Ultima actualizare: ieri, 22:30
Totul despre sex

Problemele hormonale

fertilitateFertilitatea – lucrurile de baza

 Este vorba in primul rand despre alegerea momentului potrivit indiferent din ce perspectiva privesti, fie ca planuiesti sa ai un copil, fie ca incerci sa eviti o sarcina nedorita, este important sa cunosti perioadele in care exista cele mai mari sanse sa ramai insarcinata. Ca sa-ti dai seama cand esti in zilele cele mai fertile, trebuie sa stii cand se produce ovulatia, iar acest lucru depinde de ciclu tau menstrual.

Fiecare ciclu poate fi impartit in doua perioade,  inainte si dupa ovulatie. A doua jumatate a ciclului menstrual, timpul scurs de la ovulatie si pana la menstruatie, este de obicei constant, avand in jur de 14 zile. In schimb prima jumatate a ciclului, cea care culmina cu ovulatia poate varia de la 11 zile la cateva saptamani (chiar si mai mult, in cazul femeilor cu dereglari mari de ciclu).

Daca ai un ciclu obisnuit, de 28 de zile – adica 28 de zile de lainceputul unei menstruatii pana la cealalta – atunci vei ovula cam la jumatatea perioadei, deci in jurul zilei a 14-a, numaratoarea incepand de la prima zi a ultimei menstruatii. Daca ai un ciclu ceva mai lung, aproximativ 33 de zile, atunci vei ovula in jurul celei de-a 19-a zile, iar daca ai un ciclu mai scurt, atunci vei ovula in ziua a 11-a.

Inainte de ziua ovulatiei, cervixul (colul uterin) produce o secretie mai subtire si mai abundenta care poate fi un indicativ al apropiatei ovulatii. Dar nu toate femeile observa acest proces.

Ovulul traieste maximum 24 de ore de la eliberare, iar multi specialisti spun ca nu poate fi fertilizat cu succes decat in primele 12 ore. In schimb spermatozoizii pot traii in tractul genital al femeii pana la 7 zile. Daca vrei sa ramai insarcinata, ideal ar fi ca spermatozoizii sa fie deja un tubul falopian cand este eliberat ovulul. Daca ai un ciclu de 28 de zile, acest lucru presupune sa ai contact cu partenerul tau cel putin de doua ori intre ziua a 9-a si ziua a 14-a. Avand in vedere ca spermatozoizii traiesc mai mult timp, nu este nevoie sa faceti dragoste in fiecare zi pentru ca tu sa ramai insarcinata. Odata la doua zile este de ajuns. S-a dovedit ca ejacularile prea dese pot duce la scaderea numarului de spermatozoizi.

De obicei un cuplu tanar, cu o fertilitate foarte buna, are nevoie de 3 luni pentru a concepe un copil. Femeile care au in jur de 35 de ani raman insarcinate in circa sase luni, iar cele de 40 dupa mai bine de un an. Asa ca nu intra in panica daca nu ai ramas insarcinata din prima incercare.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Un comentariu

  1. Alin Răspunde

    Multi ani traiasca si infloreasca.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.