Ultima actualizare: ieri, 21:41
Locale

Parada lampioanelor de Ziua Sfântului Martin la Satu Mare (Galerie FOTO)

lampioane Sf. Martin (30)Sute de copii însoţiţi de părinţi au participat în această seară la tradiționala Paradă a Lampioanelor, eveniment organizat pentru al 13-lea an în centrul municipiului Satu Mare, cu ocazia Zilei Sfântului Martin. 

Micuţii cu lampioane în mână s-au adunat în faţa Catedralei romano catolice şi a statuii lui Vasile Lucaciu şi, având în faţă fanfara reunită din Foieni, Ciumești şi Urziceni, au înconjurat parcul central, s-au oprit la Biserica Calvaria, unde preoţii le-au povestit faptele bune ale Sfântului Martin.

Acţiunea a fost organizată de tinerii de la „Gemeinsam” a Forumului Democrat German, împreună cu Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” şi Comunitatea Germană a Bisericii Calvaria. Toți copiii și-au confecționat lampioanele iar lumânările le-au cumpărat de la Organizația Caritas Satu Mare, care din suma de bani strânsă va cumpăra lemne pentru familiile nevoiașe din Satu Mare, așa cum Sfântul Martin a dus lumină și căldură în viața oamenilor.

În fruntea paradei s-a aflat un copil îmbrăcat într-o mantie şi călare pe un cal alb care i-a condus pe cei aproape 1.000 de copii până la Biserica Calvaria.

Ziua Sfântului Martin este sărbătoarea lui Martin de Tours, fixată în calendarul catolic și protestant la data de 11 noiembrie. În Europa Centrală acest obicei are forme diferite, dar în principal constă într-o procesiune cu cântece despre Sf. Martin și o masă festivă, înainte de postul Crăciunului, potrivit wikipedia.

Una din versiunile legendei povestește că Sf. Martin într-o iarnă geroasă mergând călare întâlnește un cerșetor care suferea de frig. Sfântul rupe în două mantia lui și jumătate de mantie o dăruiește cerșetorului.

 

 

 

Un comentariu

  1. satmarean Răspunde

    Ce frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Adrian Ştef: Continuăm proiectul USL şi în judeţul Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, membru în conducerea naţională a PLR a afirmat astăzi, într-o conferinţă de presă,...

Închide