Ultima actualizare: azi, 14:12
Locale

Cultura sătmăreană – apreciată și la Bistrița

bistrita 28-30 nov 2014În cadrul celei de a zecea ediții a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”, care a avut loc la Bistrița în perioada 26 noiembrie – 1 decembrie 2014, o delegație sătmăreană de oameni de cultură a prezentat unui larg și diversificat auditoriu, oferta culturală și turistică a județului nostru.

Manifestarea a avut loc la Galeriile de Artă ”Casa cu lei” și a fost moderată de cunoscutul scriitor clujean, Cornel Udrea, de directorul Centrului Cultural municipal ”George Coșbuc” Bistrița, Dorel Cosma și scriitoarea Elena M. Cîmpan, mentorul cenaclului ”Conexiuni”.

Astfel, Felician Pop și-a lansat cartea ”Turn desfrunzit”, precum și volumul de traduceri ”Reb Ancili și alte povestiri despre evreimea Oașului” a lui Rodion Markovits.

”Recunosc că județul Bistrița – Năsăud este unul dintre cele mai frumoase din România dar să știți că la 200 de kilometri de aici, în județul Satu Mare, veți putea întâlni un altfel de spațiu, tainic și ademenitor, cel în care elementele arhaismului încă necontaminat, se întrepătrund cu vestigiile fabuloase ale unui trecut istoric, plin de mistere. Satu Mare este încă o lume pe care merită să o vizitezi, cea al cărei spirit încercăm să-l surprindem în paginile noastre” a declarat Felician Pop.

Poetul Aurel Pop a prezentat cel mai recent număr al revistei ”Citadela”, precum și revista „Force Tourism Satu Mare”, foarte bine primite de cei prezenți.

La rândul său, Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a vorbit despre condiția tânărului scriitor în lumea contemporană, despre rolul catalizator al culturii și însemnătatea păstrării acelor tradiții care ne-au dat identitate și valoare.

Și-au mai prezentat volumele scriitorii: Virgil Șerbu Cisteianu, Sorin Lucaci, Vasile Muste, Anca Sîrghie, Mariana Pândaru Bârgău, Silviu Guga, Menuț Maximinian, Dorel Cosma, etc.

Pe lângă scriitorii din întreaga țară, la eveniment au participat și creatori din Israel, Franța, Republica Moldova, China, Serbia, Belarus și Bulgaria.

Cultura sătmăreană se bucură de o adevărată apreciere, iar participarea la evenimentul de la Bistrița se înscrie în demersurile oamenilor de cultură sătmăreni de a face cât mai cunoscute, spiritualitatea și frumusețea unică a acestor locuri.

Sursa: Consiliul Județean

6 comentarii

 1. Tudor Răspunde

  “Extraordinara” performanta! Robert Laszlo-Director… Nu demult a terminat facultatea. Cum de e director? Are macar master? Apropos, functia asta de director se mosteneste, avand in vedere relatia Felician Pop-Robert Laszlo?

 2. satmarean Răspunde

  Din Congo nu a participat nimeni, domnilor?

 3. rodut Răspunde

  Cum va mai roade invidia, submedocrilor!

 4. alt satmarean Răspunde

  Din Congo o fost acolo neamurile tale, in frunte cu ma-ta!

 5. amor Răspunde

  Nu mai fiți răi, că ei fac cultură sub aceeași plăpumioară…ce romantic…doar că e pe banii noștri și asta nu mai e cultură ci hoție! ȘTEF ȘTIE !!!!

 6. roma Răspunde

  Nu pune fantasmele tale murdare pe seama altora, ca nu tine, mai amor pervers ce esti. Oare tu ai facut ceva pentru semenii tai, inafara de a scuipa venin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.