Ultima actualizare: azi, 21:48

Totul despre sex

Suplimentele

suplimenteIntr-o lume ideala, femeile nu ar trebui sa fie nevoite sa-si suplimenteze regimul alimentar cu vitamine si minerale. Dar agricultura moderna si metodele de procesare a alimentelor au dus la o scadere a valorii nutritionale a acestora. Uneori, femeile sunt atat de ocupate, incat nu au timp nici sa manance. In aceste cazuri, suplimentele nutritive pot acoperi anumite deficiente. Dar sa ai grija, in general, cand vine vorba de aceste suplimente, primesti exact cat platesti. Controalele facute au demonstrat ca multe dintre ele sunt ineficiente, iar tuburile acelea uriase si ieftine de pastile pot contine foarte putini ingredienti activi (in ciuda procentelor indicate pe eticheta). Daca te hotarasti sa iei suplimente nutritive, roaga-l pe medicul de familie sau pe farmacistul tau sa-ti recomande ceva.

 Multivitaminele si mineralele

 Exista putine dovezi conform carora administrarea vitaminelor au a mineralelor in doze mari ar duce la o stare mai buna de sanatate. Multe femei iau vitamina C, in credinta ca le-ar ajuta sa se fereasca de tuse si de raceala, dar nu exista argumente stiintifice puternice in acest sens.

Daca esti de parere ca un supliment te-ar face sa te simti mai bine (si, in general, daca nu ai o alimentatie echilibrata) ar fi bine sa alegi pastile cu un continut echilibrat de vitamine si minerale – cele care iti ofera toti nutrienti importanti de care are nevoie organismul tau, in doza zilnica recomandata. N-are cum sa-ti dauneze, ci dimpotriva. Dar, daca planuiesti sa ramai insarcinata, alege o formula fara vitamina A, pentru ca, in exces, aceasta poate fi daunatoare indeosebi femeile gravide.

 Acidul folic

 Toate femeile tinere ar trebui sa ia in calcul un supliment de acid folic, indiferent daca planuiesc sau nu sa ramana insarcinate. Acest lucru este necesar deoarece multe malformatii ale tubului neural fetal, (cum ar fi spina bifida) apar in primele saptamani de sarcina, cand multe femei nici nu stiu ca sunt insarcinate, mai ales in cazul unei sarcini neplanuite. Organismul isi ia un procent de acid folic din cerealele de la micul dejun, din paine integrala, precum si din fructe si legume. Dar pentru ca acidul folic sa nu fie distrus, fructele si legumele trebuie gatite la abur sau in foarte putina apa. De aceea ar fi intelept, ca pe langa cele aproximativ 200 mcg asimilate zilnic din alimente, adaugi si 400 mcg cu ajutorul pastilelor.

 Calciul

 Un alt supliment important pentru femeile de toate varstele il constituie calciul. Acesta este vital pentru intarirea oaselor. Femeile tinere au nevoie de 800 mcg zilnic, iar daca nu esti o fana a produselor lactate, corpul tau nu poate asimila aceasta cantitate numai din mancare.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.