Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

5.000 de preşcolari din Satu Mare vor fi evaluaţi în următorii trei ani

Dorel Coica,  Maskulik Csaba, Jozsa Janos, Fazekas Brigitta, Szabo Rita, Cristian Tallian (19)Nivelul de dezvoltare al copiilor sătmăreni din grădinițe dar și din clasele pregătitoare și clasele întâi va fi verificat în cadrul unui program inițiat de Primăria Satu Mare și coordonat de Asociația Surorile de Caritate Sfântul Vicențiu prin Centrul Fericitul Scheffler Janos în parteneriat cu ISJ Satu Mare și Centrul de Resurse și Asistență Educațională. Nu mai puțin de 5000 de copii vor fi evaluați de specialiști și de educatoare pregătite și instruite la cursuri de specialitate, şi în caz de nevoie vor fi ajutaţi cu terapii de dezvoltare.

Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută în sala de ședință a Consiliului Local Satu Mare, la care au participat primarul Dorel Coica, consilierul local Maskulik Csaba, dr. Cristian Tallian, conducător profesional al Centrului Fericitul Scheffler Janos, Fazekas Brigitta, superioară principală la Asociația Surorile de Caritate Sfântul Vicențiu, Szabo M. Rita,  psihologul Sânziana Cristea și referentul mass – media, Jozsa Janos.

Conform informaților oferite de către coordonatorii acestui program, care face parte din proiectul ”Program multianual integrat de screening, prevenţie și tratarea deficiențelor de dezvoltare la copiii preşcolari 2014-2017” , timp de trei ani de zile copiii sătmăreni vor fi evaluați în scop de prevenție sau de depistare a unor semne sau simptome care denotă afectarea dezvoltării copilului și care poate să fie un factor de risc în dezvoltarea ulterioară (tulburări de învățare sau de atenție).

Pe parcursul acestor trei ani vor fi efectuate 11.000 de evaluări în care 5.000 de copii vor fi evaluați de către educatoarele grădinițelor, care vor fi pregătite și instruite la cursuri de specialitate dar și de specialiști în acest domeniu. În urma screening-ului, copiii depistați vor beneficia de terapii de specialitate aplicate de specialiștii de la Centrului Fericitul Scheffler Janos.

Potrivit coordonatorului proiectului, Fazekas Brigitta, acestă evaluare are o importanță foarte mare deoarece în perioada preșcolară copiii își formează abilitățile de bază. Dacă acestea nu se formează, sistemului nervos și abilitățile copiilor se dezechilibrează, apar probleme de comportament și socializare. De asemenea, a mai precizat că mulți părinți au fost informați de către cadrele didactice de problemele de comportament pe care le au copiii lor, însă aceștia nu conștientizează, fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent specialiștii. Mai mult, aceasta susține că multor părinți le este rușine să își ducă micuții la psiholog, de teamă să “nu fie etichetaţi”.

În calitate de medic, primarul Dorel Coica a făcut un apel către părinții copiilor care se confruntă cu o astfel de problemă, transmiţându-le să stea liniștiți că nu va fi etichetat niciun copil.

Vreau să fac un apel către părinți și anume să nu fie stresați sau să nu creadă că le punem o etichetă copiilor, din contră dorim să îi ajutăm, pentru că sunt mulți copii care au câte o problemă. Dorim să crească în condiții foarte bune, să fie niște copii sănătoși atât fizic cât și mental pentru că ei vor fi viitori decidenți în municipiul Satu Mare, și am mare în credere în acest proiect care este condus de niște profesioniști, a declarat Dorel Coica.

În anul şcolar 2014-2015 vor fi evaluaţi o mie de copii din grupele mici şi o mie din grupele mari. În anul şcolar următor 2015-2016 vor fi reevaluați aceşti copii, încadrați  în grupele mijlocii şi clasele pregătitoare, dar şi copiii nou incluși în proiect  (grupele mici şi mari) – în total patru mii de copii. În anul şcolar 2016-2017 vor fi evaluaţi cinci mii de copii: din grupele mici, mijlocii şi mari, din clasele pregătitoare şi clasele întâi.

Părinţii, dar şi educatoarele vor fi informaţi în mod permanent de situaţia şi evoluţia copiilor, unul din rezultatele indirecte ale proiectului fiind tocmai creșterea nivelului de conșientizare a populației referitor la importanța urmăririi dezvoltării copiilor respectiv a prevenirii timpurii a deficiențelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.