Ultima actualizare: azi, 10:23
Naţionale

Guvernul îngheață salariile angajaților la stat

victor pontaValoarea de referinţă din Legea salarizării bugetarilor, pe baza cărora sunt calculate acestora, va fi îngheţată şi anul viitor la 600 lei, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

Se impune promovarea unor măsuri legislative prin care să se prevadă modalitatea de stabilire a salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2015, precum şi prelungirea în anul 2015 a unor măsuri bugetare care să conducă la utilizarea fondurilor publice de o manieră echilibrată şi în concordanţă cu plafoanele de cheltuieli prevăzute în Strategia fiscal-bugetară. Din totalul personalului plătit din fonduri publice, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar reprezintă circa 28%. Având în vedere importanţa deosebită a acestui sector în dezvoltarea generală a societăţii româneşti, se impune asigurarea unei remuneraţii mai atractive pentru această categorie de personal. Astfel, o mai bună motivare a acestora ar putea conduce la creşterea performanţelor profesionale şi implicit la o mai bună pregătire a elevilor şi studenţilor“, afirmă Guvenul în document.

ADIO PRIME, adio tichete de masă

Guvernul va interzice şi anul viitor acordarea premiilor, tichetelor de masă şi primelor de vacanţă către bugetari şi va continua să răsplătească munca suplimentară efectuată de aceştia peste durata normală a timpului de lucru, inclusiv în week-end şi de sărbători, doar cu timp liber, nu cu bani.

În anul 2015, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu vor acorda premii şi prime de vacanţă. În anul 2015, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii şi unităţilor din articolul 93 Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, nu acordă tichete de masă personalului din cadrul acestora. În bugetele pe anul 2015 ale instituţiilor şi autorităţilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou, tichete de vacanţă şi vouchere de vacanţăpersonalului din cadrul acestora“, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

Guvernul taie mierea acordată gratuit în şcoli şi grădiniţe

Economiile la buget îi vor afecta şi pe copii. Dreptul preşcolarilor şi elevilor din clasele I – IV din învăţământul de stat şi confesional de a primi miere de albine ca supliment nutritiv va fi suspendat de Guvern pe întregul an 2015, cu argumentul necesităţii unor economii la buget.

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat în exclusivitate pentru REALITATEA TV că în 2015 în privința majorării salariale vor exista două excepții, respectiv: sănătatea și educația. Astfel, cadrele medicale vor beneficia de o majorare salarială de 100 de lei în luna ianuarie. Cadrele didactice vor avea parte de o majorare salarială de 5 la sută în luna martie și o alta de 5 la sută în luna septembrie.

Sursa: realitatea.net

3 comentarii

  1. Laszlo Răspunde

    Cum sa le inghete,daca unele salarii cresc si salariul minim la fel?

  2. Sofia Răspunde

    N-am vazut la capitolul “Investitii” banii pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare si pentru pod. Se amana totul pentru urmatoarea campanie electorala?

  3. Zeus Răspunde

    Avem mare nevoie de acest pod peste Somes. Sper sa se demareze acest proiect in 2015! Daca se amana din nou e,intr-adevar, posibil sa se vorbeasca din nou despre acest proiect doar in campania electorala din 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Naţionale
Ponta îi autosuspendă pe Şova, Ghiţă şi Vanghelie din partid

DNA a băgat PSD în şedinţă. Liderii partidului s-au reunit, marţi, într-o şedinţă de urgenţă a Biroului Permanent Naţional. La...

Închide