Ultima actualizare: azi, 21:43
Locale

Revoluţia la Satu Mare, în imagini. Ce spune autorul despre revoluţionari (FOTO)

expozitie fotografica, Revolutie (19)Revoluţia la Satu Mare, în imagini. Fotograful Gheorghe Iancu şi-a deschis astăzi, în holul casei de Cultură a Sindicatelor expoziţia intitulată “Revoluţia în imagini” ce cuprinde fotografii realizate în Satu Mare în 1989.

Gheorghe Iancu, la vremea respectivă fotograf la Cronica Sătmăreană, a surprins momentele când se adună oamenii în Piaţa 25 Octombrie, cum sunt ţinute discursuri de pe balconul Palatului Administrativ. Pot fi recunoscute personalităţi precum Vasile Savinescu, Ion Bledea, sau actorii Vasile Blaga, Corneliu Jipa și regretatul Ștefan Mareș.

În urmă cu 25 de ani s-a întâmplat aceea Revoluţie care a fost şi la Satu Mare. Prima imagine, după cum se vede, e cum a început să vină lumea, de peste pod, s-au strâns din toate direcţiile, de la toate întreprinderile au început să vină. S-au pus drapelele pe biserici, a început lumea să strige Trăiască România Liberă. S-a cântat, s-a jucat Hora Unirii şi nu în ultimul rând s-au spus şi rugăciuni. Binenţeles s-a şi colindat, româneşte, ungureşte, nu s-a ţinut cont de naţie“, a spus autorul.

Fotografiile au fost realizate cu un aparat foto Practica, pe care-l avea în dotare, Gheorghe Iancu reuşind să şi filmeze cu o cameră nouă, imagini pe care le-a dus Televiziunii Naţionale din Bucureşti.

Întrebat dacă au fost revoluţionari adevăraţi la Satu Mare, Gheorghe Iancu a fost destul de rezervat: “Nu ştiu dacă am fost revoluţionari aici, fiindcă revoluţia a fost la Timişoara unde a izbucnit şi la Bucureşti, Sibiu. Aici e bine că nu s-a tras”.

În privinţa îndemnizaţiilor de revoluţionar pe care le iau unele persoane, fotograful susţine că acest lucru nu prea este corect, deoarece şi populaţia a reacţionat exact ca şi cei care sunt declaraţi revoluţionari. “Pe undeva nu e corect, fiindcă au venit la balcon, au strigat, populaţia la fel a strigat“, a precizat fotograful.

 

4 comentarii

 1. Cornea Claudiu Marian Răspunde

  astea is revolutionari unguri care au primit terenuri bonus din pasunea satmarelului?

 2. Cornea Claudiu Marian Răspunde

  astea is revolutionari unguri care au primit terenuri bonus din pasunea satmarelului?

 3. Zoltán Răspunde

  Cornea Claudiu tu ești prost ca noaptea habar nu ai ce se sa întâmplat si în plus nici sâ scri nu te pricepi.

 4. Benedek Attila Răspunde

  scz da mai bine arfi la satmar in ungaria decat si fie a lor romanilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Alpinism şi jazz cu Harry Tavitian la Teatrul Municipal Baia Mare

Aseară, a avut loc un eveniment inedit la Teatrul Municipal din Baia Mare. Este vorba despre un concert de jazz...

Închide