Deputatul UDMR, Kereskenyi Gabor, a susţinut astăzi o declarație politică în plenul Camerei Deputaților cu privire la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie, intitulată ”Un nou zid de demolat”.
În continuare redăm declarația făcută de către deputatul UDMR, Kereskenyi Gabor:
Alegerile din 16 noiembrie au scos la iveală un lucru foarte important: nici un partid politic, nici un primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean, ba mai mult nici preoţii nu au în rucsac alegătorii. Alegătorii duminică au votat conform propriei conştiinţe.
Atunci când 22% dintre alegători se hotărăsc doar în cabina de vot pe cine să pună ștampila, e clar că politicienii au în față o mare problemă. E clar că mesajul politicienilor nu este adaptat la cerințele oamenilor de rând.
Totodată alegătorii au spus un nu categoric la ură şi la campanie negativă optând pentru un candidat pe care l-au considerat altfel. Aşa s-a întâmplat şi la nivelul municipiului Satu Mare, unde dl. Iohannis a obţinut 70% din sufragii. La acest procent mare a contribuit şi incompetenţa conducerii municipiului respectiv faptul că în municipiul Satu Mare în doi ani şi jumătate nu a fost demarată nici-o investiţie majoră. Licitaţia centurii de ocolire a fost iarăşi amânată şi se pare ca va rămâne – din nou – la nivel de promisiune electorală.
Aruncăm prea ușor cu promisiuni pe care știm că nu le vom putea îndeplini, fără să ne pese că la un moment dat va veni și momentul decontului. Promitem poduri, șosele, săli de sport, stadioane și apoi așteptăm ca adversarii să ne dea un motiv pentru a spune că din cauza lor nu se mai pot face.
Un coleg de la Satu Mare a făcut remarca că ”noi muncim și alții iau voturile”. Atunci mi-am amintit că în 2012, câștigătorii alegerilor locale au obținut voturile aruncând oamenilor saci cu promisiuni, iar cei care au modernizat sistemul de sănătate din județ, au câștigat proiecte europene de sute de milioane de euro au pierdut. Dar, vorba domnului Ponta: Poporul are întotdeauna dreptate.
Deci alegătorii (inclusiv o mare parte din electoratul maghiar) şi-au pus speranţa în Klaus Iohannis şi au aşteptări forte mari de la preşedintele ales. Dar rolul preşedintelui este stabilit conform articolului 80 din Constituţie:
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Asta înseamnă că preşedintele nu va face autostrăzi, nu va construi şcoli sau săli polivalente. Dar ceea ce ar putea să facă, este să contribuie la demolarea zidurilor din societatea românească, puternic divizată.
Din păcate, după aceste alegeri rămânem cu o mare problemă de rezolvat. În campania electorală am ridicat ziduri între noi, am arătat că nu putem dezbate, că nu recunoaştem dreptul celuilalt la opinie.
Doar să vorbești de modele europene de autonomie sau regionalizare ești acuzat că vrei să furi Ardealul. Politicieni de proastă factură au ridicat aceste ziduri atât de înalte că nici nu se mai văd combatanții.
Şi noi, Parlamentul României trebuie să avem aportul nostru în acest proces de demontare a zidurilor. Cât mai rapid trebuie să aprobăm un buget viabil pentru anul 2015 şi s-ar impune continuarea procedurii de descentralizare a serviciilor publice deconcentrate către autorităţile administraţiei publice locale.
În încheiere aş dori să trag un semnal de alarmă, să nu cadă nici preşedintele ales şi nici noi, parlamentul în capcana demagogiei şi a populismului. Pentru că în ultima perioadă singura noastră preocupare este să votăm încuviinţări, în loc să dezbatem şi să adoptăm legi care sunt spre binele României.
iudemeristilor….dati-va demisia! fiti europeni!!! oamenii nu mai vor ura si dezbinare….va erijati in aparatorii maghiarilor, de fapt va aparati doar interesele si averile pe care le-ati facut in 25 de ani de postcomunism……aveti un limbaj dual….una spuneti in fata romanilor si alta in fata maghiarilor ex. concret……hunorica al tau la ultima intalnire de la Satu Mare v-a spus ca trebuie sa luptati pentru separarea teatrului maghiar de cel roman……sunteti duplicitari…..in 2012 i-ati salvat pielea lui base,acum vreti sa ramaneti tot la guvernare desi cetatenii prin votul lor v-au aratat directia…….e greu sa pleci de la macelarie???!!!
Nu vreau sa aud de la Gabor, ca UDMR a jucat un rol important, atunci cand Hunor a spus explicit ca nu sustine nici un canditat si pentru asta il acuz de lasitate, jucand la doua capete. Ma uit la Gabor de parca ar fi prins curaj, e bine, e tanar, dar din cate stim noi, doar consilirul Butko ar fi indicat numele presedintelui pe care il sustine, si il felicit pentru asta si pentru munca prestata in administratie. In rest, daca tot vorbim in zilele astea de reformarea partidelor de la putere, sper ca si UDMR-ul sa ia initiativa si totodata ar face un gest de onoare in urma votului masiv, sa iasa din alianta de cosmar numita USL, care este sortit pieririi, a sosit vremea schimbarilor prin implicarea si promovarea politicienilor tineri si nu numai, doar impreuna vom reusii sa schimbam in bine, soarta acestei tari………..
gabor sau ….govor….=
aliatii vesnici
Iată-l mai întâi pe acesta:
http://youtu.be/_k8PwgtCQyE
Da ce a facut Kereskenyi asta pt oras cat a fost viceprimar?