMana!!sper ca nu e el!!!!!DOAMNEEE! MIRCEA SA NU TE SUPERI!!!TARE SPER CA NU ESTI TU!:((CA COMFUND!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Handbal: CSM Satu Mare-Potaissa II Turda 43-30

Echipa de handbal a CSM Satu Mare a întâlnit azi, 27 noiembrie, pe teren propriu, Turda II Potaissa. Elevii lui...

Închide