Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Autoritățile sătmărene, în sprijinul comunității de români din Biserica Albă, Ucraina

semnare protocol Ucraina (13)Un nou protocol de colaborare între sătmăreni şi românii din Ucraina a fost semnat astăzi, scopul fiind de a-i sprijini pe românii care au rămas în ţara vecină şi fac tot posibilul să-şi ducă mai departe tradiţiile şi limba românească. Parteneriatul de astăzi a fost semnat între conducerile Şcolii din Biserica Albă, Ucraina, Şcolii Bălcescu-Petofi şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, în prezenţa celor implicaţi.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, care i-a şi vizitat pe românii din Biserica Albă, le-a transmis din nou un mesaj de sprijin, apreciindu-i pentru ce au făcut pentru limba românească, amintind şi de  riscurile la care s-au expus. Ștef a spus că aceste colaborări se doresc a fi pași pentru întărirea relațiilor dintre cele două comunități de sprijinire a sistemului educațional românesc de peste graniță și, de ce nu, de sprijinire a integrării Ucrainei în Uniunea Europeană.

Consilierul președintelui CJ, Felician Pop, care a realizat legătura dintre cele două școli, a precizat că pentru românii din Ucraina cel mai important lucru este să simtă că nu au fost uitați, să simtă că aparțin acestui popor.

Directorul Şcolii din Biserica Albă, Mihai Clementiev, a spus că școala pe care o conduce este cu predare în limba română, are circa 200 de elevi, și în ciuda faptului că s-a dorit de multe ori schimbarea limbii de predare, ei au reuşit să reziste.

“Cel mai important lucru e că încercăm în cadrul şcolii, pe lângă învăţământ, să păstrăm cultura şi tradiţiile româneşti, maramureşene. Noi suntem din dreapta Tisei, de lângă Sighetu Marmaţiei, şi tradiţia maramureşeană e cea mai apropiată de sufletul românilor din dreapta Tisei”, a afirmat directorul şcolii din Biserica Albă.

Protocolul se va concretiza prin schimburi de experienţă între copii, profesori. Aceştia vor avea ocazia să descopere graiul şi obiceiurile din Biserica Albă, iar cei de acolo vor avea contact cu cultura şi obiceiurile din Satu Mare.

Directorul Şcolii Bălcescu-Petofi din Satu Mare, Ionel Iluţiu, a spus că şcoala pe care o conduce are peste 600 de elevi şi este implicată în mai multe proiecte de colaborare cu şcoli din mai multe ţări, dar relaţia care tocmai a pornit cu românii din Ucraina este una specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.